close

Sfatul medicului ORL: Ce este otita și când ar trebui să consultăm un medic specialist ORL?

2020-08-25

Otita este un termen ce definește un proces inflamator de la nivelul urechii, ca rezultat al unei infecții dată de microorganisme patogene. Denumirea generică de ,,otită” cuprinde, de fapt, numeroase afecțiuni diferite ca etiologie, localizare și, ca urmare, diferite ca diagnostic și tratament. Aflăm în continuare de la Dr. Banu Andreea, medic primar ORL în cadrul Policlinicii OCH Constanța, ce tipuri de otite există, care sunt simptomele otitelor și ce trebuie să facă pacienții în cazul în care se confruntă cu astfel de probleme.

Poate fi de mai multe tipuri? Care sunt acestea?

R: Otita poate fi de mai multe tipuri în funcție de localizarea infecției sau a inflamației, cât și de factorii declanșatori. Astfel avem: otita externă, otita medie și otita internă. Pentru o explicație mai detaliată a fiecăreia am primit informații din partea doamnei Dr. Banu Andreea.

“Otita externă reprezintă infecția localizată la nivelul tegumentului care învelește conductul auditiv extern și pavilionul urechii, determinată în general de prezența unor germeni bacterieni sau fungi. Apare cel mai des vara, mai ales după sesiunile de înot de la mare sau de la piscină. În ureche pot rămâne cantități mici de apă, care formează mediul propice pentru înmulțirea bacteriilor. Această formă mai poartă numele de „otita înotătorului” deoarece este o formă de otită favorizată de expunerea excesivă la umiditate” ne explică dr Banu.
Otita medie este cea mai frecventă formă de otită și se întâlnește mai ales la copii. Aceasta definește un proces infecțios localizat la nivelul urechii medii, declanșat de diverși agenți patogeni (bacterii și mai rar virusuri). Infecțiile urechii medii au o incidență mare la copii: 80% dintre copiii până la trei ani, au cel puțin un episod, în timp ce 40% dintre aceștia, suferă cel puțin 6 episoade de otită medie până la vârsta de 7 ani. Și nu în cele din urmă, otita internă este caracterizată de inflamarea urechii interne, a labirintului urechii, motiv pentru care mai este cunoscută și sub numele de labirintită.


Care sunt simptomele otitei?

R: Durerea de ureche/urechi poate fi cauzată de o afecțiune ușoară sau poate ascunde sau masca o afecțiune gravă. Ca urmare, în cazul unei dureri de ureche care durează mai mult de o zi, sau este însoțită de scăderea acuității auditive (auzului), trebuie să ne prezentăm la medicul specialist ORL pentru un diagnostic corect. Acesta va stabili, în urma unui examen complet cauza acestei dureri. Sunt cazuri în care otalgia (durerea de ureche) poate fi cauzată și de o afecțiune de vecinătate; nevralgii, artrita temporo-mandibulară, afecțiuni inflamatorii rinofaringiene, barotraumă, traumatismele locale, carii dentare, cancere de vecinătate etc.


Ce riscuri sunt dacă rămane netratată?

R: “Otita medie, frecventă la vârsta copilăriei, se poate complica, în absența unui diagnostic și tratament corect, cu supurații auriculare apărute ca urmare a perforației timpanului, afectarea auzului pe termen scurt sau mai lung (insoțite de tulburare în dezvoltarea limbajului), cronicizare, labirintite, pareza facialului, otomastoidite, meningite, abcese cerebrale s.a. Diagnosticul corect al otitei medii va stabili și cauza recidivelor (adenoidite, deviații de sept, rinite, sinuzite) și va stabili indicațiile operatorii pentru înlăturarea acestor cauze” explică Dr. Banu.
Ca urmare, recomandăm pacienților prezentarea la medicul specialist ORL în toate cazurile în care au o suferință auriculară și nu mă refer numai la durere. Scăderea auzului, de exemplu, poate fi cauzată de un simplu dop de cerumen, dar poate fi semnul unor afecțiuni mult mai grave: otită cronică, otoscleroză, boli autoimune, tumori ale urechii, schwannomul de vestibular, surditatea brusc instalată, cancerul de rinofaringe etc.


În ce constă un consul la ORL?

R: Un examen de specialitate complet cuprinde, pe lângă examinarea cavității bucale, a orofaringelui, laringelui, nasului și urechilor, o fibroscopie și teste auditive (audiogramă și impedansmetrie), examinarea nervilor cranieni și probe vestibulare.


În concluzie, în cazul apariției otalgiei este indicat un consult de specialitate, în primul rând, și nu automedicația, mai ales cu picături intraauriculare care nu fac altceva decât să producă o anestezie de scurtă durată și să mascheze uneori un proces infecțios sau tumoral grav.


Dr. Andreea Banu, medic primar ORL oferă consultații în Policlinica OCH Constanța, unde alături de colegi din alte specialități abordează multidisciplinar problemele de sănătate ale pacienților. 

Informații și programări la telefon 0241 480 400.