Cunoscută și sub denumirea de „terapie cu plasmă bogată în trombocite”, PRP (platelet-rich plasma) este o soluție inovatoare care pornește de la un principiu simplu: vindecarea prin propriile resurse ale organismului.
„Este o terapie regenerativă care utilizează o concentrație crescută de trombocite din sângele propriu al pacientului. Acestea conțin factori de creștere și proteine bioactive care stimulează vindecarea țesuturilor, regenerarea celulară și reducerea inflamației”, explică Asist. Univ. Dr. Stelian Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă, specializat în managementul durerii, în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
Plasma obținută prin această procedură conține de 3–5 ori mai multe trombocite decât sângele normal. Acestea sunt „vehiculele” care transportă factori de creștere și proteine esențiale pentru vindecare. Este o soluție complet naturală, fără aditivi, fără substanțe sintetice, fără riscuri alergice – pentru că organismul nu respinge ce-i aparține (procesul este autolog – din propriul sânge).
Tehnici minim invazive în gestionarea durerii la nivel musculoscheletal
PRP – o soluție cu aplicații multiple
PRP este folosit cu rezultate vizibile în multiple arii medicale. Este indicat în afecțiuni musclo-scheletale, precum artroze incipiente, tendinite sau leziuni ligamentare. În dermatologie, ajută la tratarea alopeciei (căderea părului), a cicatricilor sau la întinerirea pielii. Iar în medicina estetică, este utilizat pentru estomparea cearcănelor, tratamentul vergeturilor și rejuvenarea facială.„În stadii incipiente sau moderate de leziune, PRP poate întârzia sau chiar evita necesitatea unei intervenții chirurgicale”, explică dr. Stelian Mociu.
Dermatologie și dermatoestetică
Cum se desfășoară o procedură PRP
Procedura este ambulatorie și durează, în medie, între 30 și 60 de minute (în funcție de zona tratată și de protocolul utilizat). În prima etapă, se recoltează sânge venos (10–60 ml), care este centrifugat într-un aparat special ce separă plasma bogată în trombocite. Această substanță activă este apoi injectată în zona afectată – uneori sub ghidaj ecografic, pentru o precizie maximă.Disconfortul este minim, iar în funcție de sensibilitatea pacientului se poate aplica anestezie locală sau un anestezic topic. Nu necesită spitalizare, iar recuperarea este rapidă: se recomandă evitarea efortului fizic intens timp de 24–48 de ore.
De reținut:
„Efectele încep să apară în 1–2 săptămâni, dar beneficiile reale se instalează progresiv, în 4–6 săptămâni de la prima ședință”, explică medicul. În general, sunt necesare 2–4 ședințe, la intervale regulate de 2–4 săptămâni.
„Rezultatele pot dura între 6 luni și 1 an, uneori mai mult. În funcție de evoluție, se poate repeta tratamentul anual sau la nevoie”.
În practica sa clinică, dr. Mociu a observat rezultate remarcabile în epicondilită laterală („tennis elbow”), gonartroză incipientă, alopecie androgenetică sau tratamente faciale. Terapia nu este un panaceu și nici un înlocuitor universal pentru alte tratamente. Nu funcționează în cazuri avansate de degenerare tisulară (de exemplu, artroză grad IV), în boli autoimune necontrolate sau în lipsa celulelor-țintă care pot răspunde la stimulare.
Ortopedie – traumatologie – artroscopie
Ce trebuie să știi înainte de PRP?
Pregătirea pentru PRP e simplă. Se recomandă:– hidratare bună în zilele anterioare,
– evitarea antiinflamatoarelor (AINS) cu 5–7 zile înainte,
– o pauză de la alcool sau fumat.
Aceste măsuri sporesc eficiența tratamentului și calitatea plasmei recoltate.
„Fiind procedeu autolog, riscurile PRP sunt minime. La capitolul posibile reacții adverse se consemnează: durere locală, inflamație temporară, echimoze sau disconfort, dar dispar spontan”, mai precizează medicul OCH.
De reținut:
„Există kituri și protocoale diferite – unii producători oferă PRP standard, alții PRF (fibrină bogată în trombocite) sau PRP activat cu calciu. Conținutul poate fi ajustat în funcție de scopul tratamentului. Pentru un tratament PRR, este important să alegi un medic cu formare în terapia durerii, ortopedie sau estetică, care să folosească kituri certificate și să lucreze într-un mediu medical controlat”, atrage atenția dr. Mociu.
Terapia Intervențională a Durerii
#AducemPerformanțaAcasă
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.La Ovidius Clinical Hospital, pacienții beneficiază de o abordare multidisciplinară, echipamente și tehnici medicale de ultimă generație și o echipă cu experiență extinsă în tratamente injectabile, precum PRP.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid și tratament modern. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.