close

Tratamentul corect al obezității

2017-09-12

Obezitatea reprezintă o problemă majoră peste tot în lume. Conform Declarației Organizației Mondiale a Sănătății (2000), obezitatea reprezintă o boală incurabilă, fiind prima cauză de deces în lume, dar care poate fi evitată. Aceasta este considerată principalul factor etiologic în apariția diabetului zaharat tip II, a hipertensiunii arteriale, a cardiopatiei ischemice, a sindromului de apnee în somn, a hipercolesterolemiei și este un factor favorizant al multor tipuri de cancer. Speranța de viață a unei persoane ce suferă de obezitate morbidă este cu 20 de ani mai mică decât a populației generale.

Odată cu evoluția medicinei, informația devine accesibilă oricărei persoane, care se poate informa despre tratamentul corect al obezității.

În cadrul departamentului de chirurgie bariatrică al Ovidius Clinical Hospital, medicii chirurgi oferă pacienților soluții pentru tratamentul obezității efectuate pe cale laparoscopică, datorită beneficiilor valoroase ale intervențiilor minim invazive.

Obezitatea vine cu riscuri multiple, care pot afecta toate sistemele organismului. Un indice al masei corporale (IMC sau ‘BMI’ – Body Mass Index) cu valoarea peste 30 crește exponențial riscul de complicații și de boli asociate, precum diabetul și afecțiunile cardiovasculare.

Pacienții cu sindrom metabolic au cel puțin trei din următoarele afecțiuni:

  • diabet zaharat tip 2;
  • hipertensiune arterială;
  • steatoză hepatică (ficat gras);
  • obezitate de tip central;
  • dislipidemie (modificarea valorilor colesterolului);
  • boala de reflux gastro-esofagian;
  • apnee de somn;
  • afecțiuni vasculare periferice și centrale;
  • diferite tipuri de hernii.

În plus, pacienții ce suferă de obezitate au adesea o imagine negativă asupra vieții lor, ceea ce duce la o lipsă de încredere în sine, iar discriminările celor din jur duc în timp la izolare socială, depresie, anxietate sau tulburări alimentare.

Indicele de masă corporală reprezintă cel mai fidel indicator al statusului nutrițional al unei persoane, fiind egal cu Greutatea / Înălțimea2.

Clasificarea obezității în funcție de IMC

IMC               GRAD OBEZITATE

18,5–2           normoponderal

25–30            supraponderal

30–35            obezitate grad 1

35–40            obezitate grad 2

40–50            obezitate grad 3 (obezitate morbidă)

 >50               superobezitate

Indicații ale tratamentului chirurgical

  • BMI peste 40: indiferent de prezența sau absența co-morbidităților;
  • BMI între 35-40: doar în prezența unor co-morbidități (diabet zaharat tip II, HTA, cardiopatie, apnee în somn, insuficiență vasculară periferică, afecțiuni osteo-articulare);
  • BMI 30-35: indicație nouă în caz de diabet zaharat tip II.  

Contraindicații ale tratamentului chirurgical

  • Boala neoplazică (cancerul) – tratamentul chirurgical poate intra în discuție după 5 ani de remisie completă;
  • Vârste extreme: sub 14 ani și peste 70 de ani;
  • Boli cardiace și respiratorii severe, decompensate;
  • Boli psihice și lipsa de complianță.  

Despre tratamentul obezității la Ovidius Clinical Hospital am discutat cu Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia bariatrică cu abord laparoscopic.

“Intervenția chirurgicală este doar una din etapele unei evaluări complete dedicate pacientului metabolic. Scopul programului nostru de tratament este evaluarea stării sale actuale de sănătate, alegerea celei mai potrivite soluții chirurgicale, scăderea ponderală, menținerea în timp a unei greutăți optime, precum și supravegherea evoluției pacientilor.

Intervenția chirurgicală schimbă radical modul de viață al pacienților, într-unul mai sănătos. Modificarea stilului alimentar este foarte importantă pentru succesul tuturor intervențiilor de chirurgie bariatrică, însă factorul principal îl reprezintă pacientul, aportul său fiind decisiv în evoluția post-operatorie, unde rezultatele trebuie să fie monitorizate, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Dieta post-operatorie va fi destul de strictă și va avea câteva etape, timp în care stomacul se va adapta treptat la diferitele consistențe ale alimentelor, de la lichide clare (apă, ceai, supe clare) în primele două-trei săptămâni post-operator, la lichide dense (amestecuri de alimente pasate – supele creme de legume și carne, compoturi de fructe fără zahăr, iaurturi), ulterior piureuri și apoi la alimente solide în urmatoarea perioadă, ulterior pacienții putând consuma alimente din toate grupele alimentare, dar  mult mai reduse cantitativ.

Este foarte importantă hidratarea, între mese, aportul adecvat de lichide evitând deshidratarea și efectele ei: scăderea tensiunii arteriale, amețelile, durerile de cap, letargia, limba încarcată, urina concentrată. Daca aportul alimentar zilnic nu reușește să acopere necesarul de principii alimentare (proteine, glucide și lipide) este indicată suplimentarea cu alimente-suplimente concepute pentru nutriția post-operatorie a chirurgiei bariatrice. Se recomandă suplimentarea principalelor minerale și vitamine, datorită unui aport alimentar scăzut în prima perioadă post-operator, cu tratament cu multi-minerale și vitamine, care va fi ulterior monitorizată prin analize de sânge.

