close

Nutriția românilor – motiv de îngrijorare pentru medici?

2019-06-30

Felul în care mâncăm noi, românii, este de multe ori pus sub semnul întrebării în ultima vreme. Fie în emisiuni TV, fie pe Internet, tot mai mulți specialiști spun că mâncarea tradițională românească nu este indicată dacă vrei să ai un stil de viață sănătos. Dacă este adevărat sau nu, acest lucru rămâne de văzut. Cine ne poate lumina? Ei bine, medicul specialist, nicio surpriză aici. Dr. Simona Nicodim, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Ovidius Clinical Hospital are răspunsurile pe care le căutăm. Dar întâi și întâi, ce e nutriția?  

„Noțiunea de nutriție are o semnificație diferită de la un individ la altul, fiind un amestec de obiceiuri alimentare moștenite din familie și obiceiuri alimentare dobândite, adaptate în funcție de preferințele individuale, programul zilnic și, nu în ultimul rând, în funcție de informațiile provenite din diverse surse (internet, prieteni, familie, medici, alte surse)”, ne-a explicat doamna doctor.  

Revenind însă la aspectul care ne interesează cel mai tare, alimentele noastre tradiționale ne fac rău? Ce spune Dr. Nicodim:

„Alimentele tradiționale nu ne fac rău. Ne poate face rău felul în care le preparăm și le asociem în diverse meniuri. De exemplu, sarmalele pot fi în regulă dacă le preparăm din carne slabă, fără să folosim slănină sau untură și dacă le consumăm fără adaos de smântână. Un alt exemplu: la o masă de Crăciun sau de Paște, acolo unde preparatele tradiționale (tobă, caltaboș, răcitură, respectiv drob, ouă) au conținut crescut de grăsimi și calorii ar trebui să evităm să adăugăm în meniu icre, salate cu maioneză sau cartofi prăjiți.

O nutriție inadecvată poate avea consecințe imediate, dar și consecințe pe termen lung. Nutriția defectuoasă poate cauza o varietate de boli, cele mai importante fiind obezitatea, dislipidemiile, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, guta, afecțiunile oncologice.”

Principala cauză de deces în România este reprezentată de bolile cardiovasculare, iar România este pe primele locuri în Europa în ceea ce privește obezitatea la copii. Deci nu prea știm să respectăm regulile unei alimentații corecte. Ce este de făcut? Cum ne pot ajuta medicii?

„Educația pacienților pentru un stil de viață sănătos se face individual, cu prilejul prezentării pacienților la cabinet, dar există și diverse programe de educație pentru o alimentație sănătoasă, unele derulate în școli și grădinițe. Din păcate, multe persoane accesează informații incorecte de pe diverse site-uri și adoptă diete dezechilibrate, cu consecințe negative asupra sănătății, din dorința de a obține rapid beneficii legate de scăderea ponderală, scăderea tensiunii arteriale sau a glicemiei.

Bolile legate de nutriție au de multe ori o evoluție silențioasă, ceea ce înseamnă că este posibil să nu realizăm că avem o problemă de sănătate decât în momentul în care aceasta se agravează. De aceea este important să facem controale periodice la medicul de familie. Pentru a preîntâmpina aceste boli, ar trebui să adoptăm un stil de viață sănătos, care presupune o alimentație echilibrată, mișcare în limitele toleranței individuale la efort, dar și efectuarea de controale medicale periodice.”  

Cu toate că mulți dintre noi nu aud pentru prima dată avertizările despre care ne vorbește specialistul OCH, disciplina rămâne doar un gând care începe să devină realitate „de Luni”, așa că tot mai mulți pacienți ajung la medic atunci când neajunsurile nutriționale s-au transformat deja în boală.

„Când începem să câștigăm în greutate, în primul rând trebuie să încercăm să identificăm cauza. Aceasta poate fi legată de modificarea alimentației sau a regimului de activitate fizică, de anumite probleme de sănătate, de anumite medicamente sau de alte motive. Pasul următor ar fi să încercăm, dacă este posibil, să acționăm asupra cauzei (de exemplu să eliminăm alimentele care ne îngrașă, să încercăm să facem mai multă mișcare). Oricum, ar trebui să apelăm și la medic, pentru a vedea dacă acest câștig ponderal nu se asociază și cu probleme medicale”, a mai adăugat Dr. Nicodim.   

La Ovidius Clinical Hospital există o abordare multidisciplinară a pacientului, care poate apela astfel la o echipă de profesioniști care îl va trata complet și complex, indiferent de problema de nutriție cu care se prezintă la medic.