close

Tot ce trebuie să știți despre tratamentul rinitei alergice în această primăvară

2017-05-25

Pentru mulți dintre noi primăvara nu vine doar cu bucurii, ci și cu alergii. De multe ori însă simptomele deranjante sunt cauzate de o afecțiune clară: rinita alergică, adică, medical vorbind, ansamblul manifestărilor funcționale nazale generate de o inflamație a mucoasei nazale după expunerea la diferite substanțe, numite alergene.

Simptomele rinitei alergice

Nasul curge, este înfundat, se strănută des și apare pruritul nazal. De asemenea, și ochii sunt afectați: lăcrimează, apare congestia conjunctivală și pruritul ocular. Simptomele sunt bronșice cu tuse și crize de dispnee. Aceste manifestări pot fi pe toată durata anului (rinită persistentă) sau în formă intermitentă, în funcție de alergenul determinant, generând simptome lejere, moderate sau severe, ceea ce creează repercursiuni serioase.

Medicul primar ORL din cadrul Ovidius Clinical Hospital, Dr. Carmen Mocanu, detaliază în continuare cu ce se confruntă un pacient ce prezintă simptomele rinitei alergice:

„Alergenii cei mai frecvenți sunt acarienii, părul animalelor de companie, alimentele, medicamentele, mucegaiurile, polenul sau sunt alergenii din mediul profesional. Factorii declanșatori sunt expunerea la alergen (mucegaiurile, animalele domestice, acarienii, gândacul de bucătărie, mediul profesional, polenuri). Fumatul activ sau pasiv, poluanții domestici, poluanții externi atmosferici (absorb polenurile și prin particulele lor mici au capacitatea de a se infiltra), ozonul (factor de risc în exacerbarea astmului, efect puțin cunoscut la rinită), infecțiile din copilărie, factorii nutriționali, aspirina, precum și alte anti-inflamatoare nesteroidiene ce agravează rinita.“

Este important de menționat că această afecțiune este tratată incorect de către mulți pacienți. Cu siguranță, este mai ușor pentru pacienți să meargă la farmacie și să-și administreaza un tratament ocazional care poate ameliora doar simptomele. Însă impactul acestei afecțiuni asupra calității vieții fiecărui pacient poate fi foarte mare. Această boală perturbă somnul, activitățile sociale și profesionale, și generează simptome jenante.

Diagnosticarea rinitei alergice

„Colaborarea strânsă între ORL-ist, pneumolog și alergolog este indispensabilă. Legăturile dintre rinită și astm sunt suficient demonstrate. Prezența rinitei agravează astmul, însă tratamentul corect al acesteia îl influențează pozitiv. Recomandările ARIA sunt de a investiga o rinită în prezența unui astm și a unui astm în prezența unei rinite. Rinita alergică trebuie integrată în afecțiunile respiratorii cronice. Trebuie identificate elemente importante prin cercetarea istoriucului medical al pacientului: de când sunt prezente simptomele, dacă există periodicitate, dacă există simptome asociate, dacă sunt factori declanșatori, dacă există tuse, dispnee, dificultăți de concentrare, tulburări ale somnului, ale activităților zilnice, sau dacă există antecedente de astm, eczemă, sau atopie.

Examenul ORL, cu fibroscopia foselor nazale și a rinofaringelui, este esențial. Acest examen medical furnizează date privind starea mucoasei nasului și permite diagnosticul diferențial al simptomelor descrise de pacient, al complicațiilor existente al patologiilor intricate. Cele mai exacte sunt testele cutanate, dozarea IgE specifice, testele multialergenice de depistaj. Sunt inutile hemograma cu formulă leucocitară și Ig E totale. Testele cutanate sunt de bază ca prim timp al unui bilanț alergologic, cu atenție la ecuația ‚teste cutanate pozitive egal alergie’, deoarece 25% din populație au teste cutanate pozitive, fără manifestari alergice. Invers este mai rar, în special la atopici. Medicamentele anti-histaminice trebuie oprite cu 5 zile înaintea bilanțului alergologic. Depistarea Ig E specifică nu se folosește de prima intenție în depistaj. Testele de provocare nazală sunt rezervate situațiilor diagnostice dificile și necesită un mediu special“, ne-a precizat Dr. Mocanu.

Ce trebuie făcut în cazul rinitei alergice

Tratamentul se va stabili în funcție de simptome, de tipul alergenului și de patologiile co-existente: cortizon, antihistaminic, antileucotriene, imunoterapie (singura metodă care modifică în ‘profunzime’ alergia), anticorpii anti Ig E omalizumab). El trebuie să asocieze evitarea alergenului, tratamentul farmacologic și imunoterapia.

Medicul specialist ORL din cadrul OCH explică despre abordarea situației în mod corect:

„La prima consultație la noi la spital știm cât este de important să înțelegem așteptările pacientului.Trebuie explicate originea alergică a simptomelor și necesitatea unei abordări serioase și adaptate. Rinita alergică este o maladie cronică și pacientul trebuie informat. Procedura noastră este centrată pe pacient și recomandările sunt în funcție de particularitățile fiecărui caz.“

Deoarece o mare parte dintre pacienți se tratează fără ajutor specializat, tratamentul rinitei alergice devine costisitor și implică multe resurse, care per total prelungesc de fapt boala, și nu oferă un tratament eficient. De aceea, prima soluție este de fiecare dată un consult ORL de specialitate la medic.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile ORL.

Rinita este o afecțiune pe care mulți pacienți preferă să o trateze fără a face apel la medicul de specialitate. Cu siguranță, este mai ușor pentru ei să meargă la farmacie și să-și administreaza un tratament ocazional care poate ameliora doar simptomele. Însă impactul acestei afecțiuni asupra calității vieții fiecărui pacient poate fi foarte mare. Această boală perturbă somnul, activitățile sociale și profesionale, și generează simptome jenante.