Ziua Mondială a Inimii este un eveniment anual marcat pe 29 septembrie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare.
Tema Zilei Mondiale a Inimii 2023 este „Folosește-ți inima, știi că inima este deschisă”.
Decesele cauzate de bolile cardiovasculare au crescut cu 60% la nivel mondial în ultimii 30 de ani. Decesele cauzate de boli cardiovasculare au ajuns, la nivel global, de la 12,1 milioane în 1990 la 20,5 milioane în 2021, potrivit unui nou raport al Federației Mondiale a Inimii (WHF - Raport GENEVA, 20 mai 2023)
Semnificația Zilei Mondiale a Inimii
Înființată de Federația Mondială a Inimii, Ziua Mondială a Inimii își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la numeroasele boli cardiovasculare care pot cauza prejudicii semnificative bunăstării oricărei per-soane. Bolile cardiovasculare (BCV), care includ accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, sunt cauza majoră a mortalității la nivel mondial, impactând viața a zeci de milioane de oameni în fiecare an.Discutând pe o scară largă despre fumat, obiceiurile alimentare proaste, o activitate fizică redusă, alcoolismul și stresul contribuie la aceste boli care se prezintă în principal sub formă de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Tensiunea arterială crescută, nivelul de zahăr din sânge crescut, obezitatea sau supraponderalitatea sunt toate efecte secundare ale unui stil de viață nesănătos care poate dăuna inimii.
Scopul Zilei Mondiale a Sănătății Inimii este de a atrage atenția asupra comportamentului care poate predispune la boli cardiovasculare, precum și de a educa masele cu privire la gestionarea riscurilor potențiale asociate cu aceste boli, cu accent pe o dietă dezechilibrată, fumat (activ sau pasiv) și lipsa activității fizice, care par a fi suficiente pentru a opri 80% din decesele premature care au loc din cauza accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord.
Măsuri preventive pentru a menține inima sănătoasă
Specialiștii în sănătate publică au câteva recomandări generale care ajută la păstrarea unei inimi sănătoase:• menținerea sub control a indicelui de masă corporală (IMC).
Intervalele IMC:
– Normal: 18,5-24,9 kg/m²
– Supraponderal: 25-29,9 kg/m²
– Obezitate moderată (grad I): 30-34,9 kg/m²
– Obezitate severă (grad II): 35-39,9 kg/m²
– Obezitate morbidă (grad III): 40-50 kg/m²
– Superobezitate ≥ 50 kg/m²
• urmărirea hipertensiunii arteriale (hipertensiune) și a nivelului ridicat de colesterol (hiperlipidemie);
• limitarea consumului de sare în exces (crește riscul de hipertensiune arterială);
• înțelegerea semnelor și simptomelor timpurii ale bolilor cardiovasculare și luarea măsurilor adecvate pentru a evita orice complicație
• evitarea sedentarismului (e recomandată mișcare cel puțin 30 de minute/zi timp de 5 zile pe săptămână);
• monitorizarea sănătății inimii prin consult medical periodic;
• adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate;
• evitarea fumatului și consumului de alcool;
• gestionarea stresului și obținerea unui somn de calitate.
Chirurgie bariatrică la OCH
Importanța cardiologiei intervenționale în tratarea bolilor cardiovasculare
Cardiologia intervențională este o disciplină medicală extrem de importantă astăzi în tratarea bolilor cardiovasculare, deoarece permite intervenții minim invazive, bazate pe cateter, pentru a repara arterele îngustate, vasele de sânge deteriorate sau slăbite, tulburările valvelor cardiace și bolile cardiace congenitale.Această specialitate este crucială pentru salvarea vieților și ameliorarea calității vieții pacienților cu afecțiuni cardiovasculare grave.
Cardiologie intervențională la OCH
Laboratorul de Cardiologie Intervențională OCH
Pacientul cu probleme cardiace accesează la Ovidius Clinical Hospital o echipă de cardiologi supraspecializați în cardiologie intervențională, formați în țară și în străinătate, care operează cu cel mai modern angiograf din România, Artis Icono Floor.Laboratorul de Cardiologie Intervențională OCH oferă pacienților cele mai avansate opțiuni de tratament pentru boli coronariene, pentru boli ale valvelor (aortică, mitrală, pulmonară și tricuspidă) și boli congenitale la adulți, dar și intervenții de aritmologie și electrofiziologie.
Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH este un centru dedicat pacientului cu afecțiuni cardiovasculare care beneficiază de coronarografie de diagnostic gratuită.
La Ovidius Clinical Hospital pacienții cu probleme cardiace au acces rapid la diagnostic și tratament modern.
Solicitați o programare pentru serviciile noastre la telefon 0241480400.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. La OCH, #AducemPerformanțaAcasă!