Modificarea vocii, dificultăți la înghițire și regurgitațiile nazale sunt simptomele greu de suportat ale bolii neurologice Miastenia gravis. Afecțiunea îngroașă rândurile bolilor autoimune, parcă din ce în ce mai prezente. Dar despre Miastenia gravis și despre bolile autoimune aflăm de la specialistul Policlinicii OCH Constanța, Dr. Masood Kaivanifard- medic specialist neurologie.
Ce este Miastenia gravis?
R: Miastenia gravis este o boală autoimună care este determinată de autoanticorpi îndreptați împotriva unor componente ale juncțiunii neuromusculare postsinaptice. Atacul autoimun asupra juncțiunii musculare duce la tulburarea transmiterii neuromusculare și scăderea de forță musculară. O boală autoimună e o situație în care sistemul nostru imunitar, care în mod normal luptă împotriva germenilor și bacteriilor, atacă propriul corp ca pe ceva ce îl consideră o amenințare.
Care sunt simptomele pentru boala Miastenia gravis?
R: În cazul Miastenia gravis, pacientul simte oboseală fizică foarte ușor și slăbiciune musculară. Această afecțiune poate apărea la orice vârstă, însă cel mai frecvent o întâlnim la femeile tinere sub 40 de ani.
Simptomele depind de formă. Cele mai frecvente sunt slăbiciunea musculară, aparută după exerciții fizice, diplopia, adică vederea dublă, ptoza palpebrală, modificarea vocii (sau disfonia), disfagia, adică dificultatea la înghițire. Deficit motor sever (tetrapareză), tulburări respiratorii prin slăbiciunea musculaturii respiratorii frecvent datorate unei infecții care reactivează sistemul imun sunt întâlnite în criză miastenică care este urgență medicală.
Ce riscuri sunt dacă nu este tratată corespunzător?
R: Această boală dacă rămâne netratată afectează calitatea vieții din cauza simptomatologiei ei. În forme avansate există riscuri vitale având în vedere că boala se asociază cu tulburări respiratorii, prin slăbiciunea musculaturii respiratorii.
Ce tratament este recomandat?
R: „Diverse tratamente pot fi folosite în miastenia gravis singure sau în combinații, în funcție de stadiul bolii, vârstă și cât de repede progresează. Aici vorbim de corticosteroizi, care inhibă sistemul imunitar și limitează producția de anticorpi, inhibitori de colinesterază ce pot îmbunătății contracția musculară acționând la comunicarea între nervi și mușchi, imunosupresoare pentru formele mai avansate, când efectele dorite nu sunt obținute de către medicamente folosite mai frecvent”, ne spune Dr. Masood Kaivanifard.
Din păcate, există posibilitatea ca boala să se agraveze brusc. Specialistul ne explică cum se procedează în acest caz:
„În cazul agravării bruște a simptomelor sunt folosite următoarele terapii de obicei pe termen scurt: plasmafereza, care utilizează un proces de filtrare similar cu dializa, imunoglobulină intravenoasă, ce oferă organismului anticorpi normali și astfel schimbă răspunsul sistemului imunitar, anticorpi monoclonal, folosiți în unele cazuri la persoanele care nu răspund la alte tratamente.”
Există vindecare completă pentru acestă boală?
R: Vestea bună este că Miastenia gravis bine tratată poate evolua spre remisiune farmacologică, adică să nu mai aibă niciun simptom. Din păcate, nu există vindecarea completă a ei.
„Cu tratament optim, o persoană cu miastenie poate avea o viață normală atâta timp cât ține cont și de factorii agravanți ai bolii precum oboseala, stresul, emoțiile puternice, unele medicamente, infecțiile, vaccinările, substanțele de contrast, contraceptive hormonale pe bază de progesteron”, precizează medicul neurolog.
Pacientul care se prezintă cu posibilitatea acestei afecțiuni la Policlinica OCH sau la Ovidius Clinical Hospital poate fi diagnosticat mai rapid datorită abordării multidisciplinare a întregului proces medical. Colaborarea între medici, laboratorul de analize, investigațiile imagistice și posibilitatea de a interna la secția de terapie intensivă în cazuri grave, fac posibile implementarea unei game largi de soluții pentru orice pacient.
Pentru programări, vă rugăm sunați la numărul de telefon 0241 480 400.