Recent, o parte din echipa de chirurgi OCH, condusă de Dr. Marius Bărbulescu, împreună cu medici ATI OCH, și-a trecut în palmares o reușită notabilă: cazul rezolvat chirurgical pentru o pacientă cu obezitate morbidă, aflată în proces de slăbire postintervenție gastric sleeve. Această pacientă a beneficiat de o intervenție laparoscopică de succes, pentru extragerea unui chist ovarian gigant multilocular.
„Am avut de curând un caz interesant în cadrul clinicii OCH de chirurgie”, declară Dr. Marius Bărbulescu, medic primar chirurgie generală, doctor in medicină, având competenţă în chirurgia laparoscopică – nivel avansat, endoscopie diagnostică şi terapeutică şi supraspecializare în chirurgie hepato-bilio-pancreatică.
„Aș vrea să aduc mulțumiri pentru tot sprijinul acordat doamnei Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurg cu competență în tehnici laparoscopice avansate și echipei anestezice care m-au ajutat în realizarea acestei intervenții”.
Cazul este al unei paciente cu obezitate morbidă, în vârstă de 31 de ani, care în februarie a suferit o operație de gastric sleeve (de reducere a stomacului, în vederea slăbirii), efectuată în alt spital și care s-a prezentat la spitalul OCH pentru o durere, descrisă intermitent, în partea dreaptă a abdomenului inferior, iar în urma investigațiilor efectuate a fost identificată cu o formațiune chistică ovariană de dimensiuni mari.
“Pacienta a fost diagnosticată cu tumoră ovariană de dimensiuni mari (cu unul dintre diametre de 15,5 cm) la nivelul ovarului drept”, arată dr. Marius Bărbulescu.
Chirurgie generală
Aspect RM
Abordarea chirugicală a unui chist ovarian gigant
Chisturile ovariene reprezintă acumulări de lichid la nivelul ovarelor („săculeți de lichid”) care, uneori, ajung la dimensiuni impresionante (sunt cazuri cunoscute de astfel de formațiuni care ating 40 sau peste 40 de cm), ocupând toată cavitatea abdomino-pelvină.
Problemele date de aceste chisturi provin din natura lor; când suspiciunea (în baza investigațiilor imagistice și a markerilor tumorali) este de tumoră chistică malignă, atunci singura opțiune rămasă este chirurgia deschisă. Când pe baza unui scor (ROMA), suspiciunea de malignitate este scăzută, atunci se poate interveni prin abord minim invaziv, laparoscopic.
„Aceasta a fost și situația pacientei noastre: un scor ROMA care indica abordarea laparoscopică. Complicațiile cazului au venit din starea generală a pacientei: obezitate grad III, morbidă și indice de masă corporală ușor peste 40, dar în proces de pierdere în greutate. Pentru noi, rezecția acestui chist gigant pe cale laparoscopică a reprezentat o premieră. Până acum, la OCH încă nu am excizat minim invaziv o tumoră ovariană de asemenea dimensiune. Înregistrăm cazuri de extirpare de tumori chiar mai mari, dar pe cale deschisă”, mai spune dr. Bărbulescu.
Tumorile ovariene – tipuri, simptome, diagnostic, tratament
Chist gigant multilocular și tehnică laparoscopică avansată
„În literatura de specialitate, un chist gigant este caracterizat întâi de dimensiune (în partea / dimensiunea sa cea mai mare trece de 10 / 15 cm) și apoi, polul său superior atinge linia orizontală care trece prin ombilic.În cazul pacientei noastre, ambele condiții fiind îndeplinite, chistul a fost încadrat în categoria chisturilor de tip gigant. În mod evident, acesta s-a dezvoltat pe parcursul mai multor luni, poate chiar peste un an. Pacienta nu a avut însă o simptomatologie deosebită; de altfel, e specific pentru astfel de tumori ovariene să aibă puține simptome clinice sau să fie chiar asimptomatice. Pacienta noastră a prezentat doar o jenă dureroasă intermitentă în partea dreaptă a etajului abdominal inferior.
Diagnosticarea acestui chist gigant s-a făcut printr-o ecografie pelvină și abdominală, iar ulterior, un RM efectuat în luna aprilie a stabilit diagnosticul de chist ovarian gigant cu diametrul maxim de 15,5 cm / 13,8 cm, cu caracteristici de benignitate. Un alt aspect important al cazului a fost aspectul multilocular al chistului care nu era o simplă cavitate, ci prezenta mai multe astfel de cavități chistice (un soi de «ciorchine»), despărțite prin septuri. Acest aspect are importanță chirurgicală tehnică, ridicând mai multe probleme chirurgului și echipei sale, la scoaterea efectivă a chistului din cavitatea abdominală.
Pentru o astfel de intervenție e nevoie de tehnică chirugicală laparoscopică avansată, nivel II, de care pacienta a putut beneficia în cadrul spitalului OCH, unde echipa de chirurgi are competențele necesare unor astfel de intervenții difficile, plus dotarea necesară cât și personal medical și auxiliar medical, specializat în pregătirea preoperatorie, îngrijirea perioperatorie și suportul funcțiilor vitale în vederea restabilirii autonomiei pacientului”, punctează chirurgul OCH.
