close

Sfatul medicului: Când este infectarea cu Human Papilloma Virus (HPV) motiv de îngrijorare

2021-01-26

În lume există peste 100 de forme ale Human Papilloma Virus sau HPV, denumirea sub care este cunoscut acest virus comun, care se transmite prin contact direct. În funcție de categoria din care face parte, cu risc mai mare sau risc scăzut de a declanșa cancere, infectarea cu HPV poate schimba viața persoanei care îl are sau poate trece chiar neobservat. Există însă modalități prin care putem să ne protejăm, deși statisticile spun că aproape toate persoanele se pot întâlni cu o formă a sa chiar și doar o dată-n viață. Dr. Bogdan-Florentin Nițu, medic specialist dermatovenerologie în cadrul Policlinicii OCH, a răspuns la cele mai frecvente întrebări pe care le au pacienții despre HPV.


Ce boli determină HPV?

Dr. Bogdan-Florentin Nițu: Acest virus provoacă leziuni benigne, dacă vorbim de tulpinile cu risc scăzut, și tumori maligne, dacă vorbim despre cele cu risc crescut. Acestea din urmă sunt localizate la nivelul colului uterin de cele mai multe ori, dar pot apărea și la nivelul orofaringelui, anusului, vulvo-vaginal și penisului.


Ce se întâmplă dacă ne infectăm cu acest virus?

Dr. Bogdan-Florentin Nițu: Transmiterea acestui virus se face prin contact direct și prin contacte sexuale neprotejate. Sunt multe situații în care virusul nu produce leziuni sau leziunile sunt greu de vizualizat de pacient. De exemplu, dacă se află pe colul uterin. De la infectare până la producerea de leziuni trece o anumită perioadă de timp variabilă, dependentă de localizare și statusul imun al fiecărui pacient.


Cum se diagnostichează aceste leziuni?

Dr. Bogdan-Florentin Nițu: Diagnosticul de infecție cu HPV este de obicei clinic, cel mai frecvent în serviciul de dermatologie, când pacientul se prezintă pentru excrescențe apărute la nivel genital, anal, la nivelul degetelor sau tălpilor. Diagnosticul de laborator este foarte important pentru a depista prezența virusului la nivelul colului uterin. Avantajul depistării prin metode de laborator este și încadrarea tulpinii în categoria de risc scăzut sau crescut.


Cum se tratează această infecție?

Dr. Bogdan-Florentin Nițu: Tratamentul diferă în funcție de localizarea leziunilor. Astfel, pentru leziuni la nivelul pielii, tratamentul este local cu diferite produse farmaceutice sau putem folosi electrocauterizararea, excizia chirurgicală, crioterapia etc. Pentru leziunile de la nivelul colului uterin, abordarea este mai complexă și pacientele trebuie să se adreseze serviciului de ginecologie. De menționat este faptul că sunt multe cazuri în care virusul dispare spontan, fără a fi nevoie de un tratament specific.


Este necesar ca o femeie să se testeze regulat pentru HPV?

Dr. Bogdan-Florentin Nițu: Este important ca femeile să se testeze regulat pentru depistarea HPV , ghidurile europene indică începutul testării cu HPV de la 35 de ani, și apoi repetarea la 5 ani în cazul utilizării numai a testului HPV în screeningul pentru cancerul de col. Schema detaliată de testare se stabilește în cadrul programelor de prevenție și la indicațiile medicului ginecolog.


Atunci cine ar trebui să se vaccineze împotriva HPV și când?

Dr. Bogdan-Florentin Nițu: Vaccinarea este recomandată pentru femei începând cu vârsta de 11-12 ani până la 26 ani. Dacă există un risc crescut de a contracta infecția cu HPV, atunci vârsta de vaccinare poate crește până la 45 ani.


Când trebuie o persoană să se programeze pentru o vizită la medicul dermatovenerolog în legătură cu HPV?

Dr. Bogdan-Florentin Nițu: Pacienții ar trebui vină în Policlinica OCH pentru un consult de dermatovenerologie când apar leziuni la nivel ano-genital sau la nivelul degetelor, tălpilor.

Pentru programări în Policlinica OCH, sunați la numărul de telefon 0241 480 400.