close

Cura chirurgicală laparoscopică a herniei hiatale la Ovidius Clinical Hospital

2016-02-08

Hernia hiatală constă în migrarea stomacului și a esofagului distal din cavitatea abdominală în cea toracică. În majoritatea cazurilor hernia hiatală este dobândită pe durata vieții, principalele cauze fiind obezitatea morbidă, sarcina, efortul fizic susținut, traumatisme toraco-abdominale.

De cele mai multe ori, hernia hiatală este asociată cu boala de reflux gastroesofagian (BRGE) ce se manifestă prin durere epigastrică și retrosternală, pirozis (senzația de arsură pe esofag până în gât), greutate la înghițire mergând până la durere, reflux alimentar sau chiar vomă. O altă serie de simptome pot fi cele datorate astmului bronșic indus de BRGE, cum ar fi răgușeala, tulburările de ritm cardiac sau anemia.

Diagnosticul herniei hiatale se face de către radiolog la recomandarea medicului specialist gastroenterolog, care prin endoscopie digestivă superioară evidențiază și refluxul gastroesofagian asociat. Acesta trebuie să prezinte pacientului încă de la prima vizită lămuriri în legătură cu evoluția bolii, să-i descrie  riscurile la care se expune dacă neglijează recomandările medicului și, în funcție de stadiul și gravitatea afecțiunii, să-l informeze despre toate opțiunile terapeutice.

Tratamentul herniei hiatale fără răspuns la terapia medicamentoasă, a celei voluminoase, a herniilor paraesofagiene indiferent de mărime, a  celor apărute la pacienți tineri cu BRGE care nu pot fi supuși o viață tratamentului cu anti-secretoare, este cel chirurgical. În acest moment standardul de aur în terapia chirurgicală a herniilor hiatale este considerat cura laparoscopică.  Intervenția presupune aducerea și fixarea stomacului în poziția corectă, realizarea unui mecanism antireflux prin proceduri  minim invazive realizate laparoscopic, care duc în scurt timp la dispariția suferinței pacientului.

“Cura laparoscopică a herniilor hiatale și a BRGE aduce pacientului beneficiile chirurgiei minim invazive. Durerea postoperatorie este redusă datorită faptului că abordul se realizează prin 4-5 incizii de 0,5-1  cm, cu cicatrici insesizabile. Recuperarea pacientului este rapidă fiind externat în ziua 2-3 postoperator.  Respectarea regimului alimentar, a  medicației și  evitarea eforturilor intense consolidează rezultatul intervenției laparoscopice. Pacientul poate reveni la un regim de viață normal după 4-6 săptămâni.  În situațiile nerespectării recomandărilor medicului curant, riscul recidivei herniare crește și acuzele reapar la 2-10 % dintre cei operați”, ne spune domnul doctor Gabriel Serac medic primar chirurgie generală din cadrul echipei de medici Ovidius Clinical Hospital.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, devenit un model în regiune pentru calitatea serviciilor oferite, respectarea standardelor medicale internaționale, profesionalismul echipei medicale, echipamentul de ultimă generație, confortul, tratamentul si siguranța oferite fiecărui pacient.

Pentru informații și programări, vă rugăm sunați la telefon: 0241 480400

În acest moment standardul de aur în terapia chirurgicală a herniilor hiatale este considerat cura laparoscopică. Intervenția presupune aducerea și fixarea stomacului în poziția corectă, realizarea unui mecanism antireflux prin proceduri minim invazive realizate laparoscopic, care duc în scurt timp la dispariția suferinței pacientului.