close

Tratamentul herniilor inghinale

2015-10-20

Hernia inghinală este o afecțiune care se manifestă la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinala și poate produce disconfort sau chiar durere atunci când cel afectat face efort fizic sau ridică greutăți. Acest tip de hernie reprezintă chiar o urgență chirurgicală atunci când este complicată, fiind cauza apariției unei ocluzii intestinale sau peritonite.

La Ovidius Clinical Hospital, echipa de medici specialiști în chirurgie generală se confruntă adesea cu cazuri de hernie inghinală, care au diferite manifestări pentru pacienți.

Astfel, e bine să cunoaștem care sunt cei mai importanți factori de risc în apariția herniilor inghinale dar și care sunt cele mai bune metode de tratament.

„Herniile apar la nivelul orificiilor slabe din punct de vedere anatomic ale peretelui abdominal. Factorii de risc pentru dezvoltarea herniei sunt efortul fizic intens, tusea cronică, constipația, sarcina. Prevenția este dificilă, însă poate fi realizată prin reducerea factorilor de risc. Sunt câteva recomandări de prevenție pentru pacient: activitate fizică echilibrată, alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos. Hernia se poate manifesta prin disconfort, și chiar durere în zona afectată. Atunci când pacienții simt o durere în regiunea inghinală, ce poate avea mai multe caractere, fie o durere simplă, fie o arsură, fie o înțepătură mai ales la efort, tuse sau strănut, trebuie să se prezinte la medicul chirurg pentru un consult. În funcție de constatările medicului, se poate recomanda și realizarea unei ecografii de părți moi pentru a vedea exact defectul parietal de herniere și conținutul acesteia. În funcție de rezultate, se stabilește atitudinea terapeutică.”, ne explică Dr. Mihai Hrițcu, medic primar chirurgie generală la OCH. 

Intervenția chirurgicală laparoscopică in cazul herniilor inghinale încarcerate sau strangulate

Herniile care nu sunt complicate (încarcerate sau strangulate) nu reprezintă o urgență chirurgicală, însă evoluția lor trebuie monitorizată atent și urmărite eventualele progrese în dimensiuni. O hernie nu dispare de la sine, cu excepțiea herniilor ombilicale la gravide, care se pot retrage după naștere. Tratamentul în condiții propice este foarte important iar ideal este ca aceste hernii să fie abordate chirurgical laparoscopic.

“Intervenția chirurgicală laparoscopică este o operație care se practică foarte mult în Europa de Vest și în statele dezvoltate. În România acest tip de operație devine uzuală. Pacienții o solicită. Am operat peste o sută de astfel de pacienți în decursul carierei mele și ne așteptăm ca numărul să crească. Pacienții, chiar și cei cu activitate fizică intensă, cum sunt sportivii, își pot relua activitatea în scurt timp dupa o astfel de intervenție. Am operat câțiva fotbaliști profesioniști, iar după șase săptămâni erau deja înapoi pe teren”, menționează Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, specialist chirurgie bariatrică la OCH, despre experiența intervențiilor laparoscopice pentru hernie.

Șansele de recuperare sunt mari pentru pacienți în urma intervenției chirurgicale laparoscopice. Aceștia nu trebuie să facă eforturi mari cel puțin 4-6 săptămâni, timp în care plasa va fi integrată în țesut, peretele abdominal va fi întărit, și abia apoi pot reveni la un stil de viață obișnuit. Intervențiile pentru hernie folosind plase duc la scăderea numărului de recidive, iar avantajul este recuperarea post-operatorie foarte rapidă, precum și reducerea la minim a durerilor post-operatorii.