close

„Imprimarea bolusului pentru radioterapie prin tehnica de 3D” – pași importanți în inovarea tratamentului pentru cancer

2024-05-20

În radioterapia externă, bolusul este un material cu densitate apropiată de cea a țesutului uman, plasat pe suprafața pielii pacientului, în zona care urmează să fie expusă radiației.

Scopul bolusului este de a uniformiza distribuția dozei și de a crește doza la suprafața pielii, în special în cazurile în care volumul țintă este localizat superficial. În mod ideal, bolusul trebuie să adere perfect la suprafeței pielii, eliminând posibilitatea de formare a penelor de aer. De aceea, producerea personalizată a bolusului poate aduce o valoare semnificativă tratamentului prin iradiere externă a pacienților oncologici.

Prezentă la Congresul ESTRO (Societatea Europeană de Radioterapie și Oncologie) 2024, la începutul lunii mai, fizician medical radioterapie Andreea-Cosmina Ciobanu, a fost reprezentanta Ovidius Clinical Hospital la această manifestare importantă a profesioniștilor în radioterapie, prezentând tema „Explorarea proprietăților materialelor pentru bolus imprimate în 3D în terapia cu radiații”.

Această lucrare („Exploring properties of 3D-Printed Bolus materials for radiation therapy”) este o colaborare, reprezentând munca depusă de fizician medical Andreea-Cosmina Ciobanu și Conf. Univ. Dr. Habil. Lucian Cristian Petcu – Departamentul de Radioterapie Ovidius Clinical Hospital Constanța și Facultatea de Medicină, Universitatea Ovidius Constanța, fizician medical Florin Costache – Radioterapie Centrul „Sf. Nectarie”, Craiova, Prof. Univ. Ferenc Járai-Szabó și Prof. Univ. Dr. Zoltan Bálint – Facultatea de Fizică, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.



Pentru fizician medical Andreea-Cosmina Ciobanu, imprimarea 3D în radioterapie este domeniul său de doctorat.

„Imprimarea bolusului pentru radioterapie prin tehnica de 3D este o tehnică de personalizare individuală a tratamentului pentru pacienți, dar poate evolua și spre partea de creare de mijloace de contenție adaptate diferitelor provocări din practică”, declară fizicianul medical OCH. „Rezultatele prezentate la congres au indicat faptul că materialele avute în studiu, cu potențial de a fi folosite clinic, au fost potrivite și că suntem din ce în ce mai aproape de a putea avea un prim caz în care să fie folosit în beneficiul pacienților, pentru prima dată. Această tehnică reprezintă o evoluție semnificativă în tratamentul cancerului care poate duce la îmbunătățirea eficacității și a confortului acestora pe durata radioterapiei”, adaugă Andreea-Cosmina Ciobanu.

#AducemPerformanțaAcasă


Ovidius Clinical Hospital este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pacienții cu cancer beneficiază la OCH de avantaje multiple.

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.