close

Recuperare medicală, recreere și regenerare în bazinul terapeutic de la Ovidius Clinical Hospital

2015-12-10

Centrul de hidrokinetoterapie și recuperare medicală din cadrul Ovidius Clinical Hospital pune la dispoziția pacienților de orice vârstă o bază de recuperare medicală dotată după ultimele standarde ale medicinei, cu echipamente de hidrokinetoterapie, sală de kinetoterapie, sală de electroterapie și masaj terapeutic cu aparatură de ultimă generație.

Recuperarea în apă (hidrokinetoterapia), cea mai recomandată metodă de recuperare medicală, reprezintă un complex de exerciții individualizate efectuate în apă, realizat în funcție de vârstă, diagnostic, potențial funcțional și la recomandarea medicului specialist de recuperare medicală. Piscina este încălzită și dotată cu un sistem modern de reciclare și filtrare a apei, conform normelor europene. Este prevăzută în același timp cu duze de hidromasaj, amplasate la diverse înălțimi, ceea ce face posibilă efectuarea masajului subacval la nivelul gambelor, coapselor, regiunii lombare sau cervicale.

Beneficiile acestei metode de tratament asupra stării de sănătate sunt multiple. Printre efectele benefice ale hidrokinetoterapiei se numără: relaxarea generală (psihică și musculară), diminuarea durerilor osteoarticulare, creșterea mobilității articulare, inhibarea spasticității, creșterea coordonării, creșterea forței musculare, îmbunătățirea circulației sangvine și a respirației.

În cadrul bazinului terapeutic din OCH, pacienții au la dispoziție biciclete și benzi de alergat subacvatice, extrem de utile pentru tonifierea musculară, pot înota în contracurent datorită existenței jeturilor de apă a căror putere este reglată automat în funcție de frecvența cardiacă a celui care înoată, pentru rezistență și echilibru. Corectitudinea executării exercițiilor este monitorizată de specialistul în hidrokinetoterapie cu ajutorul unor camere video subacvatice, acesta putând astfel să intervină imediat atunci când situația o impune, la fiecare pacient, pentru ca mișcările pe care pacienții le execută să fie făcute cu acuratețe.

Confortul și siguranța pacienților sunt prioritare, iar pentru acest lucru, echipa medicală vine cu cele mai moderne condiții de tratament: apa bazinului cu temperatura constantă de 31°C, nu este adâncă și are un sistem de igienizare reglat automat și verificat periodic.


“Exercițiile fizice efectuale în bazin, la recomandarea și sub îndrumarea atentă și individuală a specialistului hidrokinetoterapeut, reprezintă  cea mai eficientă și recomandată metodă pentru menținerea sănătății gravidelor și pregătirea nașterii fără probleme. Exercițiul fizic cardiovascular are efecte benefice atât asupra organismului mamei cât și al fătului. Serviciul se adresează și proaspetelor mămici pentru care îmbunătățirea condiției fizice fără suprasolicitarea articulațiilor și a ligamentelor precum și relaxarea psihică sunt prioritare”, explică Dr. Oana Emilia Apostoiu, medic primar recuperare și reabilitare medicală la Ovidius Clinical Hospital.

Activitatea zilnică a omului modern reclamă cheltuieli energetice tot mai reduse, poziții greșite ale corpului și solicitarea exagerată a anumitor zone. Efectele nocive ale sedentarismului, ritmul crescut de solicitare a sistemului nervos, pozițiile incorecte ale corpului pe durata desfășurării activității cotidiene pot fi înlăturate prin hidrokinetoterapie.

Pe lângă efectul benefic asupra stării de sănătate, exercițiile fizice pot avea și efect de deconectare, de recreere, de ieșire din starea de supraîncordare specifică vieții contemporane.

Prin practicarea exercițiului fizic în apă, se vor optimiza funcțiile scoarței cerebrale și ale sistemului nervos vegetativ.

Patologia neurologică variată cum ar fi infarctul cerebral ischemic și hemoragiile cerebrale, ramolismentul medular ischemic, boala Parkinson, scleroza multiplă, boli degenerative, neuropatii, polineuropatii, radiculopatii prin hernii ale discurilor intervertebrale (sciatica), sindromul de tunel carpian, miastenia, distrofii musculare, miotonie, miozite, beneficiază cu rezultate excelente, de tratamentul hidrokinetoterapeutic.

Pentru mai multe detalii, consultați medicul specialist OCH.  

Ovidius Clinical Hospital oferă tratament personalizat fiecărui pacient în funcție de vârstă și afecțiune, printr-o bază de tratament și recuperare ultramodernă și personal dedicat nevoilor și siguranței bolnavilor.