close

Radiologia intervențională pentru pacientul oncologic

2024-10-09

Radiologia intervențională pentru pacientul oncologic este o ramură a medicinei moderne care utilizează tehnici minim invazive, ghidate imagistic, cu scopul de a diagnostica și trata tumori maligne și complicațiile acestora.

Radiologia intervențională joacă un rol tot mai important în managementul pacientului oncologic, oferind tratamente care vizează direct tumorile (sau complicațiile acestora), cu impact minim asupra țesuturilor sănătoase.


Proceduri de radiologie intervențională pentru pacientul oncologic

Dr. Eduard Dumea, medic specialist radiologie, imagistică medicală și radiologie intervențională la OCH explică despre procedurile de radiologie intervențională pentru pacientul oncologic:

Radiologia intervențională efectuează proceduri de diagnostic și tratament cu o abordare minim invazivă, prin inserarea, de regulă, prin piele a unor ace și catetere. Cu ajutorul radiologiei intervenționale, care se bazează pe tehnici avansate de ghidare imagistică, precum tomografia computerizată, ultrasunetele sau fluoroscopia, se pot recolta țesuturi, care mai apoi sunt analizate în laborator și dau diagnosticul de certitudine.

Procedurile de radiologie intervențională pentru pacientul oncologic permit accesul la organe și sisteme interne și țintirea cu precizie a tumorilor.

• Ablația tumorală – prin radiofrecvență, crioablația sau microunde – este folosită pentru tratarea cancerelor solide, distrugând țesutul tumoral prin căldură sau frig extrem. Procedurile de ablație sunt eficiente în cazul tumorilor de mici dimensiuni, din locuri greu accesibile, sau în cazul pacienților care nu ar putea să suporte intervenții chirurgicale majore.

• Metastazele osoase sunt abordate prin vertebroplastie sau cimentoplastie, proceduri prin care se injectează substanțe care stabilizează coloana vertebrală și diminuează simptomele dureroase.

• Embolizarea presupune injectarea unor substanțe sau particule speciale (chemoembolizare sau radioembolizare) în vasele de sânge care alimentează tumora, întrerupându-se astfel fluxul sangvin și obținându-se apoi micșorarea sau dispariția tumorii. Procedura se folosește în mod frecvent în cancerul hepatic.

• În cazurile în care apar obstrucții cauzate de tumori sau de natură benignă, radiologii intervenționiști pot plasa drenuri sau stenturi pentru a restabili organele afectate; procedura este deja de rutină în cazul vezicii biliare sau a căilor biliare, ori a rinichilor.


De reținut:

Acest domeniu este în continuă dezvoltare, medicii testând mereu noi tehnici care să îmbunătățească abordarea terapeutică a cancerului în viitor.

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH


Avantaje ale radiologiei intervenționale în diagnosticul și tratamentul cancerului

Radiologia intervențională, fie în abordarea cazurilor maligne, fie a cazurilor benigne, oferă avantajul major al realizării procedurilor minim invaziv: incizii mici, ghidaj imagistic, automat risc redus de complicații și o recuperare accelerată. Totodată, spitalizarea pacientului este pentru un interval de timp redus, de obicei 24-48 de ore.

Tratamentul astfel aplicat este mult mai precis, intervențiile țintind tumora și conservând țesuturile sănătoase din jur.

Această abordare oferă o șansă pacienților care nu pot fi supuși unor intervenții chirurgicale majore (fie datorită altor afecțiuni, fie datorită unei stări generale mult afectate, fie datorită locului unde se găsesc tumorile, altele). Radiologia intervențională poate fi, de asemenea, o bună opțiune de reducere a tumorii înainte de alte tratamente pentru cancer (chimioterapie, radioterapie).

Prin radiologie intervențională se gestionează complicații ale cancerului, precum durere severă, obstrucții cauzate de tumoră, metastaze osoase, abcese abdominale.


De reținut:

Radiologia intervențională utilizează echipamente ultraperformante, moderne, cum ar fi angiografe de înaltă rezoluție, sisteme de ghidaj imagistic în timp real și programe de planificare, folosite în sala de intervenție, în deplină siguranță, de către medici supracalificați, parte dintr-o echipă multidisciplinară.

Terapia durerii


#AducemPerformanțaAcasă

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

La Ovidius Clinical Hospital, o echipă competentă de radiologi intervenționiști asigură succesul diagnosticării și tratării tumorilor maligne sau ale complicațiilor acestora prin radiologie intervențională pentru pacientul oncologic.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.