close

Pancreatita acută și cronică

2022-05-28

Pancreatita este o inflamație a pancreasului, care apare atunci când enzimele pancreatice încep să digere pancreasul (autodigestie). Inflamația pancreasului poate fi acută sau cronică. În lipsa tratamentului, poate duce la complicații grave. Deși există mai multe cauze ale pancreatitei, la 80% dintre pacienți, boala apare pe fondul litiazei biliare și al consumului cronic de alcool.

Pancreasul este un organ mic (de circa 15-20 cm, cântărind 80-100 g), cu textură buretoasă și formă de pară alungită, cu rol esențial în digestie și absorbția alimentelor. Este localizat în partea stângă a cavității abdominale (hipocondrul stâng), sub stomac, în potcoava duodenală. Pancreasul produce hormoni (funcție endocrină) care se secretă în sânge, dar și suc pancreatic (funcție exocrină), care ajunge în intestin și conține enzime necesare digestiei.


Cel mai important hormon secretat de pancreas este insulina, regulator al glicemiei. Insulina facilitează pătrunderea glucozei în celule, iar acestea o folosesc la producerea de energie. Insuficiența totală sau parțială a secreției de insulină duce la diabet zaharat.

Enzimele pancreatice ajută organismul să descompună proteine, grăsimi și carbohidrați, iar această acțiune ajută la absorbția nutrienților. În absența unei cantități suficiente de enzime pancreatice, mâncarea ar trece prin sistemul digestiv fără ca organismul să o poată folosi pentru funcționarea sa optimă.

Pancreatita acută apare brusc și evoluează favorabil, de obicei, sub tratament, în câteva zile. Principalul simptom este durerea (de la ușoară la severă) în partea superioară sau în zona centrală a abdomenului (poate iradia în laterale sau în spate), însoțită de greață și vărsături; poate să apară lipsa poftei de mâncare. Febra, dificultățile respiratorii și pulsul rapid apar în formele severe ale bolii.

Diagnosticul de pancreatită acută se pune pe baza analizelor de sânge și a investigațiilor imagistice hotărâte de medic, în funcție de fiecare caz în parte.


În mod frecvent, cauza formei acute este dată de prezența litiazei biliare (calculi biliari / „pietre la fiere”). E nevoie de spitalizare – pacientul este perfuzat (pentru hidratare și tratament specific – medicamente împotriva durerii, antiinflamatorii și protectoare gastrice, antibiotic în unele cazuri). Bolnavul rămâne sub supraveghere medicală câteva zile, deoarece pot să apară complicații și atunci e nevoie de intervenție chirurgicală.


Litiaza biliară sau pietrele la fiere se tratează minim invaziv la Ovidius Clinical Hospital


Dacă pancreatita acută a fost cauzată de un calcul biliar, se recomandă colecistectomia (operația de îndepărtare a vezicii biliare), pentru a preveni un nou episod.



Citiți despre GASTROENTEROLOGIE la OCH

Pancreatita cronică este dată (în 70%) din cazuri de consumul de alcool. Apare frecvent la bărbați cu vârsta între 30-40 de ani care sunt cunoscuți ca alcoolici cronici. Printre cauze, mai sunt: pancreatita cronică autoimună sau pancreatita ereditară, boli genetice (fibroza chistică), tumori. Episoadele de durere abdominală superioară sunt severe, uneori durerea devine constantă, invalidantă (mai ales dacă bolnavul continuă să bea alcool).

La bolnavul cronic, ingerarea de alimente poate cauza durere. În ciuda unui apetit normal, persoana cu pancreatită cronică poate să piardă în greutate – deoarece pancreasul nu mai secretă suficiente enzime pentru a digera alimentele. Scaunul este încărcat de grăsimi și mirositor, glicemia ridicată. Pacientul cu pancreatită cronică are o calitate a vieții scăzută și necesită frecvent spitalizare.

Pentru diagnostic, medicul gastroenterolog va efectua anamneza (istoricul medical) persoanei și un examen fizic amănunțit, plus analize de sânge și investigatii imagistice care evaluează structura pancreasului. În cazurile cronice, afectatare pancreasului este permanentă, iar indicațiile pentru pacient includ schimbarea stilului de viață, tratament medicamentos și intervenția chirurgicală.

Pacientul cu pancratită cronică trebuie să evite alcoolul (chiar și atunci când nu acesta a declanșat boala). Prin eliminarea alcoolului din dietă, se previne continuarea degradării pancreasului și se reduce durerea. Se apelează la terapie specifică pentru dependența de alcool. Se renunță la fumat – tutunul accelerează degradarea cauzată de pancreatita cronică și poate duce la încetarea completă a funcțiilor pancreasului. Se impun schimbări în dieta alimentară, cu un conținut redus de grăsimi, dar bogat în calorii și proteine și suplimente cu vitamine solubile în apă.

Medicul este cel care va recomanda dieta și tot el va hotărî dacă și ce tip de supliment de enzime pancreatice e indicat. Terapia medicamentoasă presupune în primul rând tratarea durerii și insulină (dacă pancreatita s-a complicat cu diabet). Chirurgical, se vor îndepărta zonele afectate permanent de la nivelul pancreasului.

Dacă ați fost diagnosticat cu pancreatită cronică, este important să mergeți regulat la medic (control anual), să vă verificați dieta, să vă faceți osteodensiometrie (pentru evaluarea masei osoase), evaluarea glicemiei și screening de cancer pancreatic, dacă afecțiunea este ereditară.


Intervenții chirurgicale sigure la Ovidius Clinical Hospital


Pentru diagnostic și cele mai bune opțiuni de tratament pentru dumneavoastră, programați-vă la medicii OCH. Noi credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de echipamente moderne, de top.