close

Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal

2015-08-10

Cancerul, boală care ne face pe toți să tremurăm de frică, poate fi tratat dacă ne luptăm cu el cu toate armele pe care știința și conștiința ni le pun la dispoziție. Există proceduri care ne ajută în mod clar să combatem diferite forme ale acestei boli. Mereu auzim că e bine să ne facem o colonoscopie, mai ales dacă am trecut de 50 de ani. Procedura este, în viziunea multor persoane, incomodă. Ei bine, colonoscopia nu este ceva de care trebuie să ne ferim, ci dimpotrivă, o manevră mai mult decât necesară pentru a putea preîntâmpina sau trata la timp cancerul colorectal, o boală îngrozitoare.

Cancerul colorectal reprezintă o afecțiune malignă a intestinului gros (colon și rect). Apare de obicei la nivelul mucoasei, în 98% dintre cazuri fiind vorba despre adenocarcinoame. Afecțiunea reprezintă 15% din totalul cancerelor. Frecvența lor este crescută în țările occidentale, în ultimii doi ani devenind a doua cauză de deces prin cancer. Boala apare atât la bărbați, cât și la femei, raportul fiind de 1 la 3.

„Factorii de risc pot fi genetici, dar afecțiunea poate apărea și la persoanele cu o alimentație hiperproteică și la cele cu polipoză colonică. Cu un regim alimentar cât mai diversificat și controale medicale periodice, această boală poate fi identificată și tratată la timp“, ne explică dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.

Diagnosticarea și tratarea cancerului colorectal

Colonoscopia este metoda cea mai eficientă prin care medicii diagnostichează cancerul de colon, deoarece poate descoperi leziuni mici, asimptomatice, cu cancer la debut, care se pot rezolva prin excizie endoscopică, nefiind necesară o intervenție chirurgicală. Colonoscopia trebuie efectuată la orice bolnav cu simptome ce pot sugera o tumoră de colon: rectoragii, constipație alternantă, constipație cu diaree, scădere ponderală marcată în timp scurt, anemie de cauză necunoscută sau tumoră palpabilă abdominală. Aceasta trebuie efectuată anual la cei cu polipoză colonică, eventual cu excizia polipilor. După vârsta de 50 de ani, se indică efectuarea colonoscopiei la 4-5 ani, iar la cei cu antecedente în familie, chiar și mai des.

„Tratamentul chirurgical este aplicat în funcție de stadiul bolii. În cazurile cronice, bolnavului i se face o pregătire preoperatorie cu perfuzii, transfuzii, antibioterapie. Tragedia este în cazurile acute, când bolnavul este de obicei în ocluzie, în acest caz intervenția rezumându-se la efectuarea unui anus contra naturii, temporar sau definitiv. Această situație este foarte greu acceptată de pacient. În formele ocluzive, se poate ajunge până la perforație diastatică la distanță de tumora respectivă, la perforație de cec cu peritonită generalizată fecaloidă, stare septică, ce necesită câteodată rezecții întinse de colon cu risc major. Postoperator, în funcție de stadiul tumorii, bolnavul va face chimioterapie și/sau radioterapie. El va fi urmărit, investigat și tratat ulterior intervenției chirurgicale de medicul specialist oncolog.

Un bolnav de cancer colorectal în stadii incipiente se poate vindeca. El poate trăi chiar o viață normală. În stadii avansate, necesită chimioterapie repetată sau radioterapie, care sunt greu de suportat“, a spus dr. Stamule.

La Ovidius Clinical Hospital, pacienții beneficiază de toate dotările necesare pentru diagnosticarea precoce a cancerului colorectal, tratamentul chirurgical de excepție al acestuia în timp util, îngrijire postoperatorie în condiții de maximă securitate, precum și de monitorizare oncologică.