close

Cancerul de col uterin - prevenție, diagnosticare și tratament

2016-10-13

Cancerul de col uterin este o boală ce afectează în principal femeile tinere, și reprezintă o afecțiune cu o rată a mortalității ridicată în rândul femeilor din România. Instalarea cancerului de col uterin poate fi prevenită și tratată atunci când depistarea este precoce prin efectuarea de teste specializate, ce pot indica anomalii la nivelul colului uterin.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România se află pe primul loc din Europa și pe locul opt din lume ca rată a mortalității provocate de cancerul de col uterin, iar rata mortalității pentru această afecțiune este de trei ori mai mare în România decât media europeană.

Dr. Alina Popescu, medic primar ginecologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital, recomandă femeilor efectuarea unui consult anual cu scop preventiv al afecțiunilor ginecologice, precum și examenul anual Babeș-Papanicolau, ce reprezintă o examinare de rutină cu scopul de a depista în fază incipientă celulele anormale la nivelul cervixului pentru screeningul cancerului de col uterin. Având competențe în ecografie si colposcopie (ca și supraspecializare), Dr. Alina Popescu ne explică despre importanța prevenției cancerului de col uterin și despre metodele de depistare și tratament ce pot salva o femeie diagnosticată cu această afecțiune.

“Screeningul este baza profilaxiei și întodeauna este mai ușor să previi decât să tratezi”, explică Dr. Alina Popescu. Controlul ginecologic anual este esențial deoarece medicul are astfel posibilitatea de a diagnostica afecțiunea și stadiul în care se află. În cazul depistării precoce, cancerul de col uterin poate fi tratat prin intervenții chirurgicale minore, însă pentru stadiile mai avansate poate fi necesară histerectomie și tratament oncologic prin chimioterapie și radioterapie. Echipa de medici specialiști în chirurgie generală din cadrul Ovidius Clinical Hospital este pregătită să intervină pentru cazurile dificile ce necesită intervenții extensive, la recomandarea și cu prezența medicului ginecolog în echipa chirurgicală.

Femeile se pot adresa medicului ginecolog atunci când observă anumite dereglări ale aparatului genital feminin, precum dereglări menstruale, dureri la nivelul abdomenului inferior, micoze vaginale, scurgeri vaginale anormale, cresterea in volum a abdomenului, modificări neașteptate, sau chiar și atunci când au nevoie de informații medicale. De asemenea, pregătirea pentru o viitoare sarcină este importantă, iar un consult la medicul ginecolog poate depista infertilitatea sau poate pregăti viitoarea mamă pentru o sarcină fără probleme. Femeilor tinere aflate la începutul vieții sexuale, dar și femeilor aflate la menopauză le este recomandat un consult periodic la medicul ginecolog cu scopul menținerii sănătății optime a aparatului genital.

“Examinarea anuală Papanicolau poate reda un rezultat anormal ce poate să indice o inflamație sau o infecție vaginală, precum și celule anormale dezvoltate la nivelul cervixului. Atunci când medicul suspectează o posibilă problemă la nivelul colului uterin în urma unui rezultat Papanicolau anormal, este indicată colposcopia, ce reprezintă o procedură neinvazivă de examinare vaginală care oferă rezultate mult mai precise cu privire la anomalia detectată. Acestă afecțiune poate fi prevenită și prin vaccinare pentru tulpinile cu risc înalt de provocare a cancerului de col uterin, vaccin care sprijină organismul femeii în lupta cu infecțiile ce pot conduce către acest tip de cancer, însă perioada de vaccinare recomandată de medici este între 13-20 ani, pentru eficiență maximă. Vaccinarea este primul pas pentru prevenția cancerului de col uterin, alături de testarea anuală Babeș-Papanicolau, care poate identifica celulele anormale ale cervixului în fază incipientă. În multe țări, și bărbații sunt vaccinați contra virusului HPV deoarece sunt considerați transmițători”, menționează medicul ginecolog despre importanța testărilor anuale Papanicolau și despre infecțiile cu virusul HPV.

Studiile medicale au demonstrat că factorul genetic are un rol infim în dezvoltarea acestei afecțiuni, spre deosebire de infecțiile cu Human Papillomavirus (HPV) care au provocat 95%  dintre cazurile de cancer de col uterin. Detectarea virusului HPV în corpul femeii și a tulpinilor cu risc mediu sau ridicat este esențială deoarece infecția cu acest virus se poate trata, astfel eliminându-se cauza principală de instalare a cancerului de col uterin.

Virusul HPV se instalează în celula umană, însă poate fi eliminat complet din organismul femeii prin tratamente specifice adjuvante imuno-stimulatoare, ce determină dispariția virusului din corp în decurs de până la 2 ani de la începerea tratamentului. Este important de reținut că la unele dintre femeile infectate anterior cu virusul HPV, genomul va reține virusul într-o formă latentă, ceea ce se numește ‘infecție persistentă’, iar identificarea acestor paciente devine importantă, deoarece o parte dintre acestea dezvoltă în timp leziuni pre-canceroase și canceroase. În prezent, practica medicală acceptă teoria transmiterii virusului pe cale sexuală, însă pot exista și alte surse de infectare, iar pe măsură ce știința medicală avanseză, noi teorii se formuleză cu privire la cauzele infectării cu virusul HPV, ceea ce sprijină eforturile medicilor ginecologi în tratamentul cu succes al afecțiunii.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numarându-se și afecțiuni ginecologice.