close

Artroplastia de șold - intervenția pentru bolnavii de coxartroză sau alte afecțiuni ale șoldului

2018-01-08

Mirela B. are 67 de ani și de mai bine de 2 ani suportă dureri groaznice în zona șoldului. Și-a spus de multe ori că bătrânețea e de vină și nu a mers la medic. A încercat să se trateze singură cu alifii și creme din farmacie, în speranța că măcar somnul de noapte să-i fie liniștit. Din păcate, lucrurile au ajuns să fie insuportabile și a ajuns la un consult la medicul ortoped. După ce a fost consultată și dignosticată, soluția pentru ea a fost una simplă: artroplastia de șold, tratamentul chirurgical ideal care poate reda pacientului viața sa normală chiar din momentul intervenției. La nici două zile după operație, Mirela nu mai are nici un fel de dureri.


„Mă bucur enorm că mi-am luat inima în dinți și am venit la doctor. Mi-era frică de operație pentru că nu mai am 20 de ani, dar medicul mi-a explicat foarte clar ce se va întâmpla și uite că așa cum mi-a zis, așa a și fost. Acum mă simt minunat și chiar îmi pare rău că nu am venit mai repede”, a spus femeia la externarea din spital.


Cum nu doar ea se confruntă cu afecțiuni de acest gen, am vorbit cu Dr. Cucu Toma– medic primar ortopedie-traumatologie la Ovidius Clinical Hospital, cel care a tratat-o pe Mirela, să aflăm exact pe cine mai poate ajuta acest tip de intervenție.


„Artroplastia de șold este un procedeu chirurgical care se adresează pacienților cu diverse afecțiuni la nivelul șoldului, îndeosebi pacienților cu coxartroză. Categoric intervenția se adresează și altor categorii de suferinzi. Pacientul din diverse motive, coxartroza, cauză tumorală primară, secundară sau în urma unui traumatism vine la noi, la medic în general, pentru că are o durere, o suferință la nivelul șoldului, care îi împiedică locomoția și atunci se folosește artroplastia de șold tocmai pentru ca pacientul să fie mobilizat cât mai precoce. Ce înseamnă asta? Înseamnă că recuperarea unui pacient care suferă o astfel de intervenție chirurgicală începe din ziua operației, urmând ca imediat a doua zi să fie mobilizat din pat”, a spus Dr. Cucu.


Durerile dispar a doua zi după operația de artroplastie de șold


„Pacientul are nevoie de acest tip de intervenție tocmai pentru a nu mai avea dureri. Durerile după artroplastia de șold, pentru coxartroză sau pentru fractură, dispar de a doua zi post-operator. Bineînțeles, mai rămân restante niște dureri minime care pot fi tratate cu un banal anti-inflamator sau antialgic pentru încă 2–3 zile după care durerea dispare absolut complet.


Mobilitatea șoldului se reia în mod integral, stabilitatea în schimb și mersul se reiau în funcție de cât de lungă a fost perioada de suferință anterioară intervenției chirurgicale. Pentru că în perioada de suferință organismul se apără, se scade sprijinul pe membrul pelvin respectiv, musculatura se atrofiază și atunci practic recuperarea se adresează acestei musculaturi care este aproape inexistentă la o coxartroză cu evoluție de ani de zile și trebuie reantrenată musculatura repusă în funcțiune. De fapt, forța musculară este cea care se recuperează. Și atunci cu cât suferința preoperatorie a fost de mai scurtă durată, de exemplu la o fractură de șold, pacientul a mers până în momentul în care s-a operat, s-a intervenit și s-a pun endoproteza totală de șold, pacientul recuperează imediat deoarece nu a avut suferințe pre-operatorii. Dacă fractura a survenit cu o coxartroză pre-existentă cu un șold care suferea, recuperarea se face ca după o coxartroză suferindă.


Artroplastia de șold se adresează persoanelor trecute de o anumită vârstă, iar această limită de vârstă a fost depășită, nu mai este bătută în cuie cum era acum câțiva ani de zile deoarece fiabilitatea protezelor a crescut foarte mult. Acum câțiva ani indicația era ca pacientul să fie peste 65-70 de ani, iar fiabilitatea unei proteze la 10 ani era de 90%, acum se pun proteze și la pacienți mai tineri pentru că fiabilitatea protezei la 10 ani poate să ajungă și la 97-98% iar la 20 de ani se apropie de 70%. Registrul suedez de ortopedie redă fiabilitatea protezelor pe care le folosim și noi aici, la OCH, la 20 de ani în jur de 68–70%”, a mai adăugat medicul.


