close

Sfatul medicului neurolog: Ce este și cum se tratează sindromul de tunel carpian

2020-08-27

Sigur ați auzit până acum de sindromul de tunel carpian, mai ales sub forma unui avertisment: „Nu e bine să stai mult la calculator pentru că riști să faci sindromul de tunel carpian.” Din păcate este adevărat. Statul mult la calculator, fie pentru muncă, fie pentru joacă, presupune aceeași poziție a mâinilor, tastând. După o perioadă, putem să simțim amorțeală și furnicături la nivelul degetelor și antebrațului, semne ale sindromului de tunel carpian, o afecțiune care ne va limita activitatea o perioadă din cauza durerii pe care o provoacă. Dar ce este această boală și cum poate fi ea diagnosticată?


Cum apare acest sindrom și de ce este el confundat cu hernia de disc cervicală?

R: Acest sindrom apărea prin compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii sau la nivelul cotului. Uneori semnele sindromului de tunel carpian sunt confundate cu hernia de disc cervical, care este o afecțiune ce prezintă o parte din tabloul clinic al sindromului, cum ar fi durere și amorțeli la nivelul mâinii, accentuate în timpul nopții. Anamneza atentă trebuie să excludă cauza de apariție a herniei de disc care de regulă apare cel mai frecvent după un efort fizic intens, un accident sau traumatism la nivelul coloanei cervicale. Astfel, apare ideea de diagnostic diferențial pentru a identifica corect boala. Problema diagnosticului diferențial se pune imagistic, RMN pentru hernia de disc cervical și EMG pentru sindromul de tunel carpian. Tratamentul poate fi atât chirurgical, cât și medicamentos, în ambele cazuri.


Care sunt persoanele predispuse la această afecțiune?

R: Sindromul de tunel carpian este o afecțiune care poate apărea la oricine, indiferent de sex și vârstă. Cauzele pot fi diverse, de la stresul repetitiv pe care îl presupune executarea aceleiași mișcări (la calculator, pe o linie de asamblare, folosirea unei console de jocuri), până la boli asociate, cum sunt diabetul și artrita reumatoidă, și chiar sarcina. La bătrâni nu s-a aflat încă ce anume cauzează boală.


Cum știm dacă avem sindrom de tunel carpian?

R: Acestă afecțiune prezintă semne clare care, odată observate, trebuie să ne trimită la medic. Acestea sunt amorțeala, furnicăturile, senzația de arsură, durerea la nivelul degetelor mâinilor. Durerea sau furnicăturile pot iradia în antebraț și umăr și, de asemenea, poate apărea slăbiciunea sau senzația de scădere a forței în mână.


Care este tratamentul recomandat?

R: Din fericire, descoperită la timp, această afecțiune se poate trata și non-chirugical.
În cazurile incipiente purtarea de orteze în timpul nopții și antiinflamatoarele pot ajuta la ameliorarea durerilor și reducerea inflamației. Dar și schimbările de activitate sau exercițiile medicale au un răspuns pozitiv. Tratamentul chirurgical se bazează pe severitatea simptomelor. Chirurgia poate fi recomandată pentru a preveni deteriorarea ireversibilă. Procedura chirurgicală efectuată pentru sindromul de tunel carpian se numește “decompresia tunelului carpian” și se poate face prin chirurgia deschisă sau endoscopic. Rezultatele intervențiilor chirurgicale deschise și endoscopice sunt similare. Alegerea oricăreia dintre cele două rămâne la decizia pacientului, cât și a medicului, aceștia hotărând care este cea mai adecvată cazului respectiv.


Cât durează tratamentul?

R: Durata tratamentului poate fi mai lungă sau mai scurtă, în funcție de gravitatea bolii. E foarte important de știut însă că oricine poate acționa preventiv prin schimbarea activităților zilnice, tratarea cauzelor care ar putea duce la această afecțiune cum sunt boli ca artrita, hipotiroidismul sau diabetul, dar și prin exerciții medicale.

Ovidius Clinical Hospital este un spital privat ce oferă servicii medicale în cele mai sigure condiții, cu aparatură performantă și personal medical cu experiență unde pacientul poate fi examinat și investigat atât din punct de vedere clinic cât și imagistic la cel mai înalt standard, beneficiind de cea mai bună abordare multidisciplinară pentru tratarea sindromului de tunel carpian.

Programările la medicul neurolog se fac la numărul de telefon 0241 480 400.