Crioablația este o procedură minim invazivă utilizată pentru tratarea durerii cronice, prin înghețarea și distrugerea temporară a nervilor responsabili de transmiterea semnalelor dureroase către creier. Crioablația este o alternativă eficientă la ablația prin radiofrecvență și poate oferi o ameliorare de durată a durerii cronice.
Terapia Intervențională a Durerii
Cum funcționează crioablația
„În timpul procedurii, medicul specializat în terapia intervențională a durerii introduce un ac special în zona afectată, sub ghidaj imagistic (fluoroscopie sau ecografie), pentru o localizare cât mai precisă. Prin acest ac, este eliberat un gaz criogenic (de obicei oxid de azot sau dioxid de carbon), care generează o temperatură extrem de scăzută (între -60ºC și -90ºC) și răcește zona de contact. Nervul vizat este înghețat, iar transmiterea semnalelor dureroase este întreruptă temporar. Alegerea gazului depinde de tipul de aparat folosit, de zona tratată și de protocolul medical”, arată Dr. Iolanda Nicoleta Bâscă, medic primar anestezie și terapie intensivă OCH, specializată în Terapia Intervențională a Durerii.De reținut:
Efectul crioablației este temporar, deoarece nervul se regenerează în timp, însă procedura poate să fie repetată în siguranță atunci când durerea revine. Durata efectului poate varia (între 3 și 12 luni), de la caz la caz, în funcție de localizarea durerii, tipul acesteia și răspunsul individual al pacientului.
Crioterapia în durerea cronică de genunchi
Tipuri de durere tratate prin crioablație
Crioablația este utilizată cu succes pentru o varietate largă de afecțiuni dureroase, precum:
• dureri articulare cronice (genunchi, șold, umăr, articulații sacroiliace);
• dureri de spate și de gât (cauzate de artrită sau leziuni ale coloanei vertebrale);
• nevralgii (de exemplu nevralgia occipitală sau intercostală);
• sindrom de durere postchirurgicală;
• dureri asociate cancerului.
Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH
Beneficiile crioablației
„Crioablația este recunoscută pentru eficiența sa în gestionarea durerii cronice, oferind ameliorări semnificative pentru mulți pacienți. Conform studiilor făcute, procentul pacienților cu reducere semnificativă a durerii este mai mare de 70%. De asemenea, ratele de complicații în această procedură sunt în general scăzute”, precizează dr. Iolanda Bâscă.
Principalele beneficii ale acestei terapii a durerii sunt:– este o procedură minim invazivă;
– timpul scurt de recuperare (majoritatea largă a pacienților își reiau activitățile zilnice în 24-48 de ore);
– ameliorare de durată a durerii (de la câteva luni până la un an);
– toleranță crescută (efectele secundare sunt mai puține, comparativ cu alte proceduri invazive);
– procedura poate fi repetată în siguranță, în funcție de necesitățile pacientului;
– rata efectelor adverse este scăzută, majoritatea reacțiilor post-procedură sunt ușoare și tranzitorii.
De reținut:
Crioablația este o soluție eficientă pentru pacienții care:
– nu au răspuns la tratamente conservatoare împotriva durerii (medicație, fizioterapie);
– nu pot beneficia de intervenții chirurgicale;
– caută o metodă alternativă, cu recuperare rapidă și extinsă a efectului.
Coxartroza – boala degenerativă a articulației șoldului
Contraindicații și limitări ale procedurii de crioablație
Crioablația nu este o procedură indicată în câteva cazuri specifice:
• infecții active la locul tratamentului;
• tulburări de coagulare;
• alergie a substanțele utilizate în procedură;
• pacienți cu pacemaker (în unele cazuri, în funcție de zona tratată);
• sarcină.
Prevenția în hematologie
Recomandări post-procedură
Dr. Bâscă mai declară că: „Sfătuiesc pacientul care urmează o procedură de crioablație pentru tratarea unei dureri cronice să:• evite efortul fizic intens în primele 24/48 de ore (alergare, ridicare de greutăți, exerciții solicitante);
• păstreze zona tratată curată și uscată (dacă puncția e vizibilă);
• monitorizeze senzațiile locale – este posibil să apară efecte secundare ușoare și tranzitorii, precum amorțeală sau furnicături în zona tratată, senzație de tensiune, umflături locale ușoare, vânătăi la nivelul pielii. Aceste reacții sunt frecvente și dispar în câteva zile”.
De reținut:
Se solicită sfatul medicului dacă apare o durere intensă, persistentă, dacă sunt semne de infecție la locul tratamentului (roșeață accentuată, căldură locală, secreții, febră), sau dacă pacientul are tulburări de mers / echillibru / control muscular (în cazurile în care zona tratată este aproape de o rădăcină nervoasă).
Durerea
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat, informați-vă din surse credibile asupra unor tehnici și tratamente inovative, de ultimă generație.
La OCH Constanța, medici supraspecializați în Terapia Intervențională a Durerii ajută pacienții cu dureri cronice să își gestioneze durerea prin crioablație – o alternativă viabilă și validată științific pentru persoanele care caută o soluție durabilă, minim invazivă și cu impact pozitiv asupra calității vieții.
Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.