close

Spectroscopia se poate efectua de acum la Ovidius Clinical Hospital Constanța

2019-12-09

Constănțenii nu trebuie să mai meargă pentru spectroscopii la București!

Ovidius Clinical Hospital din Constanța a mai introdus o tehnică specială de investigații medicale în portofoliul său: spectroscopia prin rezonanță magnetică (MRS). Dacă până acum constănțenii trebuiau să meargă până la București pentru a beneficia de investigație, acest lucru nu mai este necesar. Toți pacienții din zona Constanța, Tulcea și Galați pot veni mai repede la OCH pentru realizarea spectroscopiei într-un context modern și performant. Ș.L. Dr. Carmen Ciufu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Ovidius Clinical Hospital, ne explică despre procedură:

”Spectroscopia prin rezonanță magnetică (MRS) este o tehnică neinvazivă de a studia activitatea metabolică din țesuturi. În general, tumorile maligne au o rată de creștere rapidă și deci un metabolism intens care generează anumite substanțe specifice ce pot fi depistate prin această metodă.”

Astfel se obțin informații despre metabolismul și structura biochimică a țesuturilor.

”De obicei, spectroscopia este efectuată de către medic la finalul unei examinări RM obișnuite, înainte sau după injectarea substanței de contrast intravenos. O examinare de acest tip durează cu aproximativ 15 minute mai mult decât o examinare RM standard. Pacientul nu simte niciun disconfort. Trebuie doar să poarte haine confortabile și să nu se miște”, a adăugat Dr. Ciufu.

Medicul specialist radiolog utilizează datele furnizate de spectroscopie pentru diagnosticul cancerului cerebral, precum și cel de prostată.

”Atât cancerul cerebral, cât și cancerul de prostată, au o incidență în creștere, din păcate. Această tehnică este foarte utilă, de asemenea, pentru diagnosticul sclerozei multiple, infarctului cerebral, abcesului cerebral și epilepsiei. Se folosește pe scară largă mai ales în centrele de cercetare”, a detaliat medicul specialist.

La Ovidius Clinical Hospital există singurul aparat RM din Constanța care poate efectua spectroscopie. Această tehnică nouă și performantă capătă din ce în ce mai multă amploare datorită numeroaselor sale aplicații și în afectiuni ale altor organe. Medicii care efectuează această investigație în cadrul unității medicale private din Constanța sunt Ș.L. Dr. Carmen Ciufu, medic primar radiologie și imagistică medicală, Dr. Angela Cîmpean, medic primar radiologie și imagistică medicală, Dr. Monica Popescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, și Ș.L. Dr. Mircea Grigorian, medic specialist radiologie și imagistică medicală.

Pentru programări RMN la OCH puteți suna la: 0241 RMN OCH (0241 766 624).

”Spectroscopia prin rezonanță magnetică (MRS) este o tehnică neinvazivă de a studia activitatea metabolică din țesuturi. În general, tumorile maligne au o rată de creștere rapidă și deci un metabolism intens care generează anumite substanțe specifice ce pot fi depistate prin această metodă.” – Ș.L. Dr. Carmen Ciufu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Ovidius Clinical Hospital.