Durerea este semnul care ne trimite la medic, indiscutabil. De cele mai multe ori este singurul motiv care ne face să ne gândim cu adevărat că ar fi ceva în neregulă cu noi. De altfel, foarte mulți oameni ajung la mari complicații în urma unor boli care nu provoacă durere sau alte simptome evidente.
Durerea nu este numai un simptom, ci o adevărată experiență. Asociația Internațională pentru Studiul Durerii definește durerea că fiind „o experiență senzorială și emoțională neplăcută asociată unei leziuni actuale sau potențiale sau datorate unui astfel de proces”. Acesta definiție recunoaște intercurența dintre aspectele obiective, fiziologice ale durerii, și componentele sale subiective, emoționale și psihologice.
Durerea este aproape întotdeauna cauzată de un proces patologic. Astfel, orice plan de tratament trebuie direcționat atât către soluționarea cauzei, cât și către controlul durerii, prin terapie specifică.
“Durerea este un simptom, iar intensitatea este o calitate a acestui simptom, și aproape întotdeauna intensitatea durerii este direct proporțională cu gravitatea bolii care cauzează durerea. Managementul durerii nu trebuie să fie limitat doar către anestezist, ci multidisciplinar, de medici din diverse specialități (internisti, oncologi, neurologi etc.), cât și de alte abordări (psihologie, acupunctură sau hipnoză). Durerea are aproape întotdeauna o cauză. Terapia durerii se referă atât la ansamblul de proceduri folosite în cuparea acestui simptom, cât și stabilirea unei strategii multidisciplinare pentru descoperirea cauzei dureri”, explică Dr. Stelian Ilie Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă la Ovidius Clinical Hospital din Constanța.
Medicul apreciază intensitatea durerii pe care o simte pacientul în urma examenului clinic al anamnzei. După, acesta evaluează durerea pe o scala de la 1 la 10, unde 1 este cea mai mică durere pe care pacientul a resimțit-o vreodată și 10 - cea mai mare durere. Totuși fiecare pacient este diferit și are alt prag de a percepe durerea. Se întâmplă adeseori că durerea resimțită pe pacienți distincți, pentru aceeași boală, să fie complet diferită ca grad de intensitate, deoarece acest simptom are implicații psihice și fizice diferite pentru fiecare dintre noi.
“O durerea înseamnă mai mereu ceva, ea trădează o boală sau o afecțiune cauzatoare. Dacă vorbim, de exemplu, despre popularul junghi intercostal, el poate să însemne o contractură musculară, o nevralgie (inflamație a unui nerv), zona zoster, sau cel mai de temut, în spatele unui junghi se poate ascunde un infarct miocardic acut. De aceea este uneori foarte delicată realizarea diagnosticului diferențial între aceste cauze, motiv pentru care pacienții ar trebui să se adreseze întotdeauna medicului la apariția unei dureri”, menționează medicul anestezist.
În funcție de cauza și locația durerii, aceasta poate fi combătută prin medicație sau prin proceduri anestezice loco-regionale menite să oprească traiectul de transmitere a durerii. Deoarece pacienții se tem de durerea pe care o resimt după intervenția chirurgicală, Dr. Mociu va detalia în continuare modul în care medicii îi ajută pe pacienți să depășească mai ușor această fază.
„Când este vorba despre un tratament chirurgical, lipsa durerii post-operatorii este un factor foarte important în recuperarea rapidă și externarea în timp mai scurt a pacienților. Sunt utilizate medicamente, de la anti-inflamatoare la opioide, uneori asociade cu proceduri anestezice loco-regionale (catetere epidurale sau blocuri neuro-musculare); toate acestea sub atenta supraveghere a medicului. În managementul terapiei durerii peri-operatorii este foarte importantă colaborarea între diferite specialități (medic chirurg, anestezist, neurolog, psiholog sau medic internist).”
Terapia durerii este practicată în Ovidius Clinical Hospital prin aproape toate metodele disponibile. De la consiliere psihologică și medicină alternativă, până la medicație administrată în infuzie continuă prin pompe speciale și proceduri loco-regionale invazive efectuate pentru reducerea durerii.