close

Crioterapia în durerea cronică de genunchi

2022-10-07

O denervare (neurotomie) este o procedură care are ca scop modificarea traseului prin care durerea este transmisă către creier. Nervul poate fi întrerupt prin diferite metode, iar în cadrul Ovidius Clinical Hospital, procedura prin care se realizează această întrerupere este crioterapia (înghețarea nervului) Dispozitivul special, utilizat pentru crioterapie se numește Cryo-S Painless. Aplicând sonda de crioterapie, în mod selectiv, asupra nervilor geniculați (nervii genunchiului), aceasta va reduce semnificativ durerea la nivelul articulației genunchiului.

Utilizarea crioablației (crioterapiei) pentru gestionarea durerii există de mult timp, dar a fost făcută mai ales extern, pentru a răci suprafața pielii. Cu toate acestea, aceeași tehnologie a fost dusă mai departe, pentru a gestiona durerea la nivel intern.

Astfel, procedura este folosită cu succes în tratarea durerilor cronice de genunchi. Acest tip de durere este experimentată de majoritatea oamenilor de-a lungul vieții. Practicarea sporturilor, traumatismele, intervențiile chirurgicale (de exemplu protezare), bolile degenerative sau cronice, cele inflamatorii și/sau reumatismale, obezitatea sunt tot atâtea cauze de dureri de genunchi.

Infiltrație transforaminală cu corticosteroizi

Durerea cronică de genunchi este o durere pe termen lung, constantă, adesea debilitantă, care persistă și când genunchiul nu este folosit. Acest tip de durere, spre deosebire de cea temporară, nu dispare de la sine și necesită tratament. Persoana afectată ajunge să meargă cu dificultate, are probleme în a urca sau coborî scările, genunchiul se blochează, se umflă și este sensibil, se pierde mobilitatea articulației, e nevoie să se administreze analgezice tot mai puternice.

Procedura vine în beneficiul pacienților cu dureri cronice de genunchi datorate gonartrozei, care ori nu au încă indicație de protezare a genunchiului, ori, dacă au, din alte motive, nu pot fi supuși acestei intervenții. Crioterapia mai poate fi efectuată cu mari beneficii înaintea unei operații, pentru a reduce durerea postoperatorie și a grăbi timpul de recuperare medicală de după intervenție și, implicit, reintegrarea mai rapidă în societate a pacientului.

De asemenea, poate fi aplicată pacienților cu alte patologii ale genunchiului în perioada perioperatorie, pentru a reduce durerea și a grăbi recuperarea, cum ar fi de exemplu ligamentoplastiile.

De multe ori, persoanele care au suferit intervenții chirurgicale majore la genunchi au dureri debilitante, nu pentru că ar fi făcut chirurgul ortoped ceva greșit, ci pentru că terminațiile nervoase care ajung la pielea și țesuturile moi din jurul articulației au fost afectate (nervii periferici pot fi tăiați, divizați sau întinși în timpul procedurii de înlocuire a genunchiului). Dacă în ciuda terapiilor fizice (kinetoterapie, fizioterapie, gimnastică medicală) și a medicației, durerea încă persistă după 6 luni, atunci, crioablația este tratamentul indicat.

Instrumentul principal pentru procedură este criosonda, care furnizează fie bioxid de carbon, fie argon în sursa durerii de genunchi (nervul afectat). Criosonda este un ac gol prin care gazul super-răcit este direcționat în partea genunchiului care provoacă durere. Pentru a determina unde se îndreaptă acul, în timpul procedurii medicul se folosește de imagistică sau fluorescență. Înainte de procedura propriu-zisă, pacientului i se poate administra un anestezic local și va fi treaz pe toată durata procedurii care este una de scurtă durată. Utilizarea crioablației pentru a trata durerea de genunchi este o procedură ambulatorie, dar necesită medic instruit și aparatură specializată. Odată ce procedura este terminată, criosonda este îndepărtată și incizia este acoperită cu un bandaj. Pacientul va mai rămâne sub supraveghere 2-4 ore, dar va putea pleca acasă în aceeași zi (dispensarizare rapidă), resimțind efectul benefic al crioterapiei imediat ce procedura se încheie: durerea la nivelul genunchiului este redusă până la abolire, pentru o perioadă care variază între 6 luni până la maximum 2 ani. Când nervul se reface, e posibil ca durerile să reapară, iar procedura poate fi repetată.

Nu există nicio procedură medicală fără riscuri, dar, din fericire, în cazul crioterapiei acestea sunt minime și se rezumă la durere la nivelul locului de puncție, mâncărime și, în cazuri foarte rare, la sângerare, infecție și leziuni nervoase.

Terapia durerii la Ovidius Clinical Hospital


De reținut: Dr. Stelian Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă
, supraspecializat în managementul intervențional al durerii (la „Pain School International Budapesta”), folosește crioterapia cu succes, în beneficiul pacienților cu dureri cronice din Dobrogea, la Ovidius Clinical Hospital.

Durerea reprezintă o provocare pentru pacientul care se trezește cu o calitate a vieții mult diminuată. Dar uite că știința medicală a învățat să manipuleze efectul de calmare a durerii cu ajutorul frigului, un fapt cunoscut din cele mai vechi timpuri. Diferența este dată de progresele recente în criotehnologie, ceea ce ne permite nouă, medicilor, să oferim, pacienților cu dureri cronice, soluția salvatoare.

Ne folosim de un aparat, Cryo-S Painless, ca să acționăm cu un ‘ac de gheață’ pe nervul afectat și să îl reducem la tăcere. Practic, e o procedură neurodistructivă care perturbă calea de transmitere a durerii, astfel de la durere cronică, pacientul trece, de obicei, la lipsa ei. Principiul de bază al crioterapiei necesită localizarea și identificarea nervului afectat, prin tehnici imagistice, urmate de o direcționare precisă, folosindu-se stimulatorul electric încorporat în aparatul de criogenare. Odată ce nervul a fost localizat și vizat, sonda criogenică începe procesul și îngheață nervul. În timpul acestui proces de înghețare, pe nerv se formează o minge de gheață de aproximativ 3-5 mm în diametru.

În cele circa 7 minute cât durează procesul, temperatura nervului se reduce la -60°C. Înghețarea provoacă axonotmeza nervilor (adică o leziune moderată a axonului), dar țesutul conjunctiv rămâne intact și permite regenerarea nervului. Având în vedere țintirea precisă a nervului senzitiv, crioterapia nu prezintă niciun risc direct pentru nervii responsabili de activitatea motrică și sensibilitate. Pacienții ni se pot adresa cu încredere, crioterapia funcționează în beneficiul pacientului cu dureri de genunchi cronice”, precizează dr. Mociu.

Criostimularea (crioterapia) este una dintre cele mai importante metode de terapie modernă. Este o soluție recunoscută universal, sigură și eficientă într-un spital modern. Utilizarea dispozitivelor pentru crioterapie ajută la reducerea durerii și la scurtarea reabilitării peri- și post-operatorii. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.