close

Un nou succes al Laboratorului de Cardiologie Intervențională OCH

2023-06-09

Un nou succes al Laboratorului de Cardiologie Intervențională OCH – caz dificil de infarct miocardic de perete inferior subacut cu un rezultat bun, unde s-a intervenit la circa o săptămână de la producerea evenimentului.

Deschiderea secției de Cardiologie Intervențională OCH în aprilie anul curent, aduce o reală șansă pacienților cardiaci care apelează la serviciile Ovidius Clinical Hospital. În timpul scurt scurs de la momentul în care Laboratorul de Cardiologie Intervențională OCH a devenit funcțional, deja s-au adunat cazuri în care pacienți cu infarct acut, la care nu s-a intervenit pentru revascularizarea țesutului miocardic în primele ore de la producerea evenimentului cardiac, și-au găsit șansa în mâinile medicilor cardiologi intervenționiști ai spitalului OCH.

Coronarografie cu grad înalt de dificultate realizată la OCH: recanalizarea arterei coronare drepte, după patru săptămâni de la infarctul miocardic acut al pacientului


Pacient în ambulator cu dureri retrosternale de circa o săptămână, face coronarografie de urgență

Coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervențională OCH, dr. Sebastian Vasilescu, ne descrie unul dintre cazurile pe care a reușit să le rezolve, cu succes, de curând:

Pacient în vârstă de 67 de ani se prezintă la cardiolog, cu dureri retrosternale cu debut în urmă cu circa opt zile, cu suspiciune de infarct. Conform EKG-ului făcut de cardiolog, se confirmă un infarct miocardic de perete inferior subacut. Pacientul este redirecționat către OCH pentru coronarografie de urgență. Astfel, se efectuează investigația diagnostică și se confirmă într-adevăr infarctul de perete inferior subacut, pe fondul unei boli bi-coronariene cu ocluzie totală de coronară dreaptă (CD) de la ostium și stenoză de circa 90% a arterei coronare interventriculare anterioare (IVA)”.

Recanalizarea arterei coronare drepte (CD) a presupus un efort medical considerabil

Intervenția s-a dovedit una dificilă și a costat mult timp (două ore și douăzeci de minute) și perseverență – în decursul căreia dr. Vasilescu a realizat recanalizarea arterei coronare drepte și implantarea a două stenturi active farmacologic.

A fost o intervenție dificilă”, a precizat cardiologul OCH, „având în vedere că infarctul nu mai era în primele 24 de ore, ci, cu mare probabilitate, se întâmplase în urmă cu 5 până la 7 zile, iar traversarea zonei de ocluzie s-a făcut cu materiale speciale și cu un foarte mare efort”.

Sesiune dublă și pentru dilatarea arterei coronare interventriculare anterioare (IVA)

În plus, după recanalizarea arterei coronare drepte și restabilirea fluxului sangvin, cu un rezultat final foarte bun, în aceeași sesiune, Dr. Vasilescu și echipa sa medicală au realizat și dilatarea cu implantarea unui stent activ farmacologic în artera interventriculară anterioară, care prezenta o stenoză de 90%, cu o placă de aterom instabilă.

S-a acționat pentru prevenirea unui viitor infarct de perete anterior”, a declarat dr. Sebastian Vasilescu, adăugând: „Dificultatea cazului a fost dată de faptul că infarctul nu mai era de dată recentă, a fost un infarct de perete inferior subacut și a durat foarte mult traversarea și dilatarea acelor leziuni deja foarte calcifiate.

După intervenție, pacientul a fost transferat în stare stabilă pe unitatea de terapie intensivă. Spre satisfacția echipei medicale care l-a îngrijit, pacientul a fost externat după 5 zile, urmând să plece ulterior în vacanță în Grecia, cu familia.


Coronarografia (angiografia coronariană)

Pacienții cu afecțiuni cardiace trebuie să știe că această intervenție, coronarografia diagnostică, este o investigație cu riscuri minime, contraindicațiile pentru aceasta fiind extrem de rare, ca de exemplu cazurile de pacienți paliativi, în care informațiile obținute după coronarografia diagnostică nu au nicio consecință terapeutică, angioplastia pentru acești pacienți nefiind o opțiune.

OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale centrate pe pacient, cu scopul unui diagnostic rapid și a unor tratamente moderne. Din echipa de cardiologie intervențională fac parte dr. Sebastian Vasilescu, dr. Valentin Leica și dr. Roberto Haret.


Pentru programări și informații sunați chiar acum la telefon 0241480400.