close

Medici români care au schimbat lumea: Prof. Dr. Ana Aslan

2018-04-26

Medici români care au schimbat lumea: Prof. Dr. Ana Aslan – medic român specialist în gerontologie, inventator al Gerovitalului

Ovidius Clinical Hospital sărbătorește așa cum se cuvine 100 de ani de România. De azi, inaugurăm o nouă serie de articole, dedicată medicilor români care au dus renumele țării noastre peste hotare, au fost creatori de scoală medicală, și-au dedicat eforturile, vocația și  priceperea, cu dăruire, poporului român sau lumii întregi.

Îi omagiem astfel, în an Centenar,  pe cei care ne-au fost înaintași, pe cei a căror muncă a contribuit la dezvoltarea medicinei românești, cu profund respect și considerație.

Începem cu Prof. Dr. Ana Aslan, medic român specialist în gerontologie, inventator al Gerovitalului, remediu anti-îmbătrânire folosit în întreaga lume, și fondatoarea primului Institut de Geriatrie de pe mapamond.

Ana Aslan s-a născut în 1897, la Brăila, în România. Între 1915 și 1922, a studiat la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din București, specializându-se în cardiologie, gerontologie și geriatrie.

Întreaga sa carieră a înflorit datorită descoperirii legate de proprietățile terapeutice de tip biotrofic ale procainei. Astfel, între anii 1946 și 1956, efectuând numeroase cercetări clinice și experimentale, a dezvoltat vitamina H3, ceea ce avea să devină Gerovital, primul produs farmaceutic folosit pentru întârzierea procesului de îmbătrânire. Rezultatele sunt publicate în lucrarea „Novocaina; factor eutrofic şi iÌ‚ntineritor iÌ‚n tratamentul profilactic şi curativ al bătriÌ‚neții”, publicată alături de Prof. C. I. Parhon în 1955. Între timp, în 1952, înființează primul Institut de Geriatrie din lume, care a devenit mai târziu Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie, instituție dedicată cercetărilor de gerontologie clinică și asistență medicală pentru persoanele de vârsta a treia.

În 1956 a vrut să arate lumii întregi rodul cercetărilor sale și a mers la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe, apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel. Deși privită la început cu scepticisim, în anii care au urmat, miile de pacienți care au încercat soluția creată de Dr. Aslan au avut rezultate remarcabile, constatându-se fără îndoială că procesul de îmbătrânire este încetinit cu 40%. Propunerea noului tratament a fost astfel recunoscută.

Descoperirile ei nu s-au oprit aici, în 1960 a început dezvoltarea unui nou produs: Aslavitalul. Acesta, pe lângă procaină, conține și un factor activator și antiaterogen, fiind folosit pentru tratamentul profilactic ale proceselor de îmbătrânire cerebrală și cardiovasculară, astenie fizică și mentală sau pierderile de memorie. În anul 1985 a publicat o lucrare care conținea datele strânse în 35 de ani de folosire a descoperilor sale: „Tehnica și acțiunea tratamentului cu Gerovital H3”, beneficiile descrise fiind impresionante ca număr, dar și ca importanță.

Tratamentele cu Gerovital au fost folosite de figuri importante din istoria mondială: Mao Zedong, Charles de Gaulle, Salvador Dali, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Konrad Adenauer, John F. Kennedy, dar și de Elena și Nicolae Ceaușescu.

Ana Aslan a fost membru al Organizației Mondiale a Sănătății, Academiei de Știinte din New York, Consiliului Mondial pentru Problemele Urgenței - Olanda, Societății Americane de Gerontologie și președinte al Asociației Internaționale de Gerontologie, precum și al Societății Române de Gerontologie.

De asemenea, Prof. Dr. Aslan a primit foarte multe distincții și premii, printre care: Meritto Della Republica Italiana (1969), Cavaler al noii Europe – Prize Oscar, Italia (1973), Cavaler al Ordinului de Malta – Franța, Comandor al Ordinului Orange Nassau – Olanda (1975), Dama di Collare del Santo Graal (1978) – Franța, Citizenship International Award – Filipine (1978), premiul și Medalia Léon Bernard decernate de Organizația Mondială a Sănătății (1982).

Ana Aslan s-a stins din viață în 1988 în București. În 2001 a fost înființată Fundația Internațională Ana Aslan, care are ca scop promovarea culturii, știintei și asistenței publice pentru persoanele vârstnice.

Ovidius Clinical Hospital omagiază în anul Centenarului figuri importante ale medicinei românești. Prima figură din această serie este Ana Aslan, medic român specialist în gerontologie, inventator al Gerovitalului.