Afecțiunile prostatei pot fi momente de cumpănă în viața oricărui bărbat. Ca să preîntâmpini cu succes orice fel de simptom care îți poate afecta sănătatea prostatei, e bine să fii informat. Asist. Univ. Dr. Azis Olgun, medic primar urologie la Ovidius Clinical Hospital, explică tot ce trebuie să știi ca să previi acest tip de afecțiuni.
– Care este natura afecțiunilor de prostată?
Dr. Azis Olgun: În cazul prostatei, patologiile importante sunt trei: prostatitele acute sau cronice bacteriene care sunt eminamente patologii ce se tratează medicamentos, în rare cazuri se ajunge la chirurgie. Aici, hiperplazia benignă de prostată este cea mai frecvent întâlnită afecțiune. Aceasta, în etapele incipiente și fără complicații, se tratează medicamentos iar în etapele ulterioare, când apar complicațiile, se tratează de principiu endoscopic și la noi în clinică. Când discutăm însă despre inflamațiile bacteriene, fungice, trebuie să știm că apar din cauza bacteriilor și eventual ciupercilor, deci fungilor, așa cum le e și numele. De vină sunt, cel mai des, anumite bacterii care se găsesc de obicei în culturile din secreția prostatică. Tratamentul acestora este în special antibiotic. O bună igienă medicală, adică să știm că trebuie să consumăm lichide, să știm ce este prostata și ce reprezintă ea și să ne ferim de bolile cu transmitere sexuală, este foarte importantă în prevenția acestei patologii prostatice.
– Care este cea mai gravă patologie?
Dr. Azis Olgun: Cea de-a treia situație, dar cea mai gravă, este patologia neoplazică, adică canceroasă a prostatei. OCH este singurul spital din Dobrogea care, din fază incipientă, diagnostichează cu puncție biopsie prostatică transrectală ecoghidată această boală. Iar în cazul în care se evidențiază în fazele incipiente, la OCH se poate efectua prostatectomia radicală (care presupune extirparea prostatei cu grăsimea din jurul ei, cu veziculele seminale, colul vezicii și ganglionii limfatici ce deservesc prostata). Dar, deși pare complicat, putem să spunem că acest tip de intervenție devine o rutină la noi în spital pentru că avem deja câțiva pacienți diagnosticați și operați la OCH, cu o evoluție favorabilă.
– Cum putem să prevenim aceste afecțiuni?
Dr. Azis Olgun: Hiperplazia benignă de prostată se previne prin evaluarea periodică la medicul specialist și, așa cum am spus, tratament încă din fazele incipiente și intervenții chirurgicale în fazele complicate. Nu există vreo formă de prevenție absolută care se ne ferească de această boală pentru că evoluția este de obicei implacabilă pentru intervenția chirurgicală, în funcție de avansarea în vârstă. Cea de-a treia patologie de care vorbeam o prevenim la fel, prin evaluarea precoce. Asociația Europeană recomandă pentru bărbații care au trecut de 50 de ani un consult urologic, o ecografie și un PSA (marker tumoral prostatic) anual. Acestea sunt foarte importante de făcut cât mai din vreme. Și trebuie să insist cu aceste sfaturi pentru că, din păcate, afecțiunile de prostată neoplazice sunt a doua- a treia cea mai frecventă cauza de deces la bărbați. Cam toți bărbații suferă de această hiperplazie a prostatei, însă la unii se manifestă mai mult, la alții mai puțin.
– Care sunt factorii de risc?
Dr. Azis Olgun: Vârsta reprezintă un factor de risc. Există clar și un risc genetic, dar nu a fost cuantificat în cadrul patologiei neoplazice și există și un risc de rasă. Bărbații din rasa negroidă fac mai repede cancer de prostată. De asemenea, și cei cu inflamații, infecții cronice ale prostatei, prezintă un risc de boală neoplazică, de malignizare.
– Când trebuie să se prezinte pacientul la medic? Care sunt simptomele?
Dr. Azis Olgun: Urinatul des, inițial pe timpul zilei și, mai apoi, și ziua și noaptea, este primul semn că este ceva în neregulă. Apoi apare diminuarea calibrulului jetului micțional. Durerea reprezintă un alt simptom atunci când apar complicații și litiazele, în fazele avansate.
– Când se impune tratamentul chirurgical?
Dr. Azis Olgun: Tratamentul chirurgical de principiu la nivelul prostatei nu se face preventiv, se face în momentul în care încep se apară complicațiile. Una dintre acestea poate fi modificarea calității vieții. Ce înseamnă asta? Dacă avem un pacient care chiar dacă nu are infecții, nu are pierderi care se pot contoriza, dar urinează foarte des, de 4–5 ori pe noapte, de 10 ori pe zi și jetul de urină abia iese, noi spunem că are un scor al simptomelor ridicat și poate determina intervenția chirurgicală. Totuși, tratamentul chirurgical rămâne rezervat complicațiilor acestei patologii benigne a prostatei. Perspectivele de recuperare sunt excelente, pacienții având o evoluție favorabilă după intervențiile chirurgicale.
– Ce metode chirurgicale moderne există pentru astfel de tratament chirurgical?
Dr. Azis Olgun: Discutăm decât despre endoscopie pentru că înseamnă pierderi minime de sânge și riscuri diminuate pentru alte complicații, cum ar fi fistule, infecții și altele. Nu mai vorbim despre recuperare care este foarte rapidă. Tratamentul în siguranță este o prioritate pentru noi. Datorită echipamentelor de ultimă generație pe care le avem și soluțiilor pe care le folosim în operații, întotdeauna sterile și de la producători de tradiție, reușim cu succes acest lucru.
Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile urologice.