close

Sfatul medicului neurochirurg: Ce este și cum poate fi tratată hernia de disc lombară

2021-03-05

Hernia de disc lombară, alături de hernia de disc cervicală, sunt cele mai frecvente tipuri de patologii neurochirurgicale cu care ajung pacienții să se prezinte la medic. În cabinet, suferința dată de această afecțiune este descrisă de pacient de cele mai multe ori ca fiind o “durere în zona mijlocului care se lasă fie pe un picior, fie pe ambele, fiind însoțită sau nu de furnicături”.

Cum apare această boală?

„Hernia de disc reprezintă suferința continuă a unei rădăcini nervoase dată de materialul gelatinos (discul intervertebral) care iese prin “agresiuni” repetate și împinge în rădăcina nervoasă. Cauzele acestei patologii sunt multiple”, ne spune Dr. Bogdan Ghinguleac, medic primar neurochirurg în cadrul Ovidius Clinical Hospital. „Aici enumerăm activitățile zilnice ce suprasolicită coloana, cum ar fi căratul de greutăți sau statul în șezut și/sau ortostatismul prelungit, sedentarismul, vârsta, moștenirea genetică, fumatul, dar și faptul că organismul nu este în totalitate adaptat pentru mers biped. Pot exista hernii de disc lombare unice, la un singur nivel, sau multiple, la două sau mai multe niveluri. În cazul din urmă sunt afectate mai multe rădăcini nervoase și, astfel, riscurile de complicații cresc.”

Simptomele acestui tip de hernie sunt durerea lombară exacerbată pe unul dintre segmente (fesă, coapsă și/sau gamba) sau cu iradiere pe tot membrul inferior sau chiar ambele membre inferioare. De asemenea, pacientul mai poate prezenta parestezii descrise ca fiind amorțeli sau furnicături ale membrului afectat, însoțite de slăbiciune musculară. Cu toate acestea, există și pacienți care nu au simptome.

„Pacientul cu hernie de disc lombară este evaluat de către medicul neurochirurg, după care efectuează un RMN sau CT de coloana lombară. Aceste investigații imagistice sunt esențiale pentru diagnostic. Fără aceste explorări imagistice nu se pot determina modificările apărute la nivelul coloanei. Este important de subliniat că, în momentul în care hernia de disc lombară este diagnosticată și are indicație operatorie, atunci aceasta poate fi tratată în totalitate prin intervenție neurochirurgicală minim invazivă. Evident există și riscuri. Spre exemplu, mai sus menționam faptul că există numeroși factori predispozanți pentru această patologie. Aceasta înseamnă că oricând se poate întâmpla ca într-un procent de 4-20% din cazuri să reapară aceleași simptomatologii avute anterior operației (recidivă) sau o simptomatologie asemănătoare (hernie de disc de novo), într-un interval de timp ce poate varia de la câteva săptămâni la câțiva ani”, explică medicul de la OCH.


Exista și o situație excepțională, în care boala se manifestă agresiv, iar pacientul acuză unul sau mai multe dintre următoarele simptome: disfuncții urinare-glob vezical cu sau fără incontinență prin preaplin, tulburări de defecație, tulburări sfincteriene prin incontinență în defecație fără conștientizare. Acesta este momentul când intervenția neurochirurgicală trebuie efectuată de urgență.


Din păcate pentru această patologie nu există profilaxie, trăim in secolul mișcării, iar agresiunile suferite de organism în repetate rânduri, împreună cu factorii genetici și cei asociați (fumatul, poluarea) duc într-un final la aparții acestei patologii sau a altora.

După intervenție, este deosebit de important ca pacientul să urmeze întocmai indicațiile medicului cu privire la recuperare ce includ printre altele modificarea stilului de viață și efectuarea de proceduri de recuperare neuromotorie.

De-a lungul timpului, Spitalul Ovidius Clinical Hospital a dovedit că poate fi un centru de excelență în tratarea patologiilor neurochirurgicale și în selectarea medicilor care pot să abordeze minim invaziv acest tip de patologie. Pe lângă aceste două lucruri esențiale, trebuie menționat nivelul de dotare cu aparatură de ultimă generație, cu personal medical dedicat și foarte bine pregătit, precum și posibilitatea efectuării de proceduri de recuperare postoperatorie într-un serviciu de reabilitare neuromotorie.

Pentru programări, vă rugăm sunați la numărul de telefon 0241 480 400.