close

Operația laparoscopică a unei tumori de colon cu echipamente performante

2015-12-02

Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală în cadrul Ovidius Clinical Hospital, împreună cu echipa de medici primari chirurgi Alina Vâncă și Mihai Hrițcu, a realizat o intervenție chirurgicală de excepție - hemicolectomie dreaptă laparoscopică pentru o tumoră de unghi hepatic a colonului, parțial stenozantă.

Orice formațiune tumorală parțial stenozantă, adică ce îngustează lumenul colonului, trebuie îndepărtată chirurgical, în limite oncologice, înainte să avanseze atât local, cât și sistemic. În cazul unui cancer de colon stenozant, tratamentul de elecție este intervenția chirurgicală urmată ulterior, după recuperare, de un tratament oncologic.

După extirparea portiunii din colon care include și masa tumorală, aceasta se trimite în laboratorul de histopatologie al OCH pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și stadializare (în funcție de cât de mult a invadat peretele colonului, dacă au fost sau nu ganglioni invadați cu celule canceroase). În concordanță cu stadializarea și cu rezultatele imagistice efectuate preoperator, medicul oncolog stabilește conduita terapeutică ulterioară tratamentului chirurgical.

Durata desfășurării intervenției chirurgicale laparoscopice este aceeași ca a unei intervenții clasice. Avantajul chirurgiei minim invazive (laparoscopiei) este că pacientul va avea câteva incizii mici, cu vindecare și reintegrare socială și profesională rapidă. Astfel, recuperarea este mult mai ușoară, riscul de a dezvolta hernii postincizionale (eventrații) este minim, iar mobilizarea pacientului se face imediat postoperator.

Avantajul echipamentelor noi, performante, cu mecanisme ce realizează suturi mecanice cu capse de titaniu, care sunt inerte in camp magnetic, este că nu vor influența examinările ulterioare prin rezonanță magnetică, examinări indispensabile în ziua de azi atat pentru urmărirea postoperatorie a pacientului cât și pentru diagnosticul altor afecțiuni pe care pacientul le-ar putea prezenta ulterior.

Echipa OCH de chirurgi a utilizat dispozitive de electro-chirurgie de ultimă generație dotate cu pense care sigilează vasele de sânge, realizând astfel o hemostază rapidă, cu reducerea timpilor operatori și anestezici, intervenția chirurgicală  derulându-se rapid și în siguranță.

Îndemânarea medicilor specialiști chirurgi, dublată de o dotare tehnică și materială de înaltă calitate sunt elemente esențiale în reușita intervențiilor chirurgicale de acest gen, siguranța pacientului fiind astfel în permanență o garanție.