Este recomandată mobilizarea precoce post-operator, pacienții fiind mobilizați la 2 ore după intervenția chirurgicală. Recomandările curente de activitate, pentru după prima lună și înainte de primul an post-operator, sunt de 2 ore de activitate moderată în fiecare săptămână, cum ar fi mersul pe jos, jogging, înot sau folosind aparatele de la sala de sport”, explică Dr. Alina Vîncă.  

Tipuri de intervenții chirurgicale pentru tratarea obezității la Ovidius Clinical Hospital

Gastric banding (inel gastric) – montarea unui inel gastric reglabil pe cale laparoscopică; este un procedeu reversibil ce împarte stomacul în două cavități mai mici, fără secționarea acestuia, ceea ce permite îndepărtarea inelului cu ușurință ulterior, necesită ajustare periodică la 2 luni. Recuperarea este rapidă, spitalizare 24 ore, dureri post-operatorii minime, vindecare fără cicatrici.

Gastric sleeve (gastrectomia longitudinală laparoscopică) – micșorarea stomacului prin secționarea sa de-a lungul marii curburi pe toată lungimea sa, pe cale laparoscopică, cu scoaterea din circuitul alimentar a porțiunii gastrice responsabile de secreția hormonului foamei – grelina, astfel apărând senzația de sațietate precoce. În circuitul digestiv rămâne un stomac cu dimensiuni de aprox. 80–100 ml.

Plicatura gastrică – efectuarea unor pliuri în peretele gastric și suturarea acestora cu fire chirurgicale neresorbabile; plicatura gastrică este mai puțin invazivă decât celelalte tipuri de operații de chirurgie metabolică; nu se efectuează secționarea stomacului; se efectuează laparoscopic favorizând recuperarea cât mai rapidă: spitalizare de 48 ore, dureri post-operatorii minime, recuperare fără cicatrici.

Gastric bypass – pastrează doar o mică porțiune din stomac, alimentele trecând direct în intestinul subțire; cu ajutorul acestei proceduri, stomacul se va umple după câteva înghițituri, iar alimentele ajung mult mai repede în intestin, generând rapid senzația de sațietate. Intervenția chirurgicală este efectuată laparoscopic, iar recuperarea este rapidă și ușoară: spitalizare de 48 ore, dureri post-operatorii minime, recuperare fără cicatrici.

Diversie bilio-pancreatică – procedeu în urma căruia alimentele vor ajunge în ultima porțiune a intestinului subțire.  

“Gastric sleeve-ul, cunoscut ca și micșorarea stomacului sau gastrectomia longitudinală, este un procedeu restrictiv și constă în secționarea stomacului pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea a 2/3 din stomac – zona responsabilă de producerea hormonului foamei – grelina – ce  reprezintă aproximativ 80% din volumul stomacului, și odată cu aceasta și îndepărtarea centrilor foamei localizați la nivelul fundusului gastric. În circuitul digestiv rămâne un tub gastric cu un volum redus (aprox. 80-100ml), ce va permite umplerea rapidă a stomacului redus în dimensiuni și va da senzația de satietate, limitând cantitatea de alimente consumate”, explică Dr. Alina Vîncă.

Prin intermediul acestei intervenții chirurgicale se reușește pierderea a până la 100% din excesul ponderal, îmbunătățirea semnificativă a calității vieții și a stării generale de sănătate, recăpătarea încrederii în sine, precum și ameliorarea, și chiar vindecarea unor afecțiuni asociate obezității: diabetul zaharat tip II, hipertensiunea arterială, dislipidemie (colesterol crescut), steatoză hepatică (ficat gras), dispnee (respirația grea), apnee de somn (oprirea respirației în somn), suferințe osteo-articulare, insuficiență venoasă cronică, insuficiență hormonală ovariană.

Desigur, o evaluare preoperatorie complexă este esențială înaintea intervenției chirurgicale, aceasta fiind efectuată cu două-trei zile pre-operator: analize sanguine, examene de imagistică medicală, consult cardiologic și ecografie cardiacă, consult gastroenterologic cu endoscopie digestivă superioară, consult diabet și boli de nutriție, consult pneumologic și spirometrie, consult psihologic, consult endocrinologic, consult chirurgical și pre-anestezic. Astfel medicii se asigură de succesul intervenției pentru pacient.

“După efectuarea intervenției chirurgicale, echipa noastră medicală urmărește rezultatele imediate ale vindecării chirurgicale și ale scăderii în greutate, precum și evoluția ponderală și a stării generale pe termen lung, pacientul fiind chemat la control la 7 zile post-operator, la 1, 3, 6, 12 luni postoperator, pentru corectarea eventualelor deficite nutriționale”, menționează Dr. Vîncă despre îngrijirea post-operatorie a pacientului bariatric.

Beneficiile acestei intervenții efectuate pe cale laparoscopică, în cadrul unei spitalizări de 48 de ore, sunt fantastice, cu efecte pe termen lung, iar imediat post-operator cu limitarea durerilor post-operatorii, grăbirea vindecarii, reducerea perioadei de covalescență, vindecarea fără cicatrici și reintegrarea socio-profesională precoce, acestea numărându-se printre avantajele binecunoscute ale laparoscopiei.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, oferind tratamente specializate pentru pacienții afectați de obezitate.

În cadrul departamentului de chirurgie bariatrică al Ovidius Clinical Hospital, medicii chirurgi oferă pacienților soluții pentru tratamentul obezității efectuate pe cale laparoscopică, datorită beneficiilor valoroase ale intervențiilor minim invazive.