close

Obezitatea la copii

2024-03-11

Obezitatea la copii este un fenomen îngrijorător și complex, cu impact important asupra sănătății fizice și psihice a acestora. Conform OMS, în Europa, aproape 60% dintre adulți și aproape unul din trei copii (‎29% dintre băieți și 27% dintre fete) sunt supraponderali sau obezi.


În cele mai multe cazuri, obezitatea la copii este consecința unor factori legați de stilul de viață:

• alimentație incorectă,
• nivel scăzut de activitate fizică,
• somn nocturn insuficient.


Factorii familiali, culturali și sociali sunt importanți, creșterea în greutate fiind frecvent urmarea:

– unui program de mese neregulat, cu aport crescut de alimente bogate în calorii, zahăr și grăsimi,
– a consumului de băuturi răcoritoare cu conținut crescut de zahăr,
– a creșterii porțiilor,
– a scăderii activității fizice.


Excesul ponderal poate apărea și în contextul unor probleme emoționale, declanșate de anumite evenimente stresante (schimbarea școlii, mutarea în alt oraș, separarea părinților sau pierderea unei persoane apropiate). Sunt și situații în care creșterea în greutate este consecința unor boli (genetice, endocrine, neurologice) sau a anumitor terapii (de exemplu terapiile cortizonice pe termen lung)“, relatează dr. Simona Nicodim, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Policlinicii OCH Constanța.

De reținut:

Nu trebuie neglijate nici efectele administrării excesive de vitamine și diverse suplimente alimentare în scopul creșterii rezistenței la infecții.

În cazul obezităților familiale, situația este complexă, pe lângă moștenirea unui teren genetic predispozant intervenind și unele obiceiuri alimentare nesănătoase practicate din familie (porții mai mari, consum de alimente cu conținut caloric crescut, obiceiul de a consuma diverse gustări în timpul serilor petrecute la televizor).

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la OCH


Efectele obezității la copii

Consecințele medicale ale obezității la copii sunt multiple, de la tulburări de creștere, dezechilibre hormonale, scăderea toleranței la efort, dureri articulare, alterarea somnului până la apariția unor probleme de sănătate specifice adulților ca dislipidemiile, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat tip 2.

Nu sunt de neglijat nici aspectele psihosociale, copiii și adolescenții supraponderali sau obezi având frecvent probleme emoționale, scăderea stimei de sine, anxietate, depresie, dificultăți legate de integrarea în colectiv. De multe ori copilul supraponderal sau obez se autoizolează, încercând să evite situațiile care l-ar putea pune în ipostaze neplăcute (de exemplu evită anumite activități sportive)”, concluzionează dr. Nicodim.


Diagnostic de obezitate la copii

Diagnosticarea obezității la copii presupune un examen clinic atent și o serie de investigații de laborator sau imagistice. Este necesară identificarea, împreună cu familia, a cauzelor care au dus la creșterea în greutate. Astfel se poate stabili un plan terapeutic care să includă recomandări personalizate referitoare la alimentație, program zilnic și efort fizic. Este important ca și ceilalți membri ai familiei să adere la noul stil de viață pentru a oferi suportul moral necesar copilului.

Deși cele mai bune rezultate se obțin prin intervenția terapeutică precoce, nu este niciodată prea târziu pentru a schimba ceva. Revenirea la o greutate normală și adoptarea unui stil de viață sănătos vor avea consecința favorabile pe termen lung asupra stării de sănătate.

Recuperare și reabilitare medicală la OCH

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a persoanelor cu obezitate, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.


Surse:
- http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/overweight_obesity/bmi_trends_adults/en/
- The European Food Information Council (EUFIC) www. Eufic.org
- https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Obesity-In-Children-And-Teens-079.aspx
- Sahoo K, et al. Childhood obesity: causes and consequences. J Family Med Prim Care. 2015 Apr-Jun;4(2):187-92. doi: 10.4103/2249-4863.154628. PMID: 25949965; PMCID: PMC4408699.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în spital, cât și la Policlinica OCH Constanța. Medici cu experiență națională și internațională asigură diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.