Se tinde către o medicină unitară, integrativă, individualizată. Medicina homeopatică și-a demonstrat potențialul prin rezultate benefice și eficacitate clinică.
OCH se remarcă prin posibilitățile complementare de tratament homeopatic corelate cu modalitățile terapeutice alopatice medicale/chirurgicale adaptate statusului patologic propriu fiecărui pacient.
Tranziția de la tipul medical "reducționist" al secolului trecut la medicina actuală holistică cu importanța subdisciplinelor medicale și a bioinformaticii conferă pacienților un tratament congruent și unificat. Medicina holistică integrativă permite sistemelor medicale să interacționeaze dinamic utilizând puterea diagnostică și terapeutică cumulativă.
Corpul uman a fost proiectat cu o capacitate de vindecare incredibilă și deține mecanisme care îi permit autoreglarea parametrilor fiziologici interni (homeostazie), esențiali pentru menținerea vieții în condițiile factorilor perturbatori de mediu.
Un important obiectiv al medicinei integrative este de a mări și de a facilita răspunsul natural de vindecare prin intervenții terapeutice precum homeopatia.
Medicina homeopatică este prin excelență un bioreglator. Prin intermediul medicamentelor homeopatice sunt interferate mecanismele fiziologice de apărare, regenerare și recuperare, stimulând abilitățile de vindecare ale organismului. Homeopatia utilizează o gamă largă de substanțe existente în natură, care prelucrate într-o manieră specifică devin remedii medicament cu acțiuni dirijate de corecție, lipsite de agresivitate, reacții secundare sau nocive.
Controversele legate de concentrațiile medicamentelor homeopatice înalt diluate au fost rezolvate prin evaluările spectroscopice de înaltă performanță. Fizica cuantică este cea care explică emisia substanței medicamentoase homeopatice și interacțiunea sa cu procesele electrice celulare.
Medicina convențională bazată pe legea contrariilor ("Contraria contrariis curantur", Hippocrates și Galenus) utilizează medicamente care își definesc acțiunea supresivă, contrară, prin prefixul "anti" (antibiotice, antiinflamatorii, antihistaminice, antiseptice, antiaritmice, antispastice,etc). Ele blochează receptori, reacții biochimice, acțiunea unor mediatori, hormoni, sau alte substanțe biologic active.
Cu alte cuvinte, au efecte importante de a interfera cu funcționalitatea organelor perturbând mecanismele de producere ale bolilor dar și pe cele fiziologice și în acest fel, cu posibilitatea declanșării reacțiilor adverse.
Medicamentul homeopatic, acționează ca mesager reglator funcțional.
De exemplu, sindromul de intestin iritabil se poate manifesta la același pacient cu modificări alternante ale tranzitului intestinal, diaree sau constipație, ceea ce impune prescrierea convențională de medicamente adaptate simptomului dominant al momentului, respectiv antidiareice sau laxative.
În schimb, medicina homeopatică, prin medicamentul homeopatic personalizat prescris, poate trata cu succes manifestările colonului iritabil, diareea și constipația, cu reglarea fiziologiei gastro-intestinale, ajustarea motilității intestinale și restabilirea echilibrului funcției perturbate.
Medicamentul homeopatic este mesagerul stimul care resetează procesele celulare în direcția redobândirii echilibrului homeostatic organic. Studii de cercetare experimentală, de biologie celulară, publicate în reviste medicale, demonstrează rolul de bioreglator celular al medicamentelor homeopatice. Este nevoie să pătrundem la nivel ultracelular pentru a putea desluși acțiunile subtile declanșate de către un remediu homeopatic și în acest sens cercetarea medicală este de neoprit.
Ovidius Clinical Hospital este un reper al medicinei integrative naționale și europene unde medicina homeopatică, este inclusă în protocolul terapeutic individualizat al pacienților săi spitalizați. Medicina homeopatică vine în sprijinul pacienților internați, adaptat, în funcție de situația clinică, printr-un abord unitar integrativ alături de intervențiile alopatice medicamentoase și/sau chirurgicale.