close

Tumori neuroendocrine

2023-08-21

Tumorile neuroendocrine (TNE) se dezvoltă în sistemul neuroendocrin, format din celule nervoase și endocrine care produc și secretă hormoni și care reglează activitatea diferitelor organe din corp. Celulele neuroendocrine se găsesc la nivelul tuturor organelor, dar cele mai comune TNE sunt localizate de regulă la nivel gastrointestinal, pancreatic și pulmonar.

Tumorile neuroendocrine pot fi benigne (non-maligne) sau canceroase (maligne, în larga lor majoritate); cele mai multe cresc lent, deși există excepții. Afectează, de obicei, oamenii cu vârste de peste 60 de ani.

Investigații și tratamente medicale, cu bilet de trimitere către specialitatea Endocrinologie la OCH

Incidența neoplaziei neuroendocrine a crescut în Europa și în restul lumii începând cu anii 2000, arată datele statistice, care sugerează o rată de până la 9 cazuri la 100.000 de locuitori. Dacă în trecut aceste tumori erau socotite rare, în ultimele trei decenii incidența lor a crescut de circa 5 ori; creșterea este pusă de specialiști pe seama îmbunătățirii metodelor de diagnostic (endoscopiile digestive au un rol cheie aici). Neoplasmul sau cancerul neuroendocrin, în peste jumătate dintre cazuri, la momentul diagnosticului prezintă, pe lângă tumora primară, metastaze regionale sau la distanță. Metastazele sunt cel mai frecvent localizate la nivel hepatic, dar pot fi și la nivelul osului sau în alte părți din corp.

Cancer: semne de alarmă

În funcție de localizarea lor, cele mai frecvente tumori neuroendocrine sunt cele gastrointestinale (circa 65% dintre cazuri) – la nivelul colonului, intestinului subțire și apendicelui. Tumorile neuroendocrine gastrointestinale sunt uneori denumite tumori carcinoide.

Al doilea tip de TNE ca incidență se întâlnesc la nivel pulmonar (circa 25% dintre cazuri) – în special în bronhii. TNE pancreatice completează top trei din totalitatea acestor formațiuni, cu un procent de circa 10% dintre cazuri.

Tipuri de tumori: îndreptar pentru pacientul cu cancer

Unele tumori neuroendocrine produc hormoni în exces (tumori neuroendocrine funcționale, cele cu creștere lentă, cu simptome specifice tipului de hormon secretat). Altele nu eliberează hormoni sau nu eliberează suficient pentru a provoca simptome (tumori neuroendocrine nefuncționale).

În cazul apariției TNE, ADN-ul prezintă mutații care transmit informația de multiplicare necontrolată, ceea ce duce la apariția masei tumorale.

Factorii de risc în dezvoltarea TNE sunt legați de condiții moștenite: neoplazie endocrină multiplă (MEN 1 / sindrom Wermer), sindrom Von Hippel-Lindau (VHL – o formă rară de cancer familial), neurofibromatoză de tip 1 (boala von Recklinghausen).

De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer

Semnele și simptomele acestor tumori depind de locul în care se dezvoltă:

– la nivel abdominal, provoacă dureri, tulburări de tranzit, sângerări rectale;
– la nivel pulmonar, provoacă tuse (inclusiv cu sânge), respirație șuierătoare sau scurtată, oboseală, dureri în piept;
– la nivel pancreatic provoacă icter, scădere în greutate, oboseală, slăbiciune.

La pacienții cu sindrom carcinoid, manifestările tipice sunt:

– erupții cutanate roșiatice (în special la nivelul feței);
– diaree (care nu e legată de alimentație), durere abdominală, pierderea poftei de mâncare;
– respirație șuierătoare, scurtă;
– ritm cardiac rapid.

Unele persoane afectate pot dezvolta boli cardiace carcinoide – valvele cardiace se îngroașă și nu mai funcționează corect (se impune protezarea valvulară).

E posibilă apariția unei crize carcinoide, care se manifestă prin înroșire severă, lipsă de aer și scăderea tensiunii arteriale.

TNE se pot depista întâmplător sau dacă apar simptome. Pentru a se pune diagnosticul, se efectuează teste de laborator (dozări hormonale), ecografie abdominală, endoscopie, CT, RMN, PET-CT, biopsie (pin bronhoscopie, endoscopie digestivă superioară sau colonoscopie, în funcție de localizarea tumorii).

Biomarkerul utilizat în diagnosticarea tumorilor neuroendocrine este cromogranina A (CgA), o proteină eliberată de celulele neuroendocrine. CgA este crescută la majoritatea pacienților (90%) cu tumori carcinoide simptomatice sau avansate; există situații în care dozarea acestei proteine poate arăta rezultate fals-pozitive, fără legătură cu existența TNE (în gastrită atrofică, insuficiență renală sau hepatică, boli autoimune sau cardiovasculare).

Tratamentul acestor tumori depinde de starea generală de sănătate a pacientului, de localizarea, dimensiunea, tipul, stadializarea, prezența sau absența metastazelor formațiunii. Tratamentul chirurgical este principala opțiune terapeutică și de obicei se asociază cu chimio și radioterapie. Tratamentul medicamentos are ca scop stoparea secreției hormonale și a creșterii tumorii. 

Apelați la medic pentru orice problemă de sănătate, faceți periodic screening-uri și evaluări medicale generale. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară. 

Pentru programări, ne puteți suna la telefon 0241480400.