och-loader

Suportul psihoterapeutului - o necesitate în tratarea pacientului de cancer

2017-07-23

Diagnosticul de cancer este una dintre cele mai stresante experiențe din viață unei persoane, ce atrage după sine o serie de emoții dintr-un registru necunoscut, pe care cineva cu o viață normală din punctul de vedere al evenimentelor negative nu are cum să le experimenteze, și cu atât mai puțin să le înțeleagă. Unele persoane trec prin șoc, furie, negare, lupta cu o forță divină, deznădejde, teamă și senzație de totală pustiire a sufletului.

Realitatea este că această boală afectează mai mult decât corpul. Trebuie acordată o atenție deosebită și sănătății sufletești și emoționale. Uneori nici chiar cei mai apropiați membri ai familiei, prietenii de suflet sau confidenții cei mai intimi nu pot înțelege cum este să ai cancer. De aici, până la singurătate și izolare, uneori nu este decât un pas.

Și nimeni nu trebuie să facă față luptei cu cancerul de unul singur. Acesta este motivul pentru care Ovidius Clinical Hospital asigură și tratamentul psihoterapeutic al pacienților cu cancer. Deoarece lupta trebuie susținută de pe toate fronturile.

„Grupurile de suport pe care le organizăm vă vor ajuta să faceți față aspectelor emoționale ale bolii care, de ce să nu recunoaștem, sunt copleșitoare. În acest cadru protectiv vă puteți împărtăși emoțiile, provocările și felul în care reușiți să le faceți față. Sau puteți tăcea, puteți asculta, puteți simți, puteți visa. Nimeni nu este dator să facă la rândul lui o confidență atunci când o asculta pe a altcuiva. Orice subiect de discuție este binevenit. A lupta însoțit și nu singur este în sine regăsirea propriei puteri și nu un împrumut. Orice mărturisire, orice povestire de viață, ține ascunsă în miezul ei un secret ce poate fi folositor. La fel și tăcerea. Cu toții știm că auzirea veștii tu ai cancer este copleșitoare dar noi credem în viața ta și în a trăi frumos fiecare clipă a ei, cu fiecare parte a ființei tale. Credem în faptul că niciun diagnostic din lume nu trebuie lăsat să preia controlul sufletului nimănui. Credem în energia feroce canalizată spre frumos, în a fi deștept, mai deștept decât orice boală“, explică Oana Marta, psihoterapeut în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Experiența prin care trece un pacient cu o astfel de boală este intimă, cu adevărat personală, de aceea și susținerea psihologică trebuie făcută deschis, fără judecăți sau comparații.

„Poveștile de viață și felul în care ceilalți luptă sau cer ajutor au în profunzimea lor o frumusețe aparte și o autenticitate în fața cărora ne plecăm frunțile și învățăm arta de a trăi. Abia atunci când, expus unei astfel de încercări, omul face față reușind să trăiască frumos, se poate numi expert în arta vieții, iar cei din jurul lui au ocazia să învețe de la un profesionist“, menționează specialistul în psihoterapie.

Echipa Ovidius Clinical Hospital are în componența sa toți specialiștii de care pacientul are nevoie încă din primul moment al primirii diagnosticului, echipă care parcurge alături de acesta tot drumul, luptând împreună pentru cel mai bun rezultat. Grija specialiștilor OCH este pentru persoană ca întreg: trup, minte, suflet, sine. „Fie că vei alege să discuți în particular cu un psihoterapeut, fie că vei dori să te alături unuia dintre grupurile noastre de suport, trebuie să știi că suntem aici și suntem înarmați cu resursele și cunoștințele necesare pentru a te ajuta“, spune Psih. Oana Marta.  

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple. 

Nimeni nu trebuie să facă față de unul singur luptei cu cancerul. Acesta este motivul pentru care Ovidius Clinical Hospital asigură și tratamentul psihoterapeutic al pacienților cu cancer. Deoarece lupta trebuie susținută de pe toate fronturile.