close

Intervenție chirurgicală în premieră în Dobrogea efectuată la Ovidius Clinical Hospital

2014-12-29

Săptămâna trecută a avut loc la Ovidius Clinical Hospital o intervenție chirugicală de mare anvergură, în premieră în Dobrogea.

O femeie în vârstă de 57 de ani, care are sânul stâng extirpat de mai bine de 14 ani pentru neoplasm mamar, a ajuns din nou pe masa de operație din cauza unei formațiuni tumorale parietale (de perete toracic). În urmă cu aproximativ un an, tumora a început să apară în zona de rezecție unde a crescut progresiv în dimensiune ajungând la 15/10 cm, provocându-i pacientei dureri cumplite. Pe lânga asta, zona de piele de deasupra formațiunii s-a necrozat din cauza tumorii și iradierii la care a fost supusă femeia pentru neoplasmul mamar. Deși mai mulți chirurgi i-au spus că este inoperabilă, că tumora nu se poate scoate și nici nu poate fi înlocuit defectul care rămâne, pacienta nu a renunțat și a reușit să găsească echipa potrivită nevoilor sale la Ovidius Clinical Hospital.

Intervenția a fost efecutată de Dr. Radu Matache, medic primar chirurgie toracică în cadrul Ovidius Clinical Hospital și Institutul de Pneumofiziologie ”Marius Nasta” București și, pentru că CT-ul arată că pielea necrozată trebuie înlocuită, echipa a fost completată de Dr. Sorin Nae, medic primar chirurgie plastică la Spitalul Clinic de Urgență Chirugie Plastică Reparatorie și Arsuri din București.

“După rezecția în totalitate a tumorii cu pielea de deasupra ei, s-a practicat o procedură numită plastie cu lambou musculo-cutanat de mușchi mare dorsal (latissimus dorsi). Astfel, se disecă mușchiul de pe spatele pacientei împreună cu o insulă de piele de dimensiunea celei excizate, păstrându-se principala sursă de vascularizație a mușchiului, o arteră care vine din axilă. Se trece mușchiul cu tot cu piele prin lateral pe sub piele și se aduce în locul de unde s-a rezecat tumora. La sfârșit, se coase pielea în noul ei loc și se închide defectul din spate.”, a declarat după operație Dr. Radu Matache.

Intervenția a avut o durată de 7 ore. Acum pacienta se simte bine, a ajuns acasă și are doar cuvinte de laudă pentru echipa medicală care s-a îngrijit de ea:

“În acest spital sunt niște doctori minunați. Aveam dureri cumplite dar iată că ei au reușit să mă facă bine. Dr. Matache m-a consultat și a fost cel care s-a încumetat să facă intervenția deosebit de dificilă. Acum Dr. Ciufu (N.R. - Ș.L. Univ. Dr. Nicolae Ciufu, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital) are grijă de mine să mă recuperez, fapt pentru care sunt foarte fericită și recunoscătoare. Nu cred că într-un spital de afară s-ar fi avut mai multă grijă de mine. Sunt bucuroasă că am găsit locul potrivit pentru această operație care mi-a salvat viața.”  

Săptămâna trecută a avut loc la Ovidius Clinical Hospital o intervenție chirugicală de mare anvergură, în premieră în Dobrogea. Operația a avut o durată de 7 ore. Acum pacienta se simte bine, a ajuns acasă și are doar cuvinte de laudă pentru echipa medicală care s-a îngrijit de ea.