close

Screeningul cancerului genital, gratuit la Ovidius Clinical Hospital

2018-01-10

Investigațiile la timp înseamnă sănătate. Începând cu data de 15 ianuarie 2018, la Ovidius Clinical Hospital din Constanța, se va desfășura un amplu screening pentru depistarea cancerului pelvin. Cu trimitere de la medicul de familie, puteți accesa gratuit investigațiile care vă pot salva viața.

Pentru programări și informații suplimentare, vă rugăm să sunați la telefon 0241 480 400.

Anual, cancerul provoacă 8,2 milioane de decese la nivel mondial, iar România este pe primul loc în Europa ca rată a îmbolnăvirilor a cancerului de col uterin. Zilnic, sunt diagnosticate nouă femei cu cancer de col uterin, dintre care șase femei își pierd viața. Cancerul ovarian este a șaptea neoplazie feminină ca frecvență, unde doar 45% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian supraviețuiesc timp de cinci ani.

Cancerul genital este o afecțiune gravă, diagnosticarea precoce fiind deseori dificilă însă extrem de importantă. Cancerul pelvin include: cancerul de col uterin, corp uterin, ovare, vagin și vulvă. Dr. Cocoș Mihail, medic primar obstetrică - ginecologie la Ovidius Clinical Hospital explică depre importanța depistării timpurii a cancerului genital.

„În stadiile incipiente, cancerul genital este total asimptomatic. Abia în stadiile avansate apar manifestări: sângerări intermenstruale, după contact sexual, în perioada menopauzei, fenomene digestive înșelătoare, creștere în volum a abdomenului, dureri abdomino-pelvine, precum și alte simptome. Cancerul de col uterin este diagnosticat cel mai frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, însă afecțiunea poate afecta și femeile foarte tinere. Screening-ul cancerului de col uterin poate preveni până la 80% din îmbolnăviri. Metodele folosite sunt testul Babeș-Papanicolau pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 21-65 ani și testarea pentru depistarea infecției cu virusul Papilloma (HPV). Cancerul ovarian, de endometru/ corp uterin, vaginal și vulvare pot fi depistate printr-un control anual la medical ginecolog ce include examenul clinic și ecografia genitală”.

Despre categoria femeilor predispuse la cancer pelvin

„Cancerul de col uterin apare mai frecvent la femei ce au primit medicație imunosupresoare, fumătoare, cu sarcini multiple și este corelat statistic cu debutul precoce al vieții sexuale, parteneri multiplii și folosirea contraceptivelor orale. Prezența virusului HPV (anumite tulpini) a fost certificată în peste 99 % din leziuni. Cancerul de endometru este deseori asociat cu nuliparitatea, menopauza tardivă, obezitatea, diabetul zaharat, terapia cu estrogeni dar și cu alți factori. Cancerul ovarian are o incidență crescută între 40 și 65 de ani, mai frecvent la nulipare, la cele cu menstră precoce și menopauză tardivă. Există și factori genetici ereditari ce se manifestă la vârste mai tinere, și asociază cancerul de sân cu anumite forme de cancer de colon. Celelalte forme de cancer genital enumerate sunt mult mai rare și de regulă apar la vârste mai înaintate”.

Absența simptomelor sau faptul că nu vă încadrați în categoriile menționate mai sus nu exclude posibilitatea dezvoltării cancerului de col uterin. Pentru a preveni această boală, este esențial un consult de specialitate, realizat periodic la medicul ginecolog.

Programul de screening de cancer pelvin organizat de către Ovidius Clinical Hospital se adresează tuturor femeilor din Constanța și din împrejurimi, cu scopul prevenției.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile ginecologice.