close

Complicațiile diabetului zaharat

2025-05-12

Diabetul afectează milioane de persoane la nivel global și este una dintre cele mai importante cauze de invaliditate și mortalitate prevenibilă. Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică cronică în care apar niveluri ridicate ale glucozei în sânge, ceea ce poate să ducă, în timp, la apariția unor complicații multiple, ce afectează diverse organe sau sisteme ale corpului. Gestionarea atentă a afecțiunii și menținerea glicemiei în limite normale sunt esențiale pentru prevenirea sau întârzierea apariției complicațiilor diabetului zaharat (DZ).

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice


Complicații acute în diabetul zaharat

Complicațiille acute ale diabetului zaharat se pot dezvolta rapid și necesită intervenție medicală imediată.

– Hipoglicemia: scăderea bruscă a nivelului de zahăr în sânge poate provoca simptome precum senzație de foame, amețeli, tremur, transpirație excesivă, confuzie, iar în cazurile severe pierderea stării de conștiență.

– Cetoacidoza diabetică (prezentă în orice tip de diabet cu deficit sever de insulină): apare atunci când, în lipsa insulinei, organismul nu poate utiliza glucoza ca sursă de energie, folosind grăsimile, prin metabolizarea cărora se produc corpii cetonici. Acumularea acestora poate duce la dezechilibre metabolice majore, cu deteriorarea rapidă a stării pacientului.

– Coma diabetică hiperosmolară (specifică pacienților cu diabet zaharat de tip 2): este o complicație severă, cu prognostic rezervat, caracterizată prin niveluri extrem de ridicate ale glicemiei, deshidratare severă și alterarea stării de conștiență, în absența acumulării corpilor cetonici.

Tratamentul diabetului la OCH


Complicații cronice în diabetul zaharat

Complicațiile cronice în diabetul zaharat se dezvoltă în timp, după ani de la debutul diabetului și sunt, de regulă, rezultatul unui control glicemic neadecvat.

• Complicații microvasculare

– Retinopatia diabetică: afectarea vaselor de sânge ale retinei poate duce la tulburări severe de vedere, până la pierderea acesteia. DZ crește, totodată, riscul de alte afecțiuni oculare, precum cataractă și glaucom.
– Nefropatia diabetică: leziunile renale cauzate de diabet pot progresa către boala renală cronică și insuficiență renală severă, necesitând dializă sau transplant renal.
– Neuropatia diabetică: leziunile nervoase pot provoca amorțeală, furnicături și durere, în special la nivelul picioarelor.

• Complicații macrovasculare

– Boala cardiovasculară: diabetul crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare, inlcusiv boala coronariană, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral.
– Boala arterială periferică: fluxul sangvin redus către membre poate să ducă la dureri, iar în cazuri severe se ajunge la amputarea membrelor inferioare.

• Alte complicații ale diabetului zaharat
– Piciorul diabetic: combinația dintre neuropatie și circulație sangvină deficitară poate duce la ulcerații și infecții greu de tratat (cel mai frecvent localizate la nivelul unuia sau mai multor degete şi care se poate extinde la întregul picior), crescând riscul de amputare.
– Afecțiuni cutanate: diabetul poate predispune la diverse afecțiuni ale pielii, inclusiv infecții bacteriene și fungice.
– Complicații osoase și articulare.
– Boala Alzheimer.

Tratamentul corect al obezității

Prevenirea și gestionarea complicațiilor în diabet zaharat

Pentru a reduce riscul de complicații asociate diabetului, persoanele cu această afecțiune trebuie să urmeze un set de reguli esențiale:

• monitorizarea regulată a glicemiei: menținerea nivelului optim de glucoză în sânge ajută la prevenirea apariției complicatiilor;
• adoptarea unui stil de viață sănătos: cu alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, care contribuie la controlul greutății și îmbunătățirea sensibilității la insulină;
• renunțarea la fumat: acest obicei amplifică riscul de complicații diabetice, în special cele cardiovasculare;
• efectuarea de controale medicale periodice: consulturile regulate permit depistarea precoce și gestionarea eficiență a eventualelor complicații.
• gestionarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol: menținerea acestor parametri în limite normale reduce riscul de boli cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare

#AducemPerformanțaAcasă

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Prin implicarea activă în gestionarea diabetului și colaborarea strânsă cu echipa medicală, puteți preveni sau întârzia apariția complicațiilor și menține o calitate bună a vieții.

Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400