close

Caz surprinzător de infarct mezenteric, abordat profesionist și rezolvat cu succes de echipa de chirurgie generală OCH

2024-05-11

Țesutul intestinal are nevoie de sânge și oxigen pentru a fi viabil și pentru a-și îndeplini rolul pe care îl are în completarea digestiei și în absorbția nutrienților. Când fluxul sangvin către intestine este diminuat sau întrerupt, țesutul intestinal nu mai funcționează optim (ischemie intestinală). În cazuri grave, oprirea completă a circulației poate duce la necrozarea țesutului intestinal (infarct mezenteric).

Abordarea multidisciplinară a pacientului

O durere de burtă poate să fie o cutie cu surprize mai puțin plăcute”, spune dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală, descriind un caz recent rezolvat la Ovidius Clinical Hospital.

În ambulatorul spitalului OCH s-a prezentat un pacient de sex masculin, în vârstă de 48 de ani, fără afecțiuni cunoscute, cu o stare generală alterată, dureri abdominale difuze și scaune mai moi, apărute de 2-3 zile. În urma consultului de chirurgie generală, s-a recomandat efectuarea de urgență a unui CT abdominal, care a depistat o tromboză de venă mezenterică superioară, fără a se ști cauza exactă a acestei tromboze.

Cel mai probabil, afecțiunea a apărut în contextul în care pacientul a stat acasă, în suferință, la pat, timp de două săptămâni, cu o boală infecțioasă (varicelă), prezenta obezitate, nu s-a hidratat suficient și pe acest fond a dezvoltat o hipercoagulabilitate a sângelui și a făcut această trombooză venoasă pe vena mezenterică superioară. S-a decis internarea, cu suspiciunea de infarct intestinal și indicația de laparoscopie.

Înainte de această intervenție, pacientul a efectuat o endoscopie digestivă superioară, pentru diagnostic de excludere – existând posibilitatea unui ulcer perforat –, dar investigația a evidențiat proveniența unei sângerări din jejun. Totodată, s-a făcut o evaluare cardiologică și s-a confirmat și ecografic prezența trombozei venoase, iar medicul hematolog a fost consultat pentru excluderea unei probleme de ordin hematologic”, arată dr. Stamule.

Spitalul Ovidius Clinical Hospital este deschis 24/7 și asigură asistență medicală non-stop în multiple linii de gardă


Intervenție chirurgicală reușită

După pregătire, pacientul a fost dus în sala de operație, iar laparoscopia a confirmat diagnosticul de infarct mezenteric. S-a constatat intestin subțire pe distanță mare infarctizat, cu lichid de ascită în cavitatea peritoneală și zona ultimelor anse, ileonul, de intestin normal. S-a decis efecutarea unei incizii chirurgicale clasice, pentru a se putea interveni salvator.

Am constatat un infarct extins – circa 1,20-1,30 metri –, după primii 40 de centimetri din jejun cu aspect relativ normal. De asemenea, partea terminală a intestinului subțire, ileonul avea aspectul normal. Singura variantă rămasă pentru pacientul în cauză era rezecția acelui peste un metru de intestin infarctizat și anastomozarea (legarea) ileonului cu ce a mai rămas din jejun – anastomoză latero-laterală anizoperistaltică mecanică. Postoperator, s-a efectuat reechilibrarea hidroelectrolitică și s-a efectuat procedura de hemofiltrare (tehnica prin care sângele pacientului este epurat extracorporeal), fiind un bolnav septic.

Starea de sănătate a pacientului s-a îmbunătățit în mod evident în circa 2-3 zile postoperator, s-a oprit hemofiltrarea și s-a putut relua alimentarea orală”, prezintă chirurgul OCH intervenția chirurgicală.

Chirurgie generală


Evoluție favorabilă postoperator

Apoi, pacientul a fost transferat pe secție, unde a mai rămas o săptămână până la externare, când prezenta tranzit intestinal normal. Intervenția a fost o reușită și, din fericire, nu a apărut sindromul de intestin scurt, care poate să apară în urma unei rezecții atât de extinse precum cea suferită de pacientul în cauză. În sindromul de intestin scurt, pacientul riscă să nu mai absorbă alimentele și imediat după ingerarea hranei apare diareea. Acel metru și jumătate de intestin rămas ajută în schimb pacientul să aibă o alimentație și o absorbție a substanțelor nutritive normale, precum și un tranzit intestinal declarat aproape normal”, completează dr. Stamule descrierea cazului, punctând și faptul că, de obicei, această problemă de sănătate apare la persoane în vârstă, cu istoric îndelungat de boală cardiovasculară.

Pacientul a plecat acasă cu tratament anticolagulant și recomandarea de a reveni la evaluare cardiologică și la evaluare hematologică. De asemenea, există și recomandarea de stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată și mișcare, precum și pierderea kilogramelor suplimentare.

#AducemPerformanțaAcasă


Ovidius Clinical Hospital este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.