La 17 mai, în fiecare an, se marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale. Medicii specialiști (cardiologi, diabetologi, neurologi, medici de familie) atrag atenția asupra prevalenței crescute a hipertensiunii arteriale în rândul populației din România.
Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă cea mai frecventă cauză de mortalitate în ţările dezvoltate economic. Se apreciază că din totalul de 55 milioane de decese înregistrate pe întreg globul, anual aproximativ 30% sunt decese de cauză cardiovasculară.
În România, cifrele arată că boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor. În țara noastră, ca și la nivel mondial, hipertensiunea arterială (HTA) este principala cauză a BCV; HTA este definită de prezența constantă a unor valori crescute ale tensiunii arteriale (TA) peste valoarea de 140/90mmHg.
EKG – test pentru starea de sănătate a inimii
Potrivit studiului epidemiologic asupra prevalenței hipertensiunii arteriale (SEPHAR III), în România există aproximativ 7,4 milioane de persoane (45% dintre adulți) care suferă de hipertensiune arterială, însă estimările arată că doar 50% urmează un tratament. Prin complicațiile sale, HTA este responsabilă de 45% din totalul deceselor cauzate de BCV și de 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale la nivel mondial.
Datele publicate de Societatea Română de Cardiologie
Toate aceste date arată importanța unor valori în limite normale ale tensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită, atât la nivel global, cât și în România. Sunt persoane care nu au simptome și nu află că sunt hipertensivi decât după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Zeci de mii de români mor anual din cauza complicațiilor legate de TA crescută, deși afecțiunea este ușor de diagnosticat și se ține sub control cu tratament medicamentos și prin ajustarea stilului de viață (păstrarea greutății corporale optime, reducerea consumului de grăsimi și sare, consum ponderat de alcool, eliminarea fumatului, exerciții fizice regulate).
Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH
Primul pas și cel mai important în depistarea HTA este controlul de rutină, măsurarea tensiunii arteriale măcar o dată pe an. Faceți-o chiar astăzi, de Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale!
OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. În primăvara acestui an, prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.
Informații și programări la telefon 0241480400.