Frica întârzie recuperarea după artroplastia de șold


Artroplastia de șold la Ovidius Clinical Hospital este o intervenție foarte bine codificată și etapizată. Spitalul are o politică clară de tratament a pacienților, unde se iau măsuri de minimizare a riscurilor foarte atent și minuțios, pornind de la riscul infecțios, riscul traumei psihice, riscul traumei fizice, riscul dureros etc. Managementul durerii și al profilaxiei infecțiilor este făcut foarte amănunțit. De asemenea, pacientul are un rol important. Acesta trebuie să ia în considerare cu seriozitate și implicare sfatul medicului și să facă post-operator exact ce i-a fost recomandat. E foarte bine ca acesta să înceapă cu încredere și curaj recuperarea, să se ridice în picioare a doua zi și să meargă a treia zi postoperator cu sprijin.


„Doar frica întârzie recuperarea. La 7–8 zile postoperator, când pacientul pleacă de la noi din spital, pleacă mergând pe picioarele lui fără dureri și învățat de echipa noastră de kinetoterapeuți să urce și să coboare scările. Bineînțeles că totul ține de vârsta pacientului, de gradul de voință, de ce suferințe asociate mai are și de starea celorlalte articulații pentru că, dacă și pe partea cealaltă articulațiile sunt artrozice și dureroase, categoric deficiența locomotorie se va resimți și se va recupera mai greu.


Dacă tratamentul a fost aplicat pentru o coxartroză unilaterală sau o fractură de șold, un pacient merge foarte bine și își poate relua activitatea și la 5-6 saptămâni post-operator, orice fel de abilitate mai puțin eforturi fizice exagerate. Acestea nu sunt permise. Post-operator, pacientul trebuie să respecte în afară de planul de recuperare, patul înălțat, scaunul de la toaletă înălțat, pentru că nu este permisibilă o flexie a șoldului mai mare de 90° pentru a se minimiza tocmai riscul unei eventuale luxații posterioare de șold, lucru care nu ni s-a întâmplat, dar există”, a precizat Dr. Cucu Toma.


Artroplastia de șold împiedică deteriorarea celorlalte articulații


Dacă o articulație doare, un șold doare, prin șchiopătare, distruge șoldul celălalt, genunchiul de dedesubt, glezna și, nu în ultimul rând, coloana vertebrală. Aceasta preia toate șocurile oricărui fel de șchiopătare. Pacienții aflați în această situație sunt predominant vârstnici, iar structurile lor nu mai au aceeași elasticitate și mobilitate, așadar se deteriorează foarte repede.


Artroplastia de șold  se realizează la Ovidius Clinical Hospital în condiții de maximă siguranță pentru pacient. Înainte de intervenție, acesta are parte de analize de laborator foarte extinse, consult cardiologic complex și complet. În funcție de patologia fiecăruia, în aceste proceduri pot fi incluse: EKG, radiografii ale leziunii, o radiografie pulmonară sau abdominală, eco Doppler venos, analize care se pot extinde la consult medical pentru boli de nutriție, neurologie, endocrinologie etc.


„Pacientul este investigat complet și este pus pe masa de intervenție doar atunci când riscurile sunt acceptabile atât pentru echipa chirurgicală, cât și pentru pacient și familia acestuia. Intervenția o facem într-o echipă în care lucrăm de peste 20 de ani împreună, eu personal fac endoprotezare de peste 30 de ani, nu mă întrebați câte proteze am pus pentru că nu știu, dar sunt multe. Cred că peste 2.000 de proteze în total. Important este că aici, la OCH, avem condițiile de lucru, posibilitățile de investigație, pe care nu le-am avut înainte, recunosc, să facem endoprotezare la standarde europene și, nu în ultimul rând, să facem endoprotezare tumorală care este deosebit de complexă, greu de pregătit, greu de realizat, greu de recuperat. Iată că avem deja câteva cazuri de rezecție segmentară și de endoprotezare cu proteză tumorală, care din fericire merg bine”, a încheiat medicul ortoped.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile ortopedice.