close

Aparatură de top pentru eliminarea minim invazivă a pietrelor la rinichi, la Ovidius Clinical Hospital

2018-03-26

Ovidius Clinical Hospital a fost dotat cu cea mai performantă aparatură pentru tratamentul pacienților cu calculi renali, adică “pietre la rinchi”, cum este cunoscut popular acest diagnostic. Intervenția, numită nefrolitotomie percutanată (NLP) se realizează la OCH la cele mai înalte standarde. Supărătoarea afecțiune nu mai are niciun motiv să țină pacienții în tensiune, dureri insportabile și nopți nedormite. Cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, printr-o incizie prin piele foarte mică, acești calculi pot fi îndepărtați, iar pacientul își reia viața normală în câteva zile. Despre intervenție am vorbit cu Asist. Univ. Dr. Azis Olgun - medic primar urologie la Ovidius Clinical Hospital, care alături de Ș.L. Univ. Dr. Ion Dragomirișteanu, medic primar urologie, Spitalul Clinic de Urologie ”Prof. Dr. Theodor Burghele”, realizează această operație la OCH.

“Indicația NLP este destul de largă, dar în principiu această intervenție este rezervată pacienților cu litiază renală obstructivă sau neobstructivă, cu dimensiuni ușor crescute, aici mă refer la dimensiuni peste 1–1,5 cm. De obicei, acești calculi pot fi localizați în rinichi, adică în bazinet sau calice, sau în ureterul lombar”, ne-a explicat Dr. Azis.

Procedura este standard. După atribuirea unui diagnostic corect, care este efectuat prin investigații imagistice complexe ce pot fi de mai multe tipuri: urografie intravenoasă, tomografie computerizată-uroCT sau tomografie computerizată cu substanță de contrast, apare indicația pentru NLP.

“Întotdeauna dotarea tehnică determină capacitatea de rezolvare a patologiei cât mai puțin invaziv, cu cele mai bune rezultate. În consecință, la noi, NLP se efectuează cu instrumentar de ultimă generație, care ne ajută să extragem cu un randament maxim calculii din calice și bazinet, rămânând o intervenție de mare amploare prin acuratețea pe care o cere”, a spus medicul OCH.

Principalul simptom pentru calculii renali este durerea lombară, dar pacientul poate avea și febră, frisoane, o stare generală rea, greață, vărsături, precum și alte semne ale infecției urinare cum ar fi polachiuria, usturimile micționale etc.

“Foarte importantă este și perioada de recuperare a pacientului. Aceasta necesită o atenție specială legată de medicație, supravegherea diurezei, existând bineînțeles și niște riscuri specifice ale acestei intervenții. Recuperarea este însă mult mai ușoară față de intervenția clasică în primul rând prin dimensiunea inciziei, care este de maxim 1 cm, și mergând până la durerea minimă pe care o resimte pacientul în urma intervenției. Mobilizarea se face în minim o zi, două, după care poate să își desfășoare rutina zilnică fără să facă eforturi extraordinare, cu supraveghere. Pacientul va sta internat după intervenție doar cateva zile”.

Mai multe detalii despre activitatea Ovidius Clinical Hospital pot fi găsite pe pagina noastră de Facebook.

Intervenția, numită nefrolitotomie percutanată (NLP) se realizează la OCH la cele mai înalte standarde. Supărătoarea afecțiune nu mai are niciun motiv să țină pacienții în tensiune, dureri insportabile și nopți nedormite. Cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, printr-o incizie prin piele foarte mică, acești calculi pot fi îndepărtați, iar pacientul își reia viața normală în câteva zile.