close

Endoscopia digestivă intervențională, o alternativă reală a chirurgiei clasice

2017-07-30

Ai calculi biliari? Nu are rost să te sperii, medicina a evoluat atât de mult, încât multe afecțiuni sunt tratate prin proceduri simple cu perioade de recuperare scurte.

Endoscopia intervențională reprezintă un cumul de tehnici endoscopice ce fac trecerea de la sfera diagnostică la sfera terapeutică. Dr. Florin Mușat, medic specialist gastroenterologie și endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică la Ovidius Clinical Hospital, ne-a povestit totul despre tehnici de tratament de acest tip pe care le folosește la spitalul privat constănțean, cât durează aceste intervenții și care sunt riscurile lor.

„Începem cu ceea ce noi numim colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), folosită pentru extragerea de calculi din canalele biliare. Aceasta este o procedură destinată înlocuirii unei intervenții chirurgicale laborioase. Practic, cu endoscopul ajuns la nivelul locului de vărsare al bilei în intestin, se intră în căile biliare, se secționează electric sfincterele și, cu ajutorul unor dispozitive, se extrag calculii (pietrele) migrate din colecist în calea biliară principala. Procedeul nu se poate aplica calculilor din veziculă biliară a căror soluție este numai chirurgicală- laparoscopică sau chirurgie deschisă“, ne-a spus dr. Mușat.

Procedura durează 60 minute cu timp activ de 5-30 de minute. Complicații pot apărea, cum ar fi  sângerarea papilară, angiocolită, pancreatită, perforația digestivă, dar toate acestea cu șanse de sub 10%. În 5-10% din cazuri calculii nu pot fi extrași din coledoc – de obicei în caz de împietruire sau atunci când aceștia sunt mult mai mari decât orificiul coledocului distal. Dacă pacientul are colecistul pe loc, trebuie știut că procedura ERCP se poate complica tardiv cu o colecistită – fapt ce poate conduce la o operație ablativă – colecistectomia. Literatura medicală descrie posibilitatea evoluției letale după procedură în cazuri foarte grave, mortalitatea fiind la aprox. 0,4.

„Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP ) mai este folosită și pentru montarea de stenturi în canalele biliare. Și în acest caz, această procedură înlocuiește intervenția chirurgicală clasică. Cu endoscopul ajuns la nivelul locului de vărsare al bilei în intestin, se intră în căile biliare, se secționează electric sfincterele și cu ajutorul unor dispozitive se montează stenturi (drene) în calea biliară principală și canalele hepatice. Procedeul este destinat dezobstrucției biliare temporare în cazul patologiilor neoplazice bilio-pancreatice sau a patologiilor benigne (stenoze inflamatorii)“, a explicat specialistul OCH.

Procedura durează 60 minute cu timp activ 5-30 de minute.

Am discutat, de asemenea, și despre montarea stenturilor esofagiene expandabile.

„Montarea stenturilor esofagiene este destinată paliației disfagiei în cancerele esofagiene sau mediastinale care determină imposibilitatea alimentării pe cale naturală. Ea se adresează în special cancerului esofagian inoperabil prin metode clasice. În afară de malignități obstructive, stentarea esofagiană este eficientă atât în închiderea fistulelor eso-bronsice (eso-traheale), dar și a stenozelor benigne“, a spus medicul.

Procedura durează 20 minute, cu timp activ 5–10 de minute.

Dr. Mușat ne-a povestit și despre dilatația endoscopică a acalaziei/achalaziei.

„Acalazia cardiei este o boală motorie a esofagului, în care sfincterul inferior (valva musculară între esofag și stomac) este contractat continuu și nu permite trecerea alimentelor și a lichidelor din esofag în stomac. Ca urmare, pacientul devine subnutrit, are senzație de oprire a mâncării în gât, disfagie, și poate face pneumonii de aspirație. Acalazia poate apare și la tineri și la vârstnici.

Tratamentul acalaziei poate fi medicamentos, prin dilatația pneumatică cu balon sau chirurgia laparoscopică.

Procedura durează 30 minute cu timp activ 10 minute.

Dilatația endoscopică cu balon (pneumatică) are ca scop ameliorarea dificultăților de înghițire generate de acalazie. În esență, procedura constă din introducerea unui balon special care se umflă cu presiune de 2 atm până la diametre de 2,5 -3 – 3,5 cm și dilată sfincterele musculare afectate. Dilatarea pneumatică este o procedură simplă și relativ sigură, este o alternativă bună la chirurgia laparoscopică, cu mai mici indicații la tineri și aplicabilă mai ales la vârstnici“.

Montarea/extragerea balonului intragastric se face prin același tip de tehnică.

„Montarea baloanelor intragastrice au că scop facilitarea tratamentului obezității. Cu ajutorul unui endoscop se montează în stomac balonul care mai apoi se umflă cu cca 500-600 ml lichid salin sau aer. După 6 luni de zile balonul se extrage tot printr-o procedura endoscopică“, a subliniat medicul de la OCH.

Durata procedurii variază și poate necesită spitalizare 24 ore.

De asemenea, la Ovidius Clinical Hospital Constanța se execută și polipectomii prin tehnici deosebite (mucosectomie/ disecție de submucoasă) – tehnici dificile dar care scapă pacientul de intervenția chirurgicală clasică. Toate aceste proceduri se desfășoară sub sedare profundă, astfel încât confortul pacientului este maxim, iar postprocedural perioada de revenire la normal este scurtă, de până la 30 minute.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile gastroenterologice.