close

Terapia Shockwave – tratament pentru stenoza arterială severă

2025-01-11

Terapia Shockwave este o tehnologie avansată utilizată în procedurile de angioplastie pentru a trata calcifierile severe ale arterelor coronare sau periferice.

Această metodă inovatoare, minim invazivă, folosește unde de șoc acustice de mare intensitate pentru a fragmenta depozitele de calciu din interiorul arterelor, permițând astfel restabilirea fluxului sangvin și facilitând implantarea unui stent, pentru menținerea deschisă a vasului de sânge.

Tehnologia Shockwave (IVL – Intravascular Lithotripsy) este utilă în cazurile în care tratamentul obișnuit (angioplastia cu balon) nu poate să ofere rezultate, din cauza rigidității extreme a arterelor.

NOU: La Ovidius Clinical Hospital, pacienții cu stenoze arteriale severe beneficiază de tratamente moderne, decontate prin Programul Național de Boli Cardiovasculare. Pentru detalii legate de întreaga gamă de servicii medicale OCH prin Programul Național de de Boli Cardiovasculare, consultați această pagină.

Cardiologie intervențională la OCH


Rotablația și terapia Shockwave în stenoze arteriale severe

Boala cardiacă ischemică se datorează înfundării arterelor coronare prin care inima este alimentată cu sânge.

Majoritatea persoanelor afectate urmează o procedură de revascularizare miocardică cu balon și implantare de stent. În stenozele arteriale severe, cu calcifieri masive, tratarea acestora prin dilatarea cu balon nu este o metodă viabilă. Calciul care se depune pe artere este un compus dur; pentru a se putea efectua deschiderea vasului de sânge este nevoie să se fragmenteze depunerea calcifierilor înainte de a se putea folosi un balon de dilatare și stentul.

Metoda folosită pentru a îndepărta aceste depuneri este rotablația coronariană, prin care se introduce un cateter cu vârf dur, de forma unei ghinde, acoperit cu particule de diamant. Cateterul de rotablație se rotește cu 200.000 de rotații pe minut și fragmentează depunerea de calciu, facilitând montarea ulterioară a stentului.

Terapia Shockwave este o procedură mai nou folosită în cardiologia intervențională (din 2016), care a crescut în popularitate pe măsură ce a oferit rezultate pozitive; metoda este complementară rotablației, iar decizia asupra folosirii acestei terapii aparține medicului cardiolog intervenționist. Terapia Shockwave se folosește atunci când rotablația nu este o metodă eligibilă, ca urmare a gradului de severitate a stenozei, a poziționării acesteia și implicit a riscurilor mari de complicații. În astfel de situații, terapia Shockwave este procedura alternativă, cu rezultate finale foarte bune.

Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH


Cum funcționează terapia Shockwave

În terapia Shockwave, medicul cardiolog intervenționist utilizează un cateter special, echipat cu un dispozitiv care generează unde de șoc. Cateterul este introdus în arteră prin abordare percutană și este ghidat spre zona cu calcificări severe (prin angiografie și/sau IVUS). După ce este poziționat corect, dispozitivul Shockwave emite unde de șoc care fragmentează depozitele de calciu, fără a deteriora țesuturile arterei. Fragmentarea calcificărilor lasă peretele arterial mai flexibil și permite dilatarea optimă a vasului de sânge cu balonul angioplastic, pentru ca mai apoi să se implanteze stentul care va menține fluxul sangvin adecvat. După plasarea stentului, cateterul este retras, iar accesul vascular sigilat. Pacientul rămâne sub supraveghere pentru monitorizare.


De reținut:

Terapia Shockwave este indicată în cazurile de stenoze arteriale severe, care nu se pot trata prin terapii convenționale – pacienți cu boală arterială severă (cu calcifieri complexe ale arterelor coronare), pacienți vârstnici, pacienți cu antecedente de angioplastie eșuată (care nu au obținut un rezultat satisfăcător prin angioplastie convențională.

Ecografia intravasculară – IVUS, o tehnică în beneficiul pacienților cu boală coronariană


Beneficiile terapiei Shockwave

• Eficiență crescută în calcificări severe – fragmentarea calcificărilor permite dilatarea eficientă a arterei și reducerea riscului de complicații;

• Minim invazivă și sigură – undele de șoc acustice de înaltă intensitate acționează țintit și nu afectează țesuturile arterei;

• Rezultate bune pe termen lung – fragmentarea completă a calcificărilor asigură o expansiune optimă a stentului și astfel se reduce riscul de restenozare;

• Confort sporit pentru pacient – procedura este rapidă, se realizează în timpul unei angioplastii standard, cu timp de spitalizare redus și recuperare rapidă.

Boala arterială coronariană (cardiopatia ischemică)


#AducemPerformanțaAcasă


Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală
, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. În Laboratorul de Angiografie și Cardiologie Intervențională OCH, dotat cu angiograful Artis Icono Floor, vârf de gamă în abordarea minim invazivă a procedurilor cardiovasculare intervenționale, medici cu înaltă certificare oferă pacienților diagnostic și tratament de excelență pentru afecțiuni cardiovasculare complexe, utilizând tehnici avansate, precum angioplastia coronariană, implantarea de stenturi sau terapia Shockwave IVL pentru calcificări arteriale severe.

Serviciile medicale OCH pot fi accesate atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde pacienții vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.