close

De ce trebuie să depistăm și să tratăm polipii colonici cât mai repede

2017-08-08

Problemele de sănătate sunt o dificultate pentru oricine, de aceea este mai bine să tratezi afecțiunea, oricât de neplăcută ar fi situația. Atitudinea indiferentă sau speranța că trece de la sine sunt abordări care pot fi fatale.


Polipii colonici pot duce la alte afecțiuni, și mai grave, de aceea, oricât de mult ne ferim de endoscopii, aceste manevre au rolul de diagonstica și trata astfel de probleme cât mai simplu și ușor cu putință.


Manevra medicală de vizualizare a tubului digestiv, prin interiorul lui, se numește endoscopie digestivă. Când aceasta se face în porțiunea inițială a tubului digestiv și vizualizează esofagul, stomacul și duodenul se numește endoscopie digestivă SUPERIOARĂ, sau eso-gastro-duodeno-videoscopie. Când manevra se face pt a vizualiza porțiunea terminală a tubului digestiv (colon și rect), se numește endoscopie digestivă INFERIOARĂ, sau recto-colono-videoscopie, sau popular, colonoscopie. La ambele apare noțiunea de "video" deoarece imaginea este obținută cu ajutorul unei camere de luat vederi și proiectată pe un monitor. Deci, endoscopia pot fi superioară sau inferioară, cea superioară numindu-se popular gastroscopie, iar cea inferioară colonoscopie.


Ca să înțelegem ce este această afecțiune și cum este cel mai bine să o privim și tratăm, am vorbit cu Dr. Marian Anghel, medic primar gastroenterologie – medicină internă la Ovidius Clinical Hospital Constanța.

„Polipii sunt leziuni bine conturate ce se dezvoltă spre interiorul cavităților prin proliferarea anormală a mucoasei segmentului de tub digestiv respectiv. Putem vorbi, astfel, de polipi esofagieni, gastrici, duodenali, colonici sau rectali. Denumirea derivă din limba greacă unde poli înseamnă mulți, iar podos picior. Polipii pot fi unici sau multipli în cadrul unor sindroame de polipoză gastrointestinală, pot fi pediculați, adică cu un picior asemănător unei ciuperci, mai lung sau mai scurt, sau sesili, adică fără picior, așezați pe o bază mare“, explică dr. Anghel.


Factorii genetici și cei de mediu pot determina apariția acestei afecțiuni. Se pare că sunt 60.000 de erori genetice în ADN-ul unei singure celule, într-o singură zi, modificări controlate așa cum trebuie de un sistem imun competent. Polipii ar putea fi considerați un fenomen al îmbătrânirii, deci fiecare dintre noi ar putea dezvoltă măcar unul în decursul vieții.


„Grăsimile, dulciurile și alcoolul în exces pot duce la apariția polipilor colonici. Se pare că și deficitul de calciu, vitamina D și vitamina F are importanță în apariția polipilor. De asemenea, se consideră că anumite obiceiuri alimentare precum o dietă bogată în grăsimi, dulciuri rafinate și săracă în fibre vegetale, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool pot contribui la apariția polipilor colonici.


S-au semnalat asocieri clinice ale polipilor colonici, unele certe, precum ureterosigmoidostomia, acromegalia sau starea de purtător de streptococus bovis. Alte asocieri cum sunt hipercolesterolemia și ateroscleroza, colecistectomia sau cancerul mamar sunt presupuse fără a avea certitudinea implicării lor“, a menționat medicul ce își desfășoară activitatea la Ovidius Clinical Hospital.


Depistarea polipilor colonici este importantă din mai multe motive:

• cancerul colorectal este pe locul doi ca frecvență după alte tipuri ale acestei boli (cancer mamar la femei și pulmonar la bărbați);
• Asociația Americană pentru Cancer prognozează pentru populația născută după 1990 dublarea riscului de cancer colonic și creșterea de patru ori pentru localizarea rectală;
• este demonstrată ca mecanism major secvența adenom/carcinom (adică transformarea unui polip cu o anumită structura în cancer într-o perioada de timp);
• rezecția sistematică a polipilor colonici a redus incidența cancerului colorectal cu aproape 90%, majoritatea pacienților fiind de acord cu îndepărtarea lor în momentul depistării la colonoscopie.

Tratamentul polipilor colonici la Ovidius Clinical Hospital

„Polipectomia endoscopică este metoda optimă de tratament a polipilor rectocolonici fiind eficientă și sigură, aici la noi la spital. Tehnica polipectomiei variază după mărimea, aspectul și localizarea formațiunii polipoide respective. Rata complicațiilor este mică, acestea fiind în principal perforația sau hemoragia.


În cazul leziunilor considerate mici (sub 5 mm), există controverse în sensul că acestea pot fi rezecate sau lăsate pe loc, dar supravegheate regulat. În cazuri selecționate se pot folosi laserul cu Neodinium YAG sau coagularea în plasmă de argon. Dacă există suspiciunea de malignizare cu extindere locală sau condițiile anatomice nu permit polipectomia în siguranță, se recomandă intervenția chirurgicală“, a precizat Dr. Marian Anghel.


Cele mai multe cazuri de polipi rectocolonici nu au simptomatologie, majoritatea fiind depistați întâmplător la o colonoscopie de rutină. Atât diagnosticarea, cât și tratamentul polipilor colonici, sunt manevre frecvente la OCH, pentru care există tehnica și aparatura necesară, la nivel european. Este necesară urmărirea endoscopică periodică a polipilor colonici, la intervale variabile, în funcție de caracterul histologic și de numărul lor, proceduri medicale ce se pot realiza în cadrul Ovidius Clinical Hospital.


Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile gastroenterologice.

Polipii colonici pot duce la alte afecțiuni, și mai grave, de aceea, oricât de mult ne ferim de endoscopii, aceste manevre au rolul de diagonstica și trata astfel de probleme cât mai simplu și ușor cu putință.