close

Examinări preventive la Ovidius Clinical Hospital, în baza biletului de trimitere

2015-01-24

Oportunitățile pentru examinări preventive sunt foarte utile pentru toți cei care își doresc să afle cum stau cu sănătatea, fără să cheltuiască resurse în acest sens. De aceea, la Ovidius Clinical Hospital se desfășoară, în acest moment, două campanii dedicate celor care își doresc să participe la screeninguri medicale, pentru cardiologie si gastroenterologie.

În cadrul programului de screening cardiologic, desfășurat în Ovidius Clinical Hospital în perioada 1 octombrie 2014 - 31 decembrie 2014, au fost investigați un număr de 211 pacienți. Tuturor li s-au efectuat consultații de specialitate care cuprind anamneza amănunțită și un examen clinic general, EKG, monitorizarea tensiunii arteriale, ecografie de cord, precum și un set de investigații biochimice semnificative pentru bolile cardio-vasculare reprezentate de teste hepatice, teste renale, precum și profilul lipidic (colesterol, LDL colesterol și HDL colesterol, trigliceride).

„În urma acestui studiu, s-au depistat pacienți hipertensivi cu valori mult ascensionate ale tensiunii arteriale cărora li s-a administrat terapia de urgență și li s-a explicat conduita terapeutică ulterioară, atât în ceea ce privește regimul igieno-dietetic pe care trebuie să îl urmeze, cât și schema terapeutică pe termen lung. Din cei 211 pacienți incluși în studiu, 85% au fost pacienți cu afectare multiplă, iar 43% au avut și afectare de organe țintă. 65 de pacienți au fost nou diagnosticați cu HTA în diferite grade, iar 37 de pacienți din totalul celor investigați au fost diagnosticați cu afectare valvulară. Boala coronariană ischemică a fost întâlnită la un număr de 110 pacienți din totalul celor investigați, reprezentând un procent semnificativ mai mare de 50%, ceea ce a dus la ridicarea unor probleme în ceea ce privește modul de abordare a factorilor de risc cardiovasculari, în special al celor modificabili, cum ar fi: fumatul, obezitatea (care a fost de altfel stadializată la acești pacienți prin calcularea Indicelui de masă corporală) și dislipidemia”, a spus dr. Sirma Tomoș, medic primar medicină internă și medic specialist cardiologie la Ovidius Clinical Hospital.

În privința cancerului de colon, testele screening ar trebui recomandate având în vedere vârsta, sexul, factorii de risc, dovezile și recomandările studiilor pentru afecțiunea respectivă, beneficiile și riscurile pe care le implică un anume tip de investigație.

Societatea Americană pentru cancer recomandă ca atât femeile, cât și bărbații peste 50 ani, să urmeze una din următoarele scheme:

  • Analiza scaunului prin: testul imuno-fecal anual sau determinarea ADN fecal la 3 ani;
  • Investigații imagistice: irigografia în dublu contrast sau colonoscopia virtuală (CT) la 5 ani;
  • Investigație endoscopică: sigmoidoscopia la 5 ani sau colonoscopia la 10 ani. Acest ultim tip de investigație reprezintă standardul în depistarea cancerului colorectal, și poate fi efectuat în compartimentul de gastroenterologie al Ovidius Clinical Hospital.


Valoarea markerilor tumorali nu crește doar în anumite tipuri de cancer și nu este recomandată în diagnosticul precoce la pacienți asimptomatici, dar este utilă în urmărirea răspunsului la tratament după intervenția chirurgicală. Spre exemplu, antigenul carcinoembrionar (CEA) crește și în hepatită, în bolile inflamatorii, nu numai în cancerul colorectal. Valoare lui este direct proporțională cu dimensiunile tumorii (adică în tumori mici - stadiul incipient este normal); nu crește nici în formele de carcinom nediferențiat.

Programele pentru screening cardiologic și gastroenterologic continuă și în perioada următoare la Ovidius Clinical Hospital. Astfel, toți cei interesați se pot programa la numerele de telefon 0241.480.400 și 0241.480.401. Examinările medicale se execută în baza biletului de trimitere de la medicul de familie și a dovezii de asigurat.

Oportunitățile pentru examinări preventive sunt foarte utile pentru toți cei care își doresc să afle cum stau cu sănătatea, fără să cheltuiască resurse în acest sens. De aceea, la Ovidius Clinical Hospital se desfășoară, în acest moment, două campanii dedicate celor care își doresc să participe la screeninguri medicale, pentru cardiologie si gastroenterologie.