close

Tratament modern pentru varice la Ovidius Clinical Hospital

2014-11-22

Varicele sunt motiv de disconfort și amărăciune pentru multe persoane. Din fericire, acum există metode de tratament accesibile și în Constanța. La Ovidius Clinical Hospital, pacienții beneficiază de un tratament eficient realizat de specialiști în chirurgie vasculară.

Ce sunt varicele?

“Varicele sau boala varicoasă - este boala cea mai frecventă a venelor și se caracterizează prin dilatări ale unor porțiuni ale acestora. Când sunt situate superficial, aceste vene devin vizibile, dilatate și produc adesea simptome caracteristice - oboseală, senzație de greutate sau chiar durere în membrul respectiv. În cazurile severe, varicele se pot rupe sau pot da naștere la leziuni ulcerate, deschise, la suprafata pielii. Localizarea cea mai frecventă a varicelor este la nivelul membrelor inferioare, la gambe și coapse. Varicele pot apărea atât la femei cât și la bărbați, la orice vârstă”, ne-a explicat Dr. Mădălina Corici - medic specialist chirurgie vasculară la Ovidius Clinical Hospital.

Trebuie să cereți sfatul medicului pentru varice în cazul în care:

  • venele varicoase vă provoacă durere sau disconfort;
  • pielea de deasupra venelor este inflamată și iritată;
  • durerile de la nivelul piciorului provoacă iritații pe timp de noapte și vă perturbă somnul.  

Cum se diagnostichează varicele?

“Varicele sunt diagnosticate prin aspectul lor. Medicul vă va examina membrele inferioare în timp ce stați în picioare pentru a verifica orice semne de umflare. Acesta vă poate solicita să descrieți orice fel de durere pe care o aveți și dacă există situații care agravează simptomele varicelor. De exemplu, unele femei pot constata că ciclul menstrual le afectează venele varicoase”, a mai adăugat Dr. Mădălina Corici.

Medicul vă poate cere detalii legate de factorii de risc ai varicelor, printre care:

  • prezența varicelor în istoricul medical familial;
  • sarcină;
  • valoarea indicelui de masă corporală;
  • tromboză venoasă profundă;
  • antecedente de leziuni în zona piciorului.

Există câteva investigații care vor fi utilizate în mod special pentru venele varicoase. Acestea sunt:

  • testul Doppler. Acesta este un tip de ecografie (scanare cu ultrasunete) care furnizează informații despre direcția fluxului de sânge din vene. Investigația oferă indicii despre cât de bine funcționează valvele dvs. Un test Doppler poate fi folosit pentru a verifica orice tip de cheaguri din vene.
  • scanarea color duplex cu ultrasunete (ecografia). Este o procedura nedureroasă care folosește undele sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini din interiorul corpului dvs.. Acestea oferă imagini color ale structurii venelor. Cu ajutorul acestei investigții se poate masura viteza de curgere a sângelui.

Tratamentul varicelor la Ovidius Clinical Hospital

Tratamentul varicelor hidrostatice este chirurgical și poate fi folosit dacă venele varicoase nu au putut fi tratate prin tratament ambulatoriu și persistă încă simptome suparatoare. Ligaturarea și tehnicile de stripping sunt cele mai eficiente și utilizate proceduri chirurgicale, mai ales în cazul varicelor de dimensiuni mari. Acest tratament chirurgical se aplica și în cadrul Ovidius Clinical Hospital, în regim de spitalizare minimă. 

Din fericire, acum există metode de tratament accesibile și în Constanța. La Ovidius Clinical Hospital, pacienții beneficiază de un tratament eficient realizat de specialiști în chirurgie vasculară.