Chirurgie bariatrică la OCH
Aspect intraoperator
Intervenție sigură, complicații evitate
„Operația clasică în acest caz ar fi însemnat o incizie de dimensiuni mari (depășind ombilicul în sus), ceea ce ar fi dus la câteva probleme deosebite, datorită faptului că peretele abdominal era foarte gros, căptușit cu multă grăsime; în plus, fiind în proces de slăbire, cu șorț abdominal, o intervenție deschisă ar fi predispus la posibile complicații postoperatorii la distanță și durere postoperatorie mai intensă.E foarte important ca în aceste cazuri să nu fie perforat peretele chistului și lăsat să se scurgă liber lichidul din chist în cavitatea peritoneală; până la proba contrarie, până la examenul histopatologic (care stabilește diagnosticul de certitudine), chistul rămâne sub suspiciunea de posibilă malignitate. Deversarea unor posibile celule maligne în cavitatea peritoneală ar însemna o însămânțare a celulelor maligne la distanță (o metastazare a unui cancer), cu consecințe nefaste pentru pacient.
Prezentând obezitate, pacienta risca totodată să dezvolte cheaguri la nivelul sistemului venos superficial (în special la membrele inferioare), care să migreze spre plămâni, ducând la trombembolism pulmonar, o afecțiune acută, cu impact fatal de cele mai multe ori; evident, am luat toate măsurile necesare să evităm un astfel de eveniment. Pacienta a fost evaluată de echipa de anestezie și terapie intensivă, care are o bogată experiență cu pacientul cu obezitate. La OCH se fac operații bariatrice în mod curent pentru pacienți care suferă de obezitate morbidă și prezintă comorbidități aferente.
În timpul operației, am constatat că tumora ocupa toată jumătatea dreaptă a pelvisului, depășind linia mediană, avea raporturi cu vasele iliace și în special cu ureterul drept, iar dimensiunea considerabilă făcea ca accesul la pediculii vasculari ai ovarului (care trebuiau ligaturați pentru a se împiedica vascularizarea chistului și care au necesitat o atenție deosebită pentru a nu se risca accidente hemoragice) să fie obstruat. Pentru a se îndepărta orice eventual risc, din start echipa decisese să îndepărteze și trompa (am efectuat anexectomie dreapta).
În urma rezultatului probelor biologice provenit de la examenul histopatologic am aflat ca, din fericire, chistul este benign (chistadenom seros ovarian), nemaifiind astfel nevoie de o altă intervenție chirurgicală.
Operația a decurs fără complicații chirurgicale sau anestezice, iar postintervențional, după doar 2-3 ore, pacienta a fost trimisă pe secție, iar de a doua zi a fost mobilizată și mergea. Doar din prudență am mai reținut-o încă o zi în spital, apoi a fost externată. Necesarul de calmante, postoperator a fost minim, pacienta s-a recuperat foarte bine, ceea ce nu s-ar fi întâmplat în cazul unei intervenții clasice.
În general, în astfel de cazuri, la pacientele la premenopauză sau la menopauză, e preferabil să se scoată și ovarul contralateral, pentru a se preveni dezvoltarea unui alt chist. În cazul nostru, a ajutat la prezervarea celui de-al doilea ovar faptul că acesta arăta aproape normal, prezentând doar 2-3 microchisturi, de maxim 2 cm și, mai mult, vârsta pacientei era una a reproductivității, ea dorindu-și de altfel o sarcină în viitor”, spune dr. Marius Bărbulescu.
Aspect postoperator la 14 zile - incizii mici
De reținut
Pentru că astfel de chisturi nu prezintă o simptomatologie evidentă, indicația pentru populația feminină este de a efectua periodic o ecografie transvaginală, coroborată cu una transabdominală. Dacă e necesar, ulterior se poate apela la imagistică mai avansată (CT / RM), pentru o mai bună caracterizare a acestor chisturi. Screeningul imagistic poate depista în stadiu incipient aceste chisturi. Indicația chirurgicală e destul de clar stabilită la cele cu dimensiuni de peste 6 cm, ori la cele simptomatice.
„Domnul doctor a fost acolo pentru mine”
„Chistul meu a fost gigant”, mărturisește și pacienta V.M.„Am aflat de domnul dr. Marius Bărbulescu dintr-un articol despre un caz de acum ceva vreme, când a operat un chist de 12 cm. De aceea și vreau să vorbesc acum, sper să fiu de ajutor altor femei care trec prin aceeași situație și au nevoie de domnul doctor căruia îi mulțumesc foarte mult că a reușit să facă operația laparoscopic, în primul rând pentru că nu este o tăietură foarte mare și mă pot recupera mai repede.
La OCH m-am simțit bine, am avut toate condițiile, de la pijamale la o asistentă personală care s-a ocupat de mine de dinainte de operație și până la externare. La câteva ore de la operație m-am ridicat singură, nu pentru că nu am avut ajutor, ci pentru că am vrut să văd dacă pot singură. Sunt la a doua operație într-un timp destul de scurt, am slăbit 37 de kilograme de la intervenția de gastric sleeve, în trei luni și ceva, simt că nu am stare, chiar dacă asta mă obosește. Pentru cei care au nevoie să își îngrijească sănătatea, recomand OCH, serviciile sunt de calitate, iar doctorii sunt foarte competenți.
Eu sunt atât de mulțumită de domnul dr. Marius Bărbulescu încât nici nu am cuvinte să mă exprim; a fost atent la fiecare detaliu, a stat și mi-a explicat cu răbdare totul în cel mai mic amănunt … Eu căutam un medic care să vrea să facă această intervenție unui pacient ca mine, cu risc, diagnosticat și cu obezitate și, mai mult, în proces de slăbire după o intervenție ajutătoare în acest sens. Iar domnul doctor a fost acolo pentru mine”, mai spune pacienta V. M.
#AducemPerformanțaAcasă
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară.
Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.
Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.