Medicina modernă este practicată cu succes și datorită unei ramuri foarte importante a ei: imagistica de diagnostic. Aceasta este practicată pe scară largă încă de la descoperirea ei de către Wilhelm Conrad Ronthen, cel care a identificat beneficiul utilizării razelor X în anul 1895. Așa că, nu este nicio mirare că majoritatea oamenilor au trecut cel puțin o dată în viață prin experiența unei examinări în scop diagnostic implicând expunerea la radiații X.
Vestea bună este că tehnologia a avansat considerabil și imagistica cu radiații X a devenit mult mai sigură. Cu toate acestea, pacienții cărora li se recomandă pentru diagnosticare o investigație ce presupune o vizită la radiologie au aceeași întrebare: „Razele X nu cumva îmi fac rău?”. Răspunsul, precum și mai multe detalii despre ce presupune diagnosticarea medicală cu radiații X, îl aflăm de la Ș.L. Dr. Carmen Ciufu, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Ovidius Clinical Hospital, într-un interviu care își propune să scoată la iveală cele mai importante informații despre acest subiect.
Ce sunt Razele X și pentru ce se folosesc?
Ș.L. Dr. Carmen Ciufu: Razele sau radiațiile X, asemenea celor utilizate de computerul tomograf CT, sunt o formă de radiație de același fel cu lumina vizibilă, dar mult mai penetrantă, care poate traversa corpul uman. Folosind tehnici și dispozitive adecvate, radiațiile X pot fi detectate și produc imagini ale structurilor interne ale corpului pentru diagnosticarea bolilor sau pentru alte probleme.
Poate diagnosticarea medicală cu radiații X să fie dăunătoare ?
Ș.L. Dr. Carmen Ciufu: În general, nu. Doza de radiație implicată în cele mai multe examinări cu radiații X , fie realizată prin tehnica convențională cu film, fie cu un sistem digital, este destul de mică. Îngrijorarea apare la examinările repetate. Examinările cu doze relativ mari, așa cum sunt cele CT sau procedurile intervenționale, au o oarecare probabilitate de creștere a riscului de cancer indus de radiație.
Este radiația pe care o primim din surse naturale diferită?
Ș.L. Dr. Carmen Ciufu: E bine să știm că fiecare persoană este expusă radiației din mediul înconjurător, radiației cosmice, radiației telurice, radiației din alimente sau chiar din propriul corp. Această radiație, numită științific „radiație gama”, este similară radiațiilor X utilizate în examinările medicale. În funcție de locul unde trăiește o persoană este expusă mai mult sau mai puțin.
Toate examinările duc la doze de radiație mari?
Ș.L. Dr. Carmen Ciufu: Nu. Diferitele tipuri de examinări necesită cantități diferite de radiație. Cea mai obișnuită examinare cu radiație X este a toracelui, mai exact vederea frontală. Aceasta duce la o doză medie de radiație. Dar, dacă ne gândim în comparație la cât se expune omul la radiație din surse naturale, aceasta este o doză încă relativ mică.
Există o limită pentru cantitatea de radiație pe care o putem primi la o examinare cu radiație X?
Ș.L. Dr. Carmen Ciufu: Nu. Pentru a nu restrânge beneficiile examinărilor cu radiație X, care sunt în general mai mari decât riscul indus de radiație, nicio organizație internațională nu a prevăzut o limită pentru doza la pacient. Riscul asociat cu radiația este considerat acceptabil pentru examinările medicale justificate. Medicul care solicită examinarea și radiologul au responsabilitatea de a se asigura că beneficiul pentru sănătatea pacientului este mai mare decât riscul.
Cât de mare este riscul de cancer indus de radiație ? Este acest risc aditiv?
Ș.L. Dr. Carmen Ciufu: Riscul de cancer indus de radiație este mic, dar este aditiv, adică se adaugă în timp. Fiecare examinare la care este supus pacientul crește întrucâtva acest risc. De aceea se recomandă menținerea dozelor la minimum necesar obținerii imaginilor de o calitate adecvată diagnosticului. Trebuie subliniat că această creștere a riscului de cancer care rezultă din majoritatea procedurilor de diagnostic este relativ mică în comparație cu riscul de apariție naturală a cancerului, care este între 14% și 40%.
Femeile gravide pot fi supuse examinărilor cu radiații X?
Ș.L. Dr. Carmen Ciufu: Nimic nu împiedică utilizarea examinărilor cu radiații X în sarcină atât timp cât beneficiile clinice depășesc riscul potențial foarte mic datorat radiației. Cu aparatură modernă și o tehnică bună, examinarea capului, gâtului, picioarelor, umerilor și chiar a toracelui, pot fi executate în condiții de siguranță și în timpul sarcinii. Pentru alte examinări sunt necesare evaluări specifice. Femeile gravide trebuie să informeze medicul și personalul medical implicat că sunt însărcinate sau chiar de posibilitatea de a fi însărcinate. Medicul sau furnizorul de servicii de sănătate, împreună cu specialistul în protecție radiologică, având aceste informații, va cântări beneficiile și riscul în cazul investigațiilor abdominale și pelviene, în special pentru procedurile cu doze mari (tomografia computerizată și fluoroscopia).
Sunt în siguranță copiii expuși la radiațiile X în timpul unei examinări diagnostice?
Ș.L. Dr. Carmen Ciufu: Nu există restricții de utilizare a radiației X la copii, atât timp cât beneficiul clinic depășește micile riscuri potențiale datorate radiației. Unele organe ale copilului au însă o sensibilitate la radiație mai mare decât a adulților. În plus, copiii au o speranță de viață mai mare. În consecință, tehnicile imagistice care nu utilizează radiația ionizată ar trebui să fie luate întodeauna în considerare ca alternative. Procedurile radiologice la copii trebuie să fie planificate individual și limitate la atât cât este necesar pentru un diagnostic corect.
Există alternative mai sigure la imagistica cu radiații X?
Ș.L. Dr. Carmen Ciufu: Da. Deși riscul unei singure examinări cu radiații X este de cele mai multe ori foarte mic, acesta trebuie redus totuși la minimum. Examinările imagistice care nu utilizează radiația ionizată cum sunt ecografia (ultrasonografia) sau imagistica prin rezonanță magnetică (MRI), ar trebui să fie întotdeauna luate în considerare dacă sunt adecvate. Nu este cunoscut că acestea, spre deosebire de radiațiile X, ar putea mări riscul de cancer. Totuși, nu este posibil întotdeauna să se înlocuiască examinarea cu radiații X cu o examinare neionizantă. Există însă și alte considerente față de acest risc. De exemplu, uneori este necesară sedarea copiilor mici la examinarea MRI, spre deosebire de CT.
Ovidius Clinical Hospital pune la dispoziția pacienților săi o gamă diversificată de servicii de imagistică, ce sunt realizate cu aparatură de top, la standarde europene, în condiții de maximă siguranță. Pentru programări, puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.