close

Alimentația corectă în zilele de sărbătoare – sfatul medicului gastroenterolog

2017-12-23

Perioada sărbătorilor este dominată de mesele bogate alături de familie și prieteni, unde alimentația devine mai consistentă, cu preparate tradiționale specifice, dulciuri din abundență și consum mai mare al băuturilor alcoolice. Acestea sunt asociate cu spiritul sarbătorilor, însă este foarte important să ținem cont de sănătatea noastră în această perioadă și să evităm excesele, pentru a preveni probleme gastrice frecvente, ce apar la o mulțime de pacienți în urma meselor consistente de sărbători. Dr. Marian Anghel, medic primar gastroenterologie – medicină internă la Ovidius Clinical Hospital, explică mai multe despre ce se întâmplă cu organismul nostru în perioada sărbătorilor, în care suntem predispuși la excese alimentare.


„Mesele abundente urmează de multe ori unei perioade de post prelungit, astfel încât întregul organism este solicitat puternic în lipsa cumpătării. Spiritul acestei sărbători nu trebuie resimțit exclusiv în bucătărie unde aromele amestecate și micile stereotipuri specifice ne aduc aminte de cea mai fericită perioada a vieții noastre și anume copilăria, așa cum susțin psihologii. Se spune că în fiecare adult se ascunde un copil acesta ieșind la iveală mai ușor în perioada sărbătorilor când tentațiile condensate fac să dispară delimitarea subțire dintre starea de bine și exces. Nu putem spune că există alimente periculoase pentru cine este obișnuit cu ele, în funcție de specificul regional, dar trebuie subliniat conținutul mare de grăsimi (care depășește lejer procentul normal din rația zilnică de 30%), carnea tocată și eventual afumată, sosurile cu conținut ridicat de grăsimi, zahărul și, nu în ultimul rând, alcoolul, mai ales băuturile tari”, detaliază medicul gastroenterolog.


Teoretic, putem considera că știm ce presupune o alimentație corectă, însă atunci când participăm la petreceri, reuniuni cu familia și cu cei dragi, suntem predispuși la excesele pe care medicii ne spun să le prevenim. Iată în continuare explicațiile Dr. Anghel despre acest aspect:

„Deși avem concursuri și emisiuni dedicate gastronomiei, și multe persoane sunt tot mai preocupate de hrana sănătoasă, în acest interval se face rabat de la principiile dietetice, calitatea hranei fiind deosebită de ceea ce mâncăm în mod curent. La această modificare se adaugă și excesul cantitativ întreținut în spiritul vestitei ospitalități românești, rezultatul fiind de multe ori negativ pentru sănătate. Ar trebui combinate în mod înțelept cele două principii: fie mâncăm mai puțin, fie încercăm rețete mai dietetice, cu cantități de grăsimi, zahăr și condimente scazute.”


Cu toate că există tertipuri prin care putem evita problemele cauzate de alimentația necorespunzătoare, unele persoane sunt mai expuse riscurilor decât altele.

„Persoanele cele mai afectate sunt în general suferinzii de boli cronice care fie nu își mai administrează medicația, fie o asociază cu consumul de alcool în ideea că o dată nu contează. Copiii, în lipsa supravegherii, pot fi afectați de consumul excesiv de dulciuri sau, mai grav, de alcool. Sigur că nici cei considerați sănătoși în cazul diverselor excese nu fac excepție de la posibile efecte neplăcute privind starea de sănătate”, precizează Dr. Anghel.
Bolile care pot apărea de sărbători sunt diverse, atât ca localizare, cât și ca gravitate și se pot clasifica conform urmatoarelor categorii de risc.. Medicul gastroenterolog explică despre categoriile de persoane ce prezintă cel mai mare risc:

„Predomină în aceste perioade afecțiunile digestive, acest sistem putând fi afectat de la o extremitate la alta. Putem vorbi astfel de simptome de reflux gastroesofagian, gastrită, ulcer, pancreatită, colica biliară, sindrom diareic sau, din contră, o constipație acută, boala hemoroidală. Afecțiuni metabolice necunoscute și aflate în stare latentă precum diabetul zaharat sau guta se pot manifesta în condițiile exceselor menționate anterior. Hipertensivii pot avea episoade de creștere a valorilor provocate de excesul de sare. Nu trebuie uitate persoanele cu teren alergic, ce pot prezenta diverse manifestări cutanate, și nici posibilitatea infestării cărnii de porc cu trichinela spiralis dacă aceasta nu este verificată de profesioniști.”


Principalele simptome de natură digestivă sunt: greața, vărsăturile, durerile abdominale cu diferite localizări, scaune multe, apoase, balonare exagerată sau chiar pierderi anale de sânge la scaun. De aceea trebuie să știm cum să ne automedicăm corect:

„În farmacia casei ar trebui să existe medicamente cu efect antispastic, antivomitiv, un antisecretor gastric, un preparat antibalonare. În cazul în care după administrarea unuia din aceste produse simptomele nu dispar (trebuie menționat că efectele nu sunt instantanee), se recomandă o consultație la medic. De asemenea, este importantă o hidratare corespunzătoare. Trebuie să avem o atenție crescută la ceaiurile pe care foarte mulți le au în casă și le consumă concomitent cu medicamentele. Aceste asocieri pot diminua sau anula efectele asteptate”, avertizează Dr. Anghel.


La Ovidius Clinical Hospital, în ambulatorul de specialitate, majoritatea afecțiunilor menționate pot fi diagnosticate și tratate corespunzător. Pacienții pot solicita ajutor specializat dacă se află în situația în care simptomele digestive se prelungesc. Însă, pentru a petrece sărbătorile de iarnă fără aceste probleme, este indicat să respectăm indicațiile medicului specialist pentru a ne bucura de o perioadă de relaxare și voie bună alături de cei dragi.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile gastroenterologice.