close

Încă 3 luni de screening pentru depistarea cancerului de col uterin la Ovidius Clinical Hospital

2018-05-23

Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin se prelungește la Ovidius Clinical Hospital și în perioada următoare. Orice femeie care dorește să afle care îi este starea de sănătate se poate programa pentru un consult gratuit ce cuprinde nu doar examenul Papanicolau, ci și un examen clinic și unul ecografic. Despre screening, am aflat mai multe detalii de la Dr. Mihail Cocoș, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul spitalului.

„Pe lângă examenul clasic, folosim ecografia cu sondă vaginală pentru a sesiza eventualele modificări apărute la nivelul celorlalte organe genitale interne, respectiv corp uterin, ovare, trompe, anomalii ce nu pot fi evidențiate prin examenul Papanicolau.  În anumite situații, efectuăm și un examen mamar clinic și ecografic. Nu este un program de screening strict deoarece discuția cu pacienta include și întrebări mai largi. Este o anamneză complexă, nu doar țintită pe problema colului uterin, iar atunci când depistăm patologie tumorală, avem concursul examenului imagistic RMN, care pentru pacientele incluse în acest program vine cu o reducere de 50%.”

După câteva sute de cazuri care au fost deja investigate, screening-ul pentru cancerul de col uterin continuă încă 3 luni datorită numărului mare de femei care își doresc să participe la acest program. România este printre primele în lume în ceea ce privește cancerul invaziv și, dacă vorbim despre  cancerul de col, suntem din păcate chiar fruntași în Europa.

„La noi în țară nu e reglementat în nici un fel screening-ul și se face numai sporadic, în anumite zone, în anumite etape. În alte țări aceste controale sunt obligatorii, periodic, anual, în mod deosebit în ceea ce privește cancerul de col.  În străinătate se pune foarte mare accent pe prevenție. OCH face o acțiune extrem de importantă, benevolă practic. Vine în întâmpinarea pacientelor oferind la standarde înalte un consult pe care multe femei și-l doresc și nu și-l pot permite. Acestea sunt discuții pe care le am destul de des cu pacientele prezente la screening.  În plus, participăm și la procesul de educație, având grijă să amintim fiecărei femei care vine la noi importanța investigațiilor anuale."

Depistarea cancerului de col uterin la timp este extraordinar de importantă. De aceea există și recomandarea de a face examenul Papanicolau o dată pe an. Atât timp cât acest examen este  corect efectuat și interpretat, o femeie nu are de ce să facă vreo formă de cancer invaziv, pentru că va fi depistat la timp. Controalele periodice au aceeași misiune și de aceea sunt esențiale. Dr. Cocoș ne explică în detaliu:

„În ceea ce privește patologia tumorală malignă, manifestările sunt tardive și atunci tocmai aceasta este și definiția screening-ului, de a depista din rândul populației, a masei mari, cazurile care prezintă risc de a dezvolta, de exemplu, cancer de col uterin. Ne referim la procesele acelea pre-neoplazice, la displazii mai mult sau mai puțin severe. Să poată fi depistate în stadiile incipiente pentru a se putea interveni în timp util. În ceea ce privește celelalte forme de cancer genital, cancerul uterin, cancerul ovarian, cancerul de endometru, nu există metode chiar așa de bine standardizate, însă acest examen clinic și imagistic pe care îl facem este extrem de binevenit pentru că nu de puține ori, în cadrul acestui screening, am avut surpriza să depistăm formațiuni tumorale care nu au avut nici un fel de manifestare și nu erau cunoscute anterior. Au fost și maligne, dar rezultate concrete vom publica în urma screening-ului în statistică.

La o parte din pacientele cu patologie tumorală depistată s-a intervenit chirurgical. Din fericire, aici la OCH, avem și posibilitatea să intervenim chirurgical si să efectuăm orice intervenție chirurgicală în sfera genitală feminină. Închizând astfel un circuit complet prin care putem ajuta pacientele.”

Orice femeie care își dorește să participe la screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin are nevoie pentru a se prezenta la Ovidius Clinical Hospital doar de cardul de identitate, de cardul de sănătate și bilet de trimitere de la medicul de familie. Pacientele nu au de achitat nimic. Programările se fac telefonic pentru zilele de luni și joi.

Este important ca pacientele să confirme prezența sau absența printr-un apel telefonic, chiar dacă programarea este făcută cu 2–3 luni în urmă. În felul acesta putem asigura loc pentru consultații tuturor pacientelor interesate de acest program de screening", a subliniat medicul.

După câteva sute de cazuri care au fost deja investigate, screening-ul pentru cancerul de col uterin continuă încă 3 luni datorită numărului mare de femei care își doresc să participe la acest program. România este printre primele în lume în ceea ce privește cancerul invaziv și, dacă vorbim despre cancerul de col, suntem din păcate chiar fruntași în Europa.