Sărbătorile vin întotdeauna cu bucurie, cu întâlnirea cu cei dragi, dar și cu riscul exceselor alimentare. De la preparate tradiționale bogate în grăsimi și zahăr, până la mesele prelungite și alcoolul consumat fără măsură, toate pot avea consecințe asupra sănătății — mai ales la pacienții cu afecțiuni cronice, precum diabeticii, hipertensivii, ori cei cu afecțiuni digestive.
Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, atrage atenția că „mesele voluminoase și hipercalorice din perioada sărbătorilor cresc riscul de afecțiuni digestive acute, dezechilibru glicemic și creșterea valorilor tensiunii arteriale”.
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Ce este „excesul alimentar”?
Nu doar cantitatea de mâncare contează, ci și calitatea preparatelor, modul de gătire, frecvența gustărilor și combinațiile alimentare, atrage atenția medicul OCH. Astfel, o masă în exces presupune:– prea multe grăsimi;
– zahăr în exces;
– multă sare;
– gustări repetate (ciugulit continuu);
– combinația mâncare grea + alcool;
– lipsa mișcării;
– hidratare necorespunzătoare.
Semne și simptome de exces alimentar
Persoanele care fac excese alimentare riscă:• balonare;
• greață și vărsături;
• indigestie;
• reflux gastric;
• crize biliare;
• pancreatită acută;
• dezechilibre glicemice;
• creșteri.
De reținut:
Dacă simptomele persistă sau se agravează, este necesar consult medical.
Cum mâncăm sănătos de Paște?
„O masă tradițională poate respecta recomandările nutriționale, dacă este gătită responsabil”, recomandă Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu.Ce înseamnă concret, explică medicul primar OCH:
– se optează pentru carne slabă (pasăre, curcan);
– se evită prăjelile în ulei sau untură;
– se limitează aportul de sare, fiind preferabilă condimentarea cu ierburi aromatice;
– se adăugă mesei multe legume proaspete;
– se consumă porții mici de deserturi;
– alcool: maximum un pahar de vin;
– se respectă orarul meselor principale;
– se evită gustările repetate între mese
– pentru hidratare optimă, se bea apă, nu sucuri sau alcool.
Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu punctează faptul că moderația este cheia și oferă un exemplu de cum ar putea arăta o zi echilibrată din punct de vedere alimentar de Paște, când ideal ar fi să evităm consumul întregului meniu la o singură masă, ci să repartizăm alimentele la toate mesele principale:
• mic dejun – aperitive ușoare (salată de vinete fără maioneză, drob din carne de pui, fără adaos de ulei, un ou fiert cu muștar; 1-2 felii de pâine);
• prânz – fel principal (de exemplu 2-3 sarmale din carne slabă, asezonate cu iaurt, nu cu smântână) + desert (o porție moderată);
• cină – friptură de curcan cu salată verde cu lămâie și un pahar de vin.
Dieta mediteraneană – stil de viață sănătos
Alte recomandări utile pentru perioada sărbătorilor
Dr. Gavrizi-Zafiu oferă un set de sfaturi suplimentare pentru sărbători pascale reușite.– plimbări ușoare în aer liber;
– activități fizice lejere între mese;
– hidratare constantă cu apă;
– timp de calitate alături de familie, care poate fi fructificat prin jocuri de grup (de ce nu o vânătoare de ouă, pentru copii și adulți deopotrivă);
– persoanele care prefera în rutina zilnică activități fizice susținute, nu le vor desfășura imediat după masa principală, pentru a permite o digestie optimă.
„În perioada sărbătorilor, cel mai important este să ne bucurăm de prezența celor dragi și mai puțin de mâncare sau băutură”, spune Dr. Luciana Gavrizi-Zafiu.
Pancreatita acută și cronică
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Informații și programări la telefon 0241 480 400.