Ziua Mondială a Hipertensiunii Pulmonare este un eveniment anual, marcat la data de 5 mai (încă din 2012) la nivel global, pentru a crește gradul de conștientizare a hipertensiunii pulmonare (HP), o afecțiune severă care afectează plămânii și inima.
An de an, Ziua Mondială a Hipertensiunii Pulmonare este prilej pentru organizații și grupuri dedicate afecțiunii de a sensibiliza opinia publică cu privire la această boală subdiagnosticată sau diagnosticată greșit în mod frecvent (conform datelor oficiale) și pentru a sărbători viețile persoanelor care trăiesc cu HP.
Ziua Mondială a Hipertensiunii Pulmonare atrage atenția asupra importanței îmbunătățirii calității vieții și a creșterii speranței de viață a celor peste 25 de milioane de persoane care trăiesc cu HP în întreaga lume.
Hipertensiunea pulmonară este un termen general folosit pentru a descrie tensiunea arterială crescută în plămâni din orice cauză. În HP sunt afectate în mod specific vasele de sânge din plămâni. Ele pot deveni rigide, deteriorate sau înguste, iar partea dreaptă a inimii trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele.
Hipertensiunea pulmonară pune inima în dificultate, ventriculul drept este suprasolicitat, iar în timp, din cauza muncii suplimentare, se va mări (hipertrofia). Hipertrofia ventriculară dreaptă poate duce la insuficiență cardiacă dreaptă. Chiar și atunci când boala este într-un stadiu avansat, semnele și simptomele sunt asemănătoare cu cele ale bolilor cardiovasculare sau ale altor boli pulmonare, de aceea e dificil de diagnosticat.
Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH
Este esențială creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a bolii pentru a promova diagnosticarea precoce, iar diagnosticul timpuriu este important pentru a diminua decesele premature legate de hipertensiunea pulmonară. Totodată, e important ca să se promoveze accesul la asistență medicală și la tratamente care cresc calitatea vieții și speranța de viață și e la fel de important să se promoveze conceptul de îngrijire holistică, ce include tratarea pacienților cu HP în ansamblu, din punct de vedere fizic, psihologic și social al bolii. Apoi, promovarea HP ar trebui să crească și nivelul de înțelegere a faptului că cercetarea în acest domeniu e esențială pentru a ajuta la găsirea unui tratament.
Pentru programări, ne puteți suna la telefon 0241 480 400.
OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. În primăvara acestui an, prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.