close

Ce este hipotiroidia și cum putem să o tratăm

2015-06-09

Una dintre cele mai frecvente explicații pe care le auzim, atunci când cineva vrea să își justifice fluctuațiile în greutate, este: „ Am probleme cu glanda.” Este adevărat, glanda tiroidă ne poate afecta sănătatea din multe puncte de vedere, dar doar medicul specialist poate să diagnosticheze corect afecțiunile ei și să prescrie un tratament corespunzător. Pentru a înțelege mai bine despre ce înseamnă bolile glandei tiroide, am vorbit despre hipotiroidie cu Dr. Dhimitri Shanazo, medic primar endocrinologie la Ovidius Clinical Hospital:

„Hipotiroidia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni tiroidiene caracterizată prin secreția scăzută sau lipsa hormonilor tiroidieni. Această boală poate afecta toate vârstele, incidența maximă fiind între 40-60 ani. Hipotiroidia este mai frecventă la sexul feminin și poate afecta nou-născuți, copii, adolescenți, vârstnici, fiecare grupă de vârstă având particularitățile ei.”

Hipotiroidia poate fi suspectată de pacient și confirmată de medicul specialist. Din fericire, nu toți pacienții care se prezintă la cabinet suferă de hipotiroidie, în schimb sunt și situații în care aceștia vin în stadii avansate ale bolii.

Cum se manifestă hipotiroidismul la nou-născuți

„Hipotiroidismul poate fi manifestat chiar din naștere sau mixedemul congenital. Dar manifestările hipotiroidismului sunt cumva 'amânate' și ascunse când copilul este alăptat. După înțărcare, încep să apară simptomele, care se instalează lent. Greutatea la naștere a copilului este normală spre limita de sus. Mișcările copilului sunt însă mai lente, rare și fără un scop anume. Copilul suge greu, este prea liniștit și plânge rar. Dezvoltarea copilului este disarmonică: ia în greutate, dar talia stagnează. Gură este mare, buzele groase, limba groasă, erupția dentară întârziată. Față este buhăită, gâtul scurt, burtica este mare, picioarele sunt scurte, groase și curbate. Nou-născuții cu hipotiroidie sau mixedem congenital nu transpiră, dorm mult și sunt indiferenți la ce se întâmplă în jurul lor. Vorbirea apare tardiv, motilitatea este redusă. Dar cel mai important aspect, deloc de neglijat, este dezvoltarea mentală, care va avea de suferit tot restul vieții dacă acest hipotiroidism nu este depistat cât mai devreme și tratat corespunzător”, a subliniat specialistul.

La adulți, simptomele de hipotiroidism se instalează lent și adesea sunt puse pe seama oboselii sau a stresului

La adult se pare că lucrurile stau ceva mai altfel, simptomele se instalează lent și adesea sunt confundate și puse pe seama oboselii, stresului sau altor probleme. Cu toate că hipotiroidia afectează tot organismul, acest lucru nu înseamnă că pacientul prezintă toate manifestările în momentul venirii la cabinet.

Confrom Dr. Shanazo, cele mai frecvente simptome de hipotiroidism sunt:

  • Stările de oboseală progresivă. Pacienții obosesc la eforturi din ce în ce mai mici;
  • Pacienții acuză luarea în greutate dar, atenție: aceste kilograme în plus apar din cauza retentiei apei în organism, provocată de un metabolism mai lent. După echilibrarea funcției tiroidiene, pacienții revin la greutatea anterioară, dacă nu intervin alți factori;
  • Pielea este uscată, părul devine mai puțin lucios, aspru;
  • Pacienții au un aspect de parcă doar ce s-au trezit din somn, nu au chef de nimic, au probleme cu memoria, mișcările sunt lente, vorbesc rar, lent și defectuos, vocea este șoptită;
  • Activitatea zilnică se reduce semnificativ, în funcție de stadiul în care se află boală. Pacienții nu râd, au o stare de plictiseală permanentă;
  • Persoanele afectate de hipotiroidism nu suportă frigul, iar vara pot purta haine groase, nespecifice anotimpului.

„Cele mai frecvente motive pentru care bolnavul se prezintă la medic sunt: luarea inexplicabilă în greutate, un istoric de boli tiroidiene în familie, oboseală, uitatul din ce în ce mai des, senzația de "nod în gât" și, nu în ultimul rând, un control de rutină.”, a mai menționat Dr. Shanazo.

Hipotiroidismul netratat poate duce chiar la comă

Dacă hipotiroidismul este confirmat de medicul specialist, acesta va iniția tratamentul de specialitate care va substitui deficitul hormonal tiroidian. Dozele de tratament variază în funcție de vârstă, sex, greutate, precum și cauza care determină hipotiroidia. Tratamentul este cronic, adică de lungă durată, este ieftin, nu are efecte secundare semnificative și este bine tolerat de pacienți. După începerea lui, pacientul este sfătuit să facă vizite periodice la medic, de regulă de două ori pe an: primăvara și toamna. Respectarea evaluărilor periodice pentru pacient înseamnă un control optim al bolii.

„În cazul în care hipotiroidismul nu se tratează deloc, vor apărea complicații care vor îngreuna din ce în ce mai mult viață de zi cu zi a bolnavului. Tinerii sunt un pic mai rezistenți dar asta nu înseamnă că ei sunt scutiți de complicații, pur și simplu ele vor apărea mai târziu. Hipotiroidismul netratat afectează toate aparatele și sistemele, cu precădere cel cardiovascular, cerebral, genito-urinar etc. Hipotiroidismul netratat poate duce chiar la comă, urmată de o rată crescută a mortalității, până la 50%. Aceste cifre se referă la pacienții care de regulă suferă de perioade foarte lungi (chiar ani) și nu sunt tratați, la care se suprapun și alte boli, ori renunță la tratament, un fenomen din ce în ce mai des întâlnit. Cei mai vulnerabili sunt vârstnicii, dar din fericire, marea majoritate sunt foarte conștiincioși.

Dacă pacientul respectă indicațiile terapeutice ale medicului curant, precum și evaluările periodice, va avea o viață cât se poate de normală. Poate face orice activitate vrea, orice sport, chiar să lucreze și peste program. Și în cazul nou-născuților putem spune că se vor dezvolta normal psihoemoțional, ponderal ș.a.m.d. Copiii vor atinge talia normală corespunzătoare vârstei lor, dezvoltarea va fi identică precum a unui copil care nu are hipotiroidie.”, a încheiat medicul.

Ovidius Clinical Hospital dispune de o tehnologie medicală avansată în depistarea, tratarea și urmărirea pacienților care suferă de hipotiroidie. Pe lângă aceste aspecte, în cadrul unității, pacienții asigurați se pot prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie, beneficiind astfel de metode de diagnostic moderne, fără costuri suplimentare.