Pe 7 aprilie 2025, Ziua Mondială a Sănătății marchează începutul unei campanii globale – „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”. Urmează un an pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi îl dedică unui domeniu sensibil și important: sănătatea maternă și neonatală.
Campania este un apel către guverne, profesioniști din sănătate și societate în general pentru intensificare eforturilor de prevenire a deceselor evitabile în timpul sarcinii, nașterii și în perioada postnatală, dar și să acorde o atenție susținută sănătății femeilor pe termen lung.
Statistici relevante
Datele recente oferite de OMS arată că:• aproape 300.000 de femei, la nivel global, pierd anual lupta cu complicațiile sarcinii sau nașterii;
• peste 2 milioane de nou-născuți mor în prima lună de viață, iar alte 2 milioane sunt născuți morți;
• la fiecare 7 secunde, o viață ar putea fi salvată, dar nu este, din cauze evitabile.
Dacă tendințele actuale se mențin, 4 din 5 țări nu vor atinge obiectivele privind reducerea mortalității materne până în 2030, iar 1 din 3 nu va reuși să reducă suficient decesele neonatale.
În țara noastră, conform Raportului privind sănătatea copilului mic și sănătatea reproductivă publicat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în anul 2021:
• rata mortalității infantile în România a fost de 5,6 decese la 1.000 de născuți vii, menținându-se la un nivel ridicat comparativ cu media Uniunii Europene, care este de 3,3 decese la 1.000 de născuți vii;
• România se confruntă cu o incidență ridicată a nașterilor în rândul adolescentelor – în anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, reprezentând 45% din nașterile înregistrate în această grupă de vârstă la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, 17.366 de adolescente cu vârste între 15 și 19 ani au născut în același an. Această situație crește riscul de prematuritate și mortalitate infantilă;
• aproximativ 16.000 de copii se nasc prematur în fiecare an în România, reprezentând o rată a nașterilor premature de 8,2% în 2021; prematuritatea rămâne a doua cea mai frecventă cauză de deces înainte de vârsta de 5 ani în țara noastră.
Susținerea sănătății materne și neonatale
Pentru „Începuturi sănătoase și un viitor plin de speranță”, este nevoie de respectarea unui set de recomandări minime:– (acces la) controale prenatale regulate;
– naștere asistată medical, în condiții de siguranță;
– îngrijire postnatală de calitate pentru mamă și copil;
– sprijin pentru sănătatea emoțională a femeii, înainte și după naștere;
– acces la planificare familială / consiliere reproductivă, screening pentru boli cronice, nutriție echilibrată, prevenirea complicațiilor.
Specialiștii în sănătate publică, prin campania pentru Ziua Mondială a Sănătății 2025, subliniază importanța investițiilor în sisteme de sănătate integrate și echitabile și îndeamnă la îngrijirea completă și empatică a femeilor, accentuând faptul că sănătatea mamei și a copilului trebuie privită ca un întreg.
OCH – #AducemPerformanțaAcasă
La Ovidius Clinical Hospital, femeile au acces la evaluări prenatale complexe (imagistică, ecografii morfologice, screening biochimic, testare genetică), și beneficiază de echipe multidisciplinare ginecologie-endocrinologie, de suport nutrițional și psihologic, de bază de kinetoterapie și bazin de hidrokinetoterapie pentru o stare fizică bună atât pentru gravide, cât și pentru proaspetele mămici.Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital. OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă servicii medicale integrate, diagnostic rapid, tratament modern, cu ajutorul unei echipe multidisciplinare și a unor tehnologii medicale de ultimă generație